Connect with us
Publicitate

Administrație

CJ Alba vrea să contracteze un credit bancar nou, de 20 de milioane lei, pentru finanţarea a patru proiecte de investiţii începute

Publicat

Pentru continuarea investiţiilor de interes judeţean prioritar, unele dintre acestea finanţate prin programe UE, CJ Alba ar urma să contracteze un nou credit bancar de tip revolving, în valoare de maxim 20 milioane lei, pe o perioadă de 10 ani. Această sumă va fi folosită pentru susţinerea financiară a patru proiecte de investiţii mari, deja începute şi pentru care nu există resurse din bugetul judeţean.

Este vorba despre reabilitarea unor drumuri judeţene, alimentarea cu apă a comunelor Daia Română, Cut, Câlnic, Şpring, Doştat şi Răhău, proiectul de management integrat al deşeurilor şi cel al siturilor Frumoasa.

În propunerea prezentată în şedinţa de joi consilierilor judeţeni se motivează că unele obiective au grad de complexitate ridicat, iar graficul de realizare a lucrărilor a suferit decalări, astfel că utilizarea integrală a împrumutului contractat în 2011 nu a fost posibilă. Pentru că bugetul judeţului nu dispune de resursele financiare pentru finanţarea, cofinanţarea şi prefinanţarea investiţiilor în cauză, iar prelungirea perioadei de tragere a creditului contractat în 2011 presupune costuri suplimentare însemnate, se propune contractarea unui împrumut nou – credit bancar revolving cu trageri multiple, în valoare totală de maximum 20 milioane lei, pe 10 ani.

Va putea fi rambursat anticipat din surse proprii sau emisiuni de obligaţiuni, iar principalul obiectiv este diminuarea costurilor şi a obligaţiilor de plată anuale, prin scăderea ratelor dobânzilor şi creşterea maturităţii împrumutului.

„În situaţia în care condiţiile pieţei de capital vor permite lansarea unei emisiuni de obligaţiuni privind refinanţarea împrumutului, aceasta va conduce la implicarea cetăţenilor, care vor investi în obligaţiuni, astfel că profitul din dobânzile pe care le va plăti autoritatea publică va putea ajunge şi la membrii comunităţii judeţene”, se mai arată în documentaţie.

Investiţiile ale căror documentaţie tehnico-economică a fost aprobată şi pentru care se doreşte contractarea creditului este următoarea:

Reabilitarea sistemului rutier pe tronsoanele: DJ 106L Şpring – Ungurei – Roşia de Secaş, km 0-16 plus 300; DJ 107B: DN1 – Sântimbru – Galtiu – Coşlariu – Mihalţ – Colibi – Roşia de Secaş – limita judeţul Sibiu, km 19 plus 059 – 21 plus 686; DJ 107: Alba Iulia – Teleac – Berghin – Colibi – Secăşel – Cergău Mare – Blaj – Sâncel – Şona – Jidvei – Cetatea de Baltă – limita judeţul Mureş, km 32 plus 500 – 49 plus 850, lot II: 3.654.883,63 lei (aprobată în 2010)

„Sistem microregional de alimentare cu apă a comunelor Daia Română, Cut, Câlnic, Şpring, Doştat, Răhău”: 2.041.329,37 lei (aprobată în 2007)

În 2011 – „Sistem management integrat al deşeurilor în Judeţul Alba”, finanţat prin POS Mediu: 3.900.000 lei (aprobată în 2011)

„Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa”, în cadrul POS Mediu: 10.403.787 lei (aprobată în 2011)

Gradul de îndatorare estimat pentru perioada 2014 – 2028 în urma contractării acestui credit variază între 16,43% şi 29,91% din veniturile proprii, cu nivel maxim în 2018.

Reamintim că, în 2011, CJ Alba a contractat un credit bancar în valoare totală de 40 milioane lei, de la CEC Bank, din care a mai rămas de utilizat aproximativ un sfert, însă dat fiind faptul că au fost schimbate condiţiile de dobândă, autoritatea judeţeană ia în calcul contractarea alturi împrumut bancar, în condiţii mai avantajoase, în urma unei licitaţii pe SEAP. Procedura ar pute dura circa trei luni.

foto: arhivă

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate