Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CJ Alba reface 14 poduri și podețe pe DN 704 A, avariate de inundații, la Pianu și Săsciori. Investiție de 6 milioane lei


Publicat

Consiliul Județean Alba pregătește o investiție de 6 milioane lei pentru refacerea a 14 poduri și podețe situate pe DJ 704A, raza localităților Pianu și Săsciori, ce au fost puternic avariate de inundațiile din 2019.

În lista investiției se regăsesc și două poduri – unul traversează Valea Pianului și al doilea peste Valea Răchitei.

Vezi și FOTO-VIDEO: Un pod nou va fi construit la Pianu de Sus. Vechiul pod, afectat în urma inundațiilor din 2019, va fi demolat

Suprastructura podului peste Valea Pianului (km 4+700) este ruptă în două bucăți, infrastructura este deteriorată în totalitate, iar albia Văii Pianului este obturată, potrivit documentației CJ Alba.

Podul a fost construit în anul 1981, având lungimea totală de 18 m și lățimea de 6,50 m, din care partea carosabilă este de 6 m și două grinzi de beton de 0,25 m. Nu are trotuare sau parapete pietonale. Are structura de rezistență alcătuită dintr-o dală din beton armat monolit. În aval, sunt prinse ancore metalice care susțin mai multe conducte de utilități. Calea pe pod este din îmbrăcăminte asfaltică și este încadrată de grinzi de beton. Albia Văii Pianului nu este amenajată în zona podului.

În prezent suprastructura podului este ruptă în două bucăți și căzută în albia râului. La infrastructură, culeele sunt deteriorate în totalitate, racordarea cu terasamentele – aripile din piatră brută tencuite cu mortar sunt distruse.

Vezi și FOTO-VIDEO aerian: Drumul judeţean între Pianu şi Strungari, rupt de viitură. Cum arată zona devastată de ape

Podul peste Valea Răchitei este situat la km 24+900 al drumului județean. Atât suprastructura cât și infrastructura podului sunt serios avariate.

A fost construit în anul 1981, având lungimea totală de 10,70 m și lățimea de 6 m, din care partea carosabilă este de 4,70 m și două trotuare de 0,65 m fiecare. Podul este prevăzut cu parapete pietonale din beton.Cu o deschidere de 8,70 m, are structura de rezistență alcătuită dintr-o dală din beton armat cu console turnate monolit. Culeele sunt realizate din zidărie de piatră brută rostuită cu mortar de ciment. Calea pe pod este din îmbrăcăminte asfaltică. Racordarea cu terasamentele este realizată prin aripi din piatra bruta rostuită cu mortar de ciment. Albia Văii Răchitei nu este amenajată în zona podului.

În prezent suprastructura prezintă infiltrații la intradosul dalei, pete de rugină, culoare neuniformă a betonului. La intradosul dalei sunt zone cu beton căzut și armătură corodată la vedere. Pe fața laterală stratul de acoperire este degradat, iar armătura, ruginită, la vedere, explică inițiatorii proiectului de investiții.

Betonul din trotuare și calea pe pod sunt degradate, betonul din parapetul pietonal este deteriorat (zone cu armătura la vedere). În ce privește situația infrastructurii, fundațiile culeelor sunt afuiate, elevația culeei mal stâng este ruptă și deplasată, capătul amonte al culeei este dărâmat, elevația culeei mal drept este crăpată pe toată lungimea, iar capătul aval este dărâmat. Zidul întors este de asemenea distrus.

În ceea ce privește cele 12 podețe de pe traseul drumului județean DJ 704A, acestea sunt colmatate și într-o stare precară, cu camere de cădere nefuncționale și timpane degradate sau distruse.

Toate aceste poduri și podețe vor fi refăcute. Investiția este la faza de studiu de fezabilitate.

În scopul punerii în siguranță a zonelor afectate de calamități și pentru asigurarea condițiilor normale de siguranță și confort a circulației auto, se propun lucrări care să asigure accesul corespunzător, să aducă structura rutieră la parametrii tehnici necesari și să asigure scurgerea apelor pluviale de pe platforma drumului.

Valoarea totală a investiţiei 5.146.624,930 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 968.718,830 lei, cu un total de 6.115.343,760 lei (inclusiv TVA), din din care lucrări de construcții-montaj de 5.204.067,880 lei (inclusiv TVA). Durata de execuție estimată este de 12 luni.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Mircea Hava anunță schimbarea subprefectului Rașcovici. „O atitudine perversă, USR a „pariat” un întreg sistem pe mâna unui om”

Publicat

Europarlamentarul PNL Mircea Hava a anunțat joi seara, pe rețeaua de socializare Facebook, că subprefectul USR de Alba, Viorel Rașcovici „nu va mai fi subprefect”. 

Reamintim faptul că scandalul legat de studiile sub-prefectului de Alba (USR PLUS) a ajuns în faza instituțiilor statului. Reprezentanții Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca admit într-un răspuns pentru Alba24 că studiile post-universitare pe care actualul subprefect de Alba, Viorel Rașcovici, spune că le-a urmat la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, ar putea să nu aibă la bază o diplomă de licență valabilă. 

Citește și UBB Cluj-Napoca, SUSPICIUNI legate de studiile post-universitare ale subprefectului de Alba: Vom proceda la măsuri legale

„Qoud erat demonstrandum!

Evidența care se prefigura de câteva luni de zile ni s-a înfățișat. În adevărata sa lumină, cu acte și confirmare.

„Steaua” meteorică a subprefectului Rașcovici a apus, în ciuda celor care au vrut-o strălucitoare, cu orice preț. Un episod de „stand-up hypocrisy” în care actorul a fost susținut prea mult timp de o audiență incertă, inertă și greu convinsă să nu permită nici măcar genericul celei mai mari aberații din politica locală recentă.

Pata de pe uniforma polițiștilor cinstiți și ofensa adusă autorității și cetățenilor ne rămân exemple ale inconștienței unor politicieni locali dar și de la centru. Oameni care nu au înțeles că orice mic dubiu în privința unei persoane, într-o funcție publică, trebuie tratat cu responsabilitate, nicidecum cu toleranță și îngăduință. Sunt pregătit și de eventualele insinuări ale celor care ar putea spune că și PNL face parte din această coaliție. Da, e adevărat! Nici PNL nu e, întotdeauna, un model de deontologie la capitolul numiri politice. Însă, aici s-a depășit orice putea fi imaginat, fără precedent în Alba, cu un personaj a cărui semnătură nu valorează nimic nici în condica de prezență, cu atât mai puțin pe actele unei instituții ca Prefectura.

Așa cum mulți se așteptau, și cum altfel era normal, domnul Rașcovici nu va mai fi subprefect.

Este trist că sistemul încă permite astfel de erori, însă este bine că același sistem este pregătit să le îndrepte.

La fel de trist este și faptul că „oamenii noi” din USR, o „veritabilă” pepinieră de caractere, au decis să-l nominalizeze pe domnul Rașcovici pentru acest post, în condițiile în care știau foarte bine problemele grave pe care le ridica CV-ul acestuia. Poate chiar mai trist este faptul că însuși domnul Rașcovici, proaspăt îmbrăcat în haine politice și cu insigna USR la rever, a acceptat acest post, știind foarte bine situația în care se află și s-a aflat de-atât timp. Ne-am fi așteptat de la cel care a îmbrăcat niște ani buni haina de subofițer de Poliție, să dea dovadă de coloană vertebrală și corectitudine. Nu să se folosească de o conjunctură de moment ori de pârghiile pe care așa zis noii oameni ai politicii tocmai le-au descoperit, pentru a-și urmări propriu interes și propria căpătuială.

„Falsul de la Alba Iulia” rămâne, dincolo de urmările legale care nu se vor lăsa așteptate, o mostră de atitudine perversă prin care USR a „pariat” un întreg sistem pe mâna unui om.

Vinovăția în cazul Rascovici trebuie înțeleasă fără să facem abstracție de o întreagă conjunctură. De un lung șir de oameni care au girat impostura acestui om. Cu orice preț și orice mijloace. Cu nepăsare, îngâmfare și un, de neînțeles, munte de mediocritate toxică”, a scris joi seara europarlamentarul Mircea Hava, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

RABLA pentru ELECTROCASNICE: Ministerul Mediului AMÂNĂ lansarea anunțată în ”Vinerea Verde” și complică înscrierea în program

Publicat

electrocasnice

Programul Rabla pentru electrocasnice suferă o nouă amânare, transmit surse din cadrul instituţiei. Programul trebuie să înceapă vineri 8 mai, după cum declarase chiar ministrul Mediului.Nu ar fi la prima amânare, anul trecut programul nici măcar nu a mai fost lansat.

Aştfel, Rabla pentru electrocasnice nu va mai debuta pe 7 mai, aşa cum promitea ministrul Mediului Tanczos Barna, ci abia săptămâna viitoare.

În plus programul va fi modificat, iar cei din industrie se tem că înscrierea le va da bătăi de cap clienţilor.

Înscrierea va fi mai complicată în acest an

Anul acesta, transmit aceleaşi surse din cadrul Ministerului Mediului citate de Antena3, înscrierea va fi ceva mai complicată.

Cei care îşi doresc electrocasnice noi, vor fi nevoiţi să îşi facă mai întâi un cont pe site ul AFM, ceea ce înainte nu era o obligaţie.

Mai apoi, voucherele de reducere vor fi obţinute treptat: întâi pentru electrocasnicele mari şi după, pentru celelalte categorii.

La sfârșitul lunii aprilie ministrul Mediului preciza că programul va avea trei subcategorii pentru a nu se transforma într-un „program de cumpărat televizoare”.

Program focusat pe consum mai mic de energie

Potrivit acestuia, programul se va focusa pe aparatură care va avea consum mic de energie și va avea trei subcategorii.

„Eficiența prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe mașinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă și televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete și laptopuri.

Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore. În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiționat, mașină de uscat rufe și ce mai rămâne.

Ele vor fi disponibile pentru cetățeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficiența programului să fie maximă și ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a mai spus ministrul.

Inițial, Rabla pentru electrocasnice” trebuia să înceapă în 15 decembrie, însă programul a fost amânat.

Fostul ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea Fechet anunța că Programul are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație, pentru cel puțin 100.000 de români.

Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) patru produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete.

Valoarea voucerelor pentru rabla pentru electrocansnice

Valoarea voucherului pentru fiecare dintre cele 9 echipamente fiananțate este de:

– laptopuri – finanțare de 500 de lei;

– aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;

– tablete și mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;

– aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

Inițial, Rabla pentru electrocasnice trebuia să înceapă pe 15 decembrie 2020, însă programul a fost amânat din cauza problemelor tehnice apărute la platforma de înscriere on-line.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cum pot verifica restaurantele care dintre clienți sunt vaccinați, pentru a putea deschide 100%. Cîțu: Putem să avem o aplicație

Publicat

Restaurantele ar putea să verifice fiecare client într-o bază de date, cu CNP-ul introdus într-o aplicație, a anunțat prim-ministrul Florin Cîțu la Constanța, după o ședință cu autoritățile locale și reprezentanții industriei HORECA.

Premierul a fost întrebat cum vor ști restaurantele care dintre clienți sunt vaccinați pentru a putea deschide la capacitatea de 100%.

„Este o propunere pe care o vom discuta vineri, vom avea soluții.

S-ar putea să existe aplicații. Azi se știe că se poate verifica în aplicație, cu un simplu CNP.

Ne gândim să o facem și mai simplu, avem timp până la 1 iunie să găsim soluții, să vedem care va fi forma pentru a redeschide restaurantele. Cred că s-ar putea face o aplicație, dar acum cu CNP se poate verifica dacă cineva e vaccinat în aplicația pe care o avem”, a răspuns Florin Cîțu.

Întrebat dacă în aceste condiții, s-ar putea considera o discriminare față de turiștii nevaccinați, premierul a răspuns: „Propunerile pe care noi le facem le-am văzut și în alte țări care au rată avansată de vaccinare. În Israel erau și penalități, noi nu facem asta. Trebuie să înțelegem propunerile în contextul campaniei de vaccinare”.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie în vârstă de 50 de ani, găsită spânzurată în locuință, într-un cartier din Alba Iulia

Publicat

O femeie s-a sinucis joi după-amiaza, într-o locuință din municipiul Alba Iulia. Potrivit unor surse Alba24, femeia avea 50 de ani și locuia în zona cartierului Ampoi 3. 

Aceasta ar fi fost găsită spânzurată în locuință de către o tânără, care ar fi fiica concubinului femeii.

Tânăra a fost cea care a anunțat mai apoi Serviciul de Urgență 112.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate