Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cinci măsuri de austeritate fiscală ale Guvernului, publicate în Monitorul Oficial. Categorii vizate

palatul-victoria-guvern

Publicat

În Monitorul Oficial a fost publicată recent OUG nr. 90/2017, care se adresează cu precădere persoanelor din autoritățile publice și conține elemente semnificative de austeritate bugetară. Documentul este vast și modifică multiple acte normative. În esență, acesta își dorește să păstreze echilibrul bugetar având obiectiv păstrarea unui deficit de maxim 3% din PIB pentru anul 2018 și introduce câteva măsuri de austeritate bugetară și reducerea cheltuielilor publice.

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială  stabilite în  favoarea  personalului  din  instituțiile și  autoritățile  publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018, se va realiza astfel:

a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 5% din valoarea titlului executoriu;

b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 10% din valoarea titlului executoriu;

c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;

d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;

e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 35% din valoarea titlului executoriu.

Pentru  personalul  plătit  din  fonduri  publice,  cuantumul  salariului  de  bază/soldei  de funcție/salariului de  funcție  se  stabilește în  conformitate  cu  prevederile art.  1  din  Hotărârea Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, după aplicarea procentului de majorare de 25% prevăzut la art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Făra tichete cadou, premii sau indemnizația de hrană și de vacanță

În anul 2018, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii și nici indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017.

Prin excepție, în anul 2018 se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele  tehnice  care  au obținut  performanțe  deosebite  la  acțiunile  sportive  internaționale  și naționale  oficiale, pentru  elevii,  studenții,  cercetătorii  și  profesorii  care  au  obținut  distincții  la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară.

În anul 2018, pentru personalul militar, politiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației  penitenciare,  indemnizațiile,  compensațiile,  primele,  ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii decembrie 2017.

Fără indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezerv

În anul 2018 nu se acordă ajutoarele sau, dupa caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Prevederile nu se aplică în situația încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.

În  perioada  1  ianuarie – 31 decembrie 2018 se suspendă aplicarea prevederilor Legii  nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional, cu modificările ulterioare.

Eventualele sume cuvenite ca urmare a procesului de recalculare a pensiilor potrivit art. 109 alin. (1) si art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, ce reprezintă diferențe de pensie de la data intrării în vigoare a acestei legi și până la punerea în plată a pensiilor recalculate, se acordă până la 30 iunie 2018, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație.

Finanțarea  drepturilor  asistenților   personali   ai   persoanelor   cu   handicap   grav   sau   a   indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate în baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proporție de cel mult 90% din necesarul de fonduri stabilit în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale.

Prin  derogare  de  la  prevederile  art.  104  alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, începând cu anul 2018, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale, se asigură, pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, inclusiv plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natura salarială, precum și contribuțiile aferente acestora, precum și diferențele salariale prevăzute la art. 1 si 2 din Legea nr. 85/2016 privind plata diferențelor salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011.

Se suspendă pe de o parte ocuparea posturilor vacante din instituțiile și autoritățile publice

În anul 2018 se suspendă pe de o parte ocuparea posturilor vacante din instituțiile și autoritățile publice, iar pentru posturile ce vor vacanța după 1 ianuarie 2018, încadrarea se face într-un procent de maxim 50% cu condiția încadrării în cheltuielile de personale aprobate în buget. Practic, la două persoane încadrate în sistemul public ce părăsesc acest sistem se va încadra doar una.

În anul 2018, instituțiile și autoritățile publice nu au dreptul să achiziționeze sau să utilizeze prin leasing sau închiriere mijloace de transport și mobilier.

Tăieri de 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii

În anul 2018, ordonatorii de credit a instituțiilor și autorităților publice au obligația să reducă cu 10% plățile pentru bunuri și servicii aferente întreținerii și funcționării instituțiilor. Există câteva excepții de la aceste reguli ce trebuie analizate punctual. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement