Eveniment
Ciclon polar și furtună cu forța unui uragan, înainte de Crăciun. România nu este ferită de impactul cu furtuna PIA
Un ciclon polar aduce vânt puternic, frig, ploi și ninsori până la Crăciun. România nu este ferită de impactul cu furtuna PIA, care a blocat călătoriile în Europa.
Un ciclon polar trece peste România aducând vânt puternic, frig, ploi și ninsori. Țara noastră nu este ferită de impactul unei puternice furtuni denumită ”Pia”care are forța devastatoare a unui uragan, potrivit meteorologilor.
Vezi și Un ciclon ”bombă” generează două furtuni de iarnă în Europa. Gerrit și Henk vor aduce iarna dinspre Vest, în câteva zile
Administraţiile de Meteorologie din mai multe ţări europene au emis deja alerte, care sunt în curs de actualizare. Sunt transmise avertizări de cod portocaliu și roșu în mai multe țări din Europa, iar zborurile de pe mai multe aeroporturi au fost anulate.
În Olanda au fost anulate 208 zboruri pentru data de 21 decembrie potrivit NlTimes.
Furtuna Pia a stricat planurile de Crăciun și pentru românii din Regatul Unit care au vrut să-și petreacă sărbătorile acasă în România. Potrivit Sky News vântul puternic anunțat de meteorologi aduce un potențial haos în călătorii în perioada premergătoare Crăciunului.
Pia, furtuna cu forță de uragan
Cunoscută și sub numele de „Zoltan” în Germania și „Pia” în alte țări, această furtună este considerată una dintre cele mai puternice din apropierea sărbătorilor de Crăciun.
România nu este ferită de impactul acestei furtuni, mai ales în regiunile vestice, centrale și nordice, unde se așteaptă vânturi puternice, lapoviță și ninsori.
Zona de munte este expusă riscului unui viscol intens, iar meteorologii avertizează că furtuna Pia va atinge țara în perioada 21-22 decembrie 2023, cu rafale de vânt ce pot atinge viteze de până la 130 km/h.
Mai multe țări din Europa, printre care și România, vor fi lovite de furtuna Pia, în următoarele zile. Meteorologii avertizează că fenomenul va fi destul de puternic, având forța unui uragan.
Un ciclon polar lovește România. Ce fenomene anunță ANM înainte de Crăciun
Vremea se schimbă din nou cu câteva zile înainte de Crăciun. Temperaturile vor începe să scadă treptat, iar ninsorile vor cuprinde mai multe regiuni. De vină este un nou ciclon polar care aduce precipitații și frig în România, au anunțat meteorologii.
„Temperaturile încep să scadă, deși rămân în continuare peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal pentru această perioadă. Însă trendul este de scădere, astfel încât vom avea maxime cuprinse, în marea lor majoritate, între 3 și 8…9 grade, cu alte cuvinte mai scăzute decât astăzi”, a explicat meteorologul Meda Andrei la Antena 3.
Cu toate acestea este posibil ca în ziua de Crăciun să avem parte de o nouă încălzire, cu temperaturi chiar mai ridicate decât cele actuale.
Sub aspectul precipitațiilor, conform specialistului, din noaptea de joi spre vineri și până spre mijlocul săptămânii următoare vom avea ploi în vestul, în nordul, în centrul țării și foarte puține în partea de sud.
Nori OZN: fenomen ciudat observat pe cer
Un fenomen meteorologic spectaculos a fost observat în județul Argeș. Norii rari și fascinanți, denumiți de experți „OZN”, au fost observați pe cer stârnind curiozitate și îngrijorare.
Norii lenticulari, așa cum îi descriu specialiștii, sunt formațiuni de altitudine medie, grupate în diverse configurații și culori, ce apar în urma întâlnirii unui curent de aer rece cu o formă de relief sau cu aer mai cald în ascensiune.
Cod galben generalizat pe întreg teritoriul țării și un cod portocaliu la munte
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat că de vineri după-amiaza până duminică dimineața se așteaptă la un cod galben generalizat pe întreg teritoriul țării și la un cod portocaliu, mai ales în zona montană.
Avertizare Cod Galben
- Intensificări ale vântului în toată țara, viscol și ninsori moderate cantitativ la munte, ninsori viscolite în Maramureș și Transilvania.
- Interval de valabilitate: vineri, 22 decembrie, ora 12:00 – duminică, 24 decembrie, ora 10:00.
Potrivit ANM, începând de vineri (22 decembrie) și până la sfârșitul săptămânii (duminică, 24 decembrie), vântul va avea intensificări în toată țara.
La munte vor fi rafale de 90 … 100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei și local în Dobrogea, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă viteza vântului va atinge 65 … 70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55 … 60 km/h.
În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (25 … 30 l/mp și peste 40 … 50 l/mp în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. Din noaptea de vineri spre sâmbătă (22/23 decembrie) în Maramureș și Transilvania temporar va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă.
Pe arii restrânse, ninsori slabe viscolite vor fi și în Moldova, în Crișana și în Banat.
Furtuna Pia ajunge în România: avertizare Cod Portocaliu
- Viscol puternic în zona montană înaltă (în general la peste 1500 m).
- Interval de valabilitate: vineri, 22 decembrie, ora 18:00 – duminică, 24 decembrie, ora 10:00
În zona montantă înaltă (în general la peste 1500m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită.
Recomandările polițiștilor pentru șoferi
Pentru reducerea riscului rutier, polițiștii rutieri le recomandă șoferilor să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos, să-și asigure o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă și geamuri laterale și să folosească luminile de ceață dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen.
Totodată, polițiștii le reamintesc șoferilor că pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News