Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cheltuieli cu 48 de miliarde de lei mai mari în 2024 față de 2023. Guvernul sparge pușculița în anul electoral

Publicat

impozite bani taxe

Cheltuieli cu 48 de miliarde de lei mai mari în 2024 față de 2023: Guvernul sparge pușculița în anul electoral, dar promite un scenariu optimist de colectare. 

Estimarea privind cheltuielile aparține ministrului Finanțelor.

Vezi și Reducerea cheltuielilor bugetare: Guvernul vrea să amâne plata unor drepturi salariale câștigate în instanță până anul viitor

În cel mai optimist scenariu, veniturile cresc cu 47 de miliarde de lei față de anul acesta. Economiștii sunt sceptici că România se va încadra în ținta de deficit de 3%, scrie Europa Liberă.

Cheltuielile statului de anul viitor nu vor scădea – nici măcar nu vor rămâne la același nivel cu cele de anul acesta, a anunțat Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, într-o ședință cu parlamentarii liberali.

Vezi și DOCUMENT Voucherele și ajutoare tăiate în 2024. Bugetarii rămân fără tichete de vacanță. Orele suplimentare plătite cu zile libere

Europa Liberă a obținut informații de la lideri ai Partidului Național Liberal (PNL) legate de ce le-a dezvăluit în sedința de partid reprezentantul Guvernului.

Este vorba despre informații legate de principalele modificări atât din perspectiva cheltuielilor, cât și a colectării.

Cheltuieli cu 48 de miliarde de lei mai mari în 2024: Cât și cum speră Guvernul să strângă bani

Unul dintre instrumentele pe care se bazează ministrul Finanțelor este Legea 296 care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Impozitarea microîntreprinderilor ar fi una dintre speranțele Guvernului – impozitul pe cifra de afaceri și modificările legate de cota de impozitare de 3% pentru cei care depășesc plafonul de 65.000 de euro sau 300.000 de lei.

La acestea se adaugă eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură, construcții și domeniul IT.

De asemenea, actualizarea valorii accizelor și TVA-ul de 19% pentru produsele agro-alimentare care conțin mai mult de 10 mg de zahăr pe suta de grame de produs.

Surplusul la buget adus de aceste modificări fiscale ar trebui să fie de 16 miliarde de lei, a anunțat Boloș, citat de publicație.

O altă sursă ar fi Ordonanța 90, supranumită Ordonanța Austerității, care limitează cheltuielile de funcționare ale statului.

Ministrul a spus că, dacă în anii anteriori ele creșteau în perioada noiembrie și decembrie cu peste 3-4 miliarde lei lunar, în octombrie impactul suplimentar pe cheltuieli ar fi fost de doar 1,2 miliarde.

Per total, ministrul a anunțat că estimează o creștere a veniturilor de 47 de miliarde de lei (9,1% din PIB), influențată de noua lege plus creșterea PIB-ului nominal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    joi, 07.12.2023 at 20:19

    Era de știut. Nu este o noutate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax