Actualitate
Cetățenii cu drept de vot pot afla de pe internet la ce secție pot vota la alegerile europarlamentare din 25 mai
Cetățenii cu drept de vot pot afla pe internet la ce secţie pot vota la alegerile europarlamentare ce vor avea loc în 25 mai de pe site-ul oficial al Registrului Electoral, www.registrulelectoral.ro, a precizat, vineri, vicepreşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleţ.
Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot. Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.
Acest registru este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege.
Fiecare alegător poate să verifice online dacă este înscris în Registrul electoral.
De asemenea, poate să solicite înregistrarea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi cetăţenii români cu domiciliul în ţară aflaţi temporar în străinătate, la cererea lor, se înscriu în Registrul electoral cu datele corespunzătoare ultimei adrese de domiciliu sau de reşedinţă.
Pot vota şi alegătorii care nu se regăsesc în Registrul electoral în ziua scrutinului. Aceştia pot vota pe lista electorală specială, dacă dovedesc cu actul de identitate că sunt arondaţi la secţia de votare la care se prezintă.
Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ a precizat, într-o discuţie cu jurnaliştii, că „oamenii care sunt responsabili de cifrele de alegători şi de cum arată listele electorale sunt primarii”.
El a subliniat că primarii aveau această atribuţie şi înainte, diferenţa fiind că în acest moment aceştia au posibilitatea să lucreze electronic în fiecare zi şi să opereze modificări, care sunt confruntate cu informaţiile de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul MAI.
Muhuleţ a menţionat că acest proiect a fost început în iunie 2013 şi în acest timp toate primăriile au efectuat operaţiuni în Registrul Electoral.
Potrivit acestuia, accesul primarilor la acest sistem se face pe baza unor „credenţiale” şi doar pentru partea din baza de date de a cărei actualizare este responsabil.
Potrivit legii privind organizarea alegerilor europarlamentare, constituie contravenţie înscrierea cu bună ştiinţă a unui alegător în mai multe liste electorale permanente sau speciale, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot.
Marian Muhuleţ a spus că primarii pot răspunde şi penal pentru operaţiunile nelegale făcute în Registrul electoral, dacă faptele sunt sesizate poliţiei sau parchetului.
Sursa: gandul.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News