Connect with us
Advertisement

Administrație

Cine a fost primul primar al municipiului Alba Iulia, după Marea Unire. Activitatea celui care a pus bazele orașului modern

Publicat

Primarul Camil Velican este cel care a pus bazele noului oraș Alba Iulia, asa cum s-a dezvoltat el dupa Marea Unire de la 1918.

El a avut o carieră de succes, s-a făcut remarcat în orice domeniu in care s-a implicat, de la domeniul juridic în care și-a început cariera și până la domeniul administrativ.

În casa avocatului Camil Velican, situată pe strada Primăverii din Alba Iulia, a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului Dirigent, cu depunerea jurământului de credinţă faţă de Marele Sfat Naţional, şi discutarea altor probleme organizatorice.

Iniţiativa amenajării unei case memoriale Camil Velican la Alba Iulia nu este una nouă şi a mai fost adusă în discuţie inclusiv la o conferinţă a Barourilor de Avocaţi Alba şi Hunedoara, în contextul marcării centenarului Marii Uniri, în 2018.

Camil Velican a pus bazele pentru dezvoltarea orașului modern Alba Iulia

Camil Velican s-a născut la 18 decembrie 1878 la Târgu Mureş, fiind fiul judecătorului Alexandru Velican şi al Mariei Târlea – înrudită cu episcopul Vasile Hossu din Gherla şi cu viitorul cardinal Iuliu Hossu.

A urmat şcoala primară la Alba Iulia, iar liceul la Blaj. Cu studii universitare la Cluj şi Budapesta, în anul 1903, s-a înscris la baroul din Alba Iulia, unde a activat, ca avocat, până la sfârşitul vieţii sale.

Camil Velican a luat urmele tatălui său, judecătorul Alexandru Velican, alegând sa se implice în domeniul judiciar după absolvirea cursurilor universitare începute la Cluj și finalizate la Budapesta.

În 1903, s-a alăturat baroului din Alba Iulia, ca avocat. A fost implicat puternic în viața orașului dinainte și de după 1918, fiind unii din organizatorii zilei de 1 Decembrie 1918.

În urma capacității sale organizatorice de excepție si a realizării merituoase de a obține acordul armatei germane aflate în retragere din România de a ocoli orașul spre a nu deranja manifestațiile, Velican a fost numit primar la 3 decembrie 1918.

Activitatea impresionantă ca primul primar al orașului Alba Iulia

Prima sa acțiune ca primar a fost preluarea instituțiilor de stat, a muzeului și a bibliotecii cu scopul de a proteja patrimoniul.

Munca sa este prezentată foarte sugestiv într-un articol publicat de revista „DacoRomania”: „A început activitatea ca primar cu preluarea instituţiilor de stat, a bibliotecii şi a muzeului, pentru a le proteja patrimoniul.

O atenţie deosebită a acordat preluării şcolilor, pentru ca acestea să-şi înceapă activitatea cât mai curând. Toate trebuiau renovate şi amenajate, ceea ce era foarte costisitor şi presupunea o muncă susţinută. Trebuiau selecţionaţi profesori cu pregătire şi funcţionari disciplinaţi.

Denumirile străzilor şi ale firmelor trebuiau schimbate, dar mai erau multe alte deziderate ale populaţiei, între care şi aducerea la Alba Iulia a prefecturii din Aiud”.

Fruntaşii români au luat în evidenţă încă de pe atunci o seamă de proiecte, care, rând pe rând, se vor realiza în anii următori, cum ar fi: alegerea oraşului Alba Iulia ca loc de încoronare a suveranilor ca rege şi regină a tuturor romanilor, în care scop trebuia construită o catedrală a Unirii, un muzeu de istorie românesc şi o statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul.

Tot primarului i-a revenit organizarea primirii armatei române şi instalarea acesteia în Cetate.

A urmat primirea oficială, cu festivitatea de rigoare, a familiei regale, cu ocazia vizitei în Ardeal.

Activitatea ca prefect în Alba

În anul 1922, Camil Velican a fost numit prefect, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 1926. În funcţia de prefect, s-a preocupat de reorganizarea agriculturii şi definitivarea împroprietăririi ţăranilor, începută în anul 1921.

A reuşit în scurt timp şi cu cheltuială minimă să mărescă randamentul pământului, angajând în judeţ şi legumicultori bulgari, recunoscuţi pentru priceperea şi experienţa lor.

Ca prefect, s-a achitat şi sarcina de a definitiva pregătirile şi de a organiza festivităţile încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Alba Iulia, desfăşurate în octombrie 1922.

În urma acestor merite, dr. Camil Velican a fost onorat cu numeroase decoraţii şi medalii, ca răsplată a muncii sale susţinute, dusă cu vrednicie şi onestitate, spre binele ţării:

  • Ordinul Ferdinand I
  • Coroana Românie în grad de Comandor
  • Steaua României în grad de Ofiţer
  • Vulturul
  • Răsplata Muncii cl. I
  • Meritul Comercial şi Cultural

”Sufletul său a fost atât de generos şi conştiinţa de a-şi îndeplini datoria cu cinste atât de puternică încât nu şi-a dat seama ca îi vor fi depăşite resursele sale fizice. Astfel, la etatea de doar 58 de ani, inima sa generoasă a încetat să mai bată” se arată în revista Dacoromania, nr. 25.

Restaurarea casei lui Camil Velican

Casa în care a locuit primul primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican, va fi restaurată și pusă în valoare printr-o investiție de peste 3,9 milioane de lei.

Prin proiect se dorește introducerea în circuitul turistic al acestui imobil monument istoric, oferirea de oportunități pentru lecții deschise de istorie/seminarii, miniconferințe.

Vezi: Casa „Camil Velican” din Alba Iulia va fi restaurată și pusă în valoare. Cum va arăta și cât vor costa lucrările

”Casa Velican se numără printre simbolurile orașului Alba Iulia, fiind reședința primului primar român al municipiului, Camil Velican.

Casa edilului, situată în centrul orașului, a jucat un rol important atât înainte cât și în perioada care a urmat Unirii de la 1 decembrie 1918, deoarece Camil Velican a fost unul dintre principalii organizatori locali ai Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a decis Unirea Transilvaniei cu România.

Tot în această clădire s-a înființat și a funcționat Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei, până la mutarea sa la Sibiu.

În perioada comunistă, casa a găzduit mai multe instituții, dar nu a beneficiat niciodată de reparații adecvate, iar acum este într-o avansată stare de degradare” a menționat primarul Gabriel Pleșa.

”Având în vedere contextul istoric deosebit al acestei clădiri, a fost cumpărată de către primărie pentru restaurare, fiind unul dintre proiectele mele de suflet. În acest sens am publicat anunțul pentru achiziția de lucrări „Schimb destinație din casă în casă memorială Camil Velican, restaurare, punere în valoare și realizare împrejmuire”, cu o valoare de peste 4 milioane de lei, mai spune primarul Gabriel Pleșa.

sursa foto: facebook Gabriel Plesa, site unitate-centenar.ro, matricea.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 10.04.2022 at 22:05

    În vremea aceea liberalii erau liberali adevăraţi nu PDL-işti vopsiţi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement