Actualitate
CJ Alba reface 14 poduri și podețe pe DN 704 A, avariate de inundații, la Pianu și Săsciori. Investiție de 6 milioane lei
Consiliul Județean Alba pregătește o investiție de 6 milioane lei pentru refacerea a 14 poduri și podețe situate pe DJ 704A, raza localităților Pianu și Săsciori, ce au fost puternic avariate de inundațiile din 2019.
În lista investiției se regăsesc și două poduri – unul traversează Valea Pianului și al doilea peste Valea Răchitei.
Suprastructura podului peste Valea Pianului (km 4+700) este ruptă în două bucăți, infrastructura este deteriorată în totalitate, iar albia Văii Pianului este obturată, potrivit documentației CJ Alba.
Podul a fost construit în anul 1981, având lungimea totală de 18 m și lățimea de 6,50 m, din care partea carosabilă este de 6 m și două grinzi de beton de 0,25 m. Nu are trotuare sau parapete pietonale. Are structura de rezistență alcătuită dintr-o dală din beton armat monolit. În aval, sunt prinse ancore metalice care susțin mai multe conducte de utilități. Calea pe pod este din îmbrăcăminte asfaltică și este încadrată de grinzi de beton. Albia Văii Pianului nu este amenajată în zona podului.
În prezent suprastructura podului este ruptă în două bucăți și căzută în albia râului. La infrastructură, culeele sunt deteriorate în totalitate, racordarea cu terasamentele – aripile din piatră brută tencuite cu mortar sunt distruse.
Vezi și FOTO-VIDEO aerian: Drumul judeţean între Pianu şi Strungari, rupt de viitură. Cum arată zona devastată de ape
Podul peste Valea Răchitei este situat la km 24+900 al drumului județean. Atât suprastructura cât și infrastructura podului sunt serios avariate.
A fost construit în anul 1981, având lungimea totală de 10,70 m și lățimea de 6 m, din care partea carosabilă este de 4,70 m și două trotuare de 0,65 m fiecare. Podul este prevăzut cu parapete pietonale din beton.Cu o deschidere de 8,70 m, are structura de rezistență alcătuită dintr-o dală din beton armat cu console turnate monolit. Culeele sunt realizate din zidărie de piatră brută rostuită cu mortar de ciment. Calea pe pod este din îmbrăcăminte asfaltică. Racordarea cu terasamentele este realizată prin aripi din piatra bruta rostuită cu mortar de ciment. Albia Văii Răchitei nu este amenajată în zona podului.
În prezent suprastructura prezintă infiltrații la intradosul dalei, pete de rugină, culoare neuniformă a betonului. La intradosul dalei sunt zone cu beton căzut și armătură corodată la vedere. Pe fața laterală stratul de acoperire este degradat, iar armătura, ruginită, la vedere, explică inițiatorii proiectului de investiții.
Betonul din trotuare și calea pe pod sunt degradate, betonul din parapetul pietonal este deteriorat (zone cu armătura la vedere). În ce privește situația infrastructurii, fundațiile culeelor sunt afuiate, elevația culeei mal stâng este ruptă și deplasată, capătul amonte al culeei este dărâmat, elevația culeei mal drept este crăpată pe toată lungimea, iar capătul aval este dărâmat. Zidul întors este de asemenea distrus.
În ceea ce privește cele 12 podețe de pe traseul drumului județean DJ 704A, acestea sunt colmatate și într-o stare precară, cu camere de cădere nefuncționale și timpane degradate sau distruse.
Toate aceste poduri și podețe vor fi refăcute. Investiția este la faza de studiu de fezabilitate.
În scopul punerii în siguranță a zonelor afectate de calamități și pentru asigurarea condițiilor normale de siguranță și confort a circulației auto, se propun lucrări care să asigure accesul corespunzător, să aducă structura rutieră la parametrii tehnici necesari și să asigure scurgerea apelor pluviale de pe platforma drumului.
Valoarea totală a investiţiei 5.146.624,930 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 968.718,830 lei, cu un total de 6.115.343,760 lei (inclusiv TVA), din din care lucrări de construcții-montaj de 5.204.067,880 lei (inclusiv TVA). Durata de execuție estimată este de 12 luni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News