Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cine este prima persoană care va fi vaccinată în Alba. Cum este organizată campania de vaccinare la Spitalul Județean

Publicat

Prima persoană care va fi vaccinată în județul Alba este medicul Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean pentru Urgență Alba Iulia. Acesta se va vaccina luni dimineața, la ora 8.00, la centrul organizat în cadrul unității medicale.

Reamintim că în Alba campania de vaccinare anti-COVID, destinată în primă fază doar personalului medical, începe luni, 4 ianuarie, în 8 centre din județ.

Citește și FOTO: LUNI începe vaccinarea anti-COVID în Alba. Au ajuns primele 975 de doze de vaccin. Situația programărilor pentru imunizare

”Campania de vaccinare împotriva COVID-19, la centrul organizat în incinta Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia (Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23), va începe luni, 4 ianuarie 2020, de la ora 8.00. Prima persoană căreia i se va administra vaccinul va fi directorul medical al SJU Alba Iulia, medic primar în radiologie și imagistică medicală, Dan Crainic, care face parte din echipa de coordonare a activității de tratare a pacienților infectați cu noul coronavirus.

Imunizarea va continua cu personalul angajat în domeniile sănătății și social – sistem public și privat (populația prioritizată pentru vaccinare în etapa I, conform reglementărilor naționale)”, au anunțat reprezentanții spitalului.

Duminică au ajuns primele 975 de doze de vaccin și erau programate pentru imunizare 910 persoane, în perioada 4-6 ianuarie.

”Cercetători din întreaga lume au lucrat, de la începutul crizei sanitare, pentru a fabrica un vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2. Acesta a primit, la sfârșitul anului 2020, toate aprobările din partea instituțiilor medicale abilitate și, din toate informațiile existente, este un vaccin sigur. În momentul de față vaccinarea este o modalitate viabilă de a ajunge la o viață normală. Suntem la început de un nou drum și, în continuare, trebuie să respectăm recomandările specialiștilor în sănătate publică. Este o decizie personală, a fiecăruia în parte, însă eu recomand imunizarea prin vaccin”, a spus dr. Dan Crainic.

Pentru buna desfășurare a campaniei, a fost desemnată o echipă medicală care să verifice starea de sănătate a persoanelor programate înainte și după vaccinare. Astfel, înainte de imunizare, se va efectua triajul epidemiologic și triajul medical, iar dacă se identifică o contraindicație temporară la vaccinare (exemple: temperatură corporală, infectare recentă), pacientul primește recomandarea de a se reprograma. Dacă la triaj nu se identifică nicio contraindicație, persoana în cauză citește și semnează un formular de consimțământ informat și ulterior este direcționată către cabinetul de vaccinare. După vaccinare, pacientul va primi o adeverință și va fi supravegheat medical timp de 15 minute. Dacă nu apar reacții post-vaccinale va fi programat, pentru administrarea celei de-a doua doze, conform metodologiei.

Coordonatorul centrului de vaccinare de la nivelul SJU Alba Iulia este dr. Simona Căbulea – medic primar epidemiolog. Centrul are două puncte de vaccinare care funcționează în clădirea principală a spitalului, la parter (adresa: Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23). Recepția vaccinului s-a realizat duminică, 3 ianuarie, când la SJU Alba Iulia au fost aduse 390 de doze.

În primele zile, conform programărilor, vor fi administrate 120 de vaccinuri pe zi (la SJU), ceea ce reprezintă numărul maxim de imunizări la cele două puncte (cu respectarea timpilor triajului inițial, pregătirii imunizării, supravegherii post-vaccinale, respectiv evitării aglomerării în actualul context epidemiologic). Alte vaccinuri vor fi solicitate, ulterior, în funcție de programările existente.

Tot luni, în prima parte a procesului de vaccinare, a fost programată asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase, Marcela Vîlcan, membră a echipei medicale care tratează pacienți confirmați cu COVID-19 și internați în spital.

”Am așteptat cu emoție și speranță această zi. Dacă în urmă cu ceva timp spuneam că nu zăresc luminița de la capătul tunelului, odată cu apariția vaccinului, am zărit și luminița mult așteptată.

Decizia de vaccinare este una personală și de aceea trebuie să fim responsabili, să cântărim cu atenție beneficiile și riscurile și să decidem în consecință. La mine, beneficiile au cântărit mai mult și, de aceea, decizia mea a fost PRO vaccinare. Aștept cu nerăbdare procesul de vaccinare la nivelul întregii comunități deoarece fiecare dintre noi avem în familie membri care sunt încadrați în diferite categorii de risc (vârsta, boli asociate etc). Sfatul meu pentru populație este ca fiecare să se informeze corect, din surse sigure și să ia cea mai bună decizie pentru ei și pentru familiile lor”, a spus as. șef al secției de Boli Infecțioase, Marcela Vîlcan.

De asemenea, între primele cinci cadre medicale care vor primi vaccinul se numără și șeful Unității de Primiri Urgențe, medicul primar Aurel Crișan.

Cu ocazia începerii campaniei de vaccinare, tot din linia întâi în lupta cu virusul, un mesaj a fost transmis și de către șeful secției de Boli Infecțioase, dr. Corina Maniu (doctor în științe medicale): ”Populația trebuie informată ce înseamnă vaccinarea. Dacă oamenii înțeleg că prin acest proces organismul creează „soldăței” – anticorpi contra virusului – și că asta este o șansă extraordinară de a nu permite îmbolnăvirea, atunci practic se va reduce circulația virusului de la o persoană la alta și implicit cazurile de boală, respectiv de deces din cauza acestui virus”.

Cele 975 de doze de vaccin aduse în județ, care se prezintă sub forma a 195 de flacoane (5 doze per flacon), sunt distribuite în cele 8 centre de vaccinare organizate în județ, astfel: 390 de doze la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, 90 de doze la Spitalul Municipal Sebeș, 125 doze la Spitalul Municipal Blaj, 190 de doze la Spitalul Municipal Aiud, 80 de doze la Spitalul Orășenesc Cugir, 35 de doze la Spitalul Orășenesc Câmpeni, 40 la Spitalul Orășenesc Abrud și 25 de doze la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni.

Vaccinurile au fost aduse de la Centrul Regional Brașov cu o mașină dotată cu instalație de răcire, pentru a fi îndeplinite cerințele speciale de temperatură și transport.

Dozele trebuie administrate în decurs de maximum 4 zile de la primire. Potrivit înscrierilor făcute în centrele de vaccinare din Alba, în 4 ianuarie s-au programat pentru a primi vaccinul circa 350 de persoane, în 5 ianuarie – circa 280 de persoane, în 6 ianuarie – circa 280 de persoane. Odată epuizate cele 975 de doze, se poate lansa o nouă comandă pentru următoarea tranșă, a anunțat DSP Alba.

Conform reglementărilor naționale, în etapa I, populația prioritizată pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este:

Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);

Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;

Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;

Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;

Personalul din serviciile stomatologice;

Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;

Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;

Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;

Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;

Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);

Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;

Personalul din centrele de dializă și transfuzii;

Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se realizează pe platforma informatică – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ (programările sunt disponibile doar pentru personalul din Etapa 1).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. eu

    duminică, 03.01.2021 at 16:51

    De ce ei? De ce nu noi oamenii normali care nu avem protecția lor. Nu este corect . Bani au primit cu grămadă,cu pacienții doamna nu s-a întâlnit decat după geam, au mijloace de protectie multe fata de mine, de exemplu care trebuie sa merg la lucru în haine fără combinezon, care se întâlnește cu oameni in mijloace de transport cu masca dar atâta. De ce nu sunt eu prima sau primul la vaccin. Nu mai suport sa vad medici la geamuri făcând asa zise consultații. Ia-mi tensiunea ca nu sunt obligat să am tensiometru acasă, uita-te in gâtul meu nu sta după paravan. Si apoi tot tu esti cel vaccinat . Si restul nu am primit nici antigripalul. Noua pandemia ne-a adus tăieri din salariu si șomaj dar vouă medicilor ce v-a adus un ban bun si mult timp ca nici rețete nu mai scrieți. Nu e corect. Doamna asistenta șefă a primit si un post de consilier. A avut timp de politică. Subliniez nu se refera discuția mea domnului Crainic. Jos pălăria în fața lui. Dar in rest rar mai găsești sa zici ca domniile lor merita sa fie vaccinati primit. Boala nu alege dar vaccinul trebuie sa fie dat medicilor. De ce? Chiar nu inteleg. Si nu e drept.

    • moderatorul de serviciu

      duminică, 03.01.2021 at 19:07

      Pentru ca au contact direct cu bolnavii. Este normal sa fie primii vaccinați. Oamenii astia nu sunt medici de medicina muncii.. Sunt acolo în primul rand si au contact permanent cu bolnavii Covid.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement