Actualitate
CL Cugir şi Colegiul „David Prodan” contestă decizia MEN prin care a fost retrasă titulatura de „colegiu naţional”
Consiliul Local Cugir și Colegiul Național “David Prodan” au înaintat săptămâna trecută o Plângere prealabilă pentru anularea ordinului prin care Ministerul Educației Naționale (MEN) a retras titlul de “colegiu Național” instituţiei de învăţământ din oraş. Atât legislativul local, cât și colegiul au solicitat ministerului să reanalizeze motivele care au stat la baza revocării acestei titulaturi și să revină asupra deciziei.
În motivarea plângerii prealabile, cele două instituții au argumentat că ministerul nu a respectat unele cerințe, principii și prevederi legale. Ordinul MEN Nr. 5059/2018 a fost publicat fără a se menționa motivele pentru care este revocat titlul de “colegiu național”, fără a se indică calea de atac, fără respectarea condițiilor de tehnică legislativă și a principiilor de drept, transmit reprezentanţii administraţiei locale, într-un comunicat de presă.
În primul rând, instituțiile publice cugirene consideră că ordinul MEN este lovit de nulitate absolută: “În ceea ce privește sancțiunea aplicabilă actului administrativ din cuprinsul căruia lipsesc elemente precum motivele de fapt și de drept, jurisprudența comunitară respectiv națională este unanimă, actul fiind lovit de nulitate absolută”, se arată în document.
În argumentarea anulării ordinului care lasă Cugirul fără singurul colegiu național, petiționarii precizează că unității de învățământ nu i se putea revoca denumirea în timpul anului școlar, adică între 1 septembrie 2018 și 31 august 2019, întrucât prevederile OMEN NR. 3732/2013 sunt clare în acest sens. Totodată, este evocat principiul neretroactivității legii civile care constă în aceea că “legea civilă se aplică numai situațiilor juridce care iau naștere după intrarea ei în vigoare”. Colegiul Național „David Prodan” a înaintat documentația de reconfirmare a acestei titlulaturi în data de 5 aprilie, în baza legislației existente la acea dată și în termenul comunicat de IŞJ Alba. Întrucât, noua metodologie de acordare a titlului de Colegiu național/Colegiu a apărut după trei luni, petiționarii consideră abuzivă aplicarea noilor criterii pentru dosarele depuse anterior, se mai arată în comunicat.
Criteriul modificat în nouă legislație, singurul pe care istituția teoretică din Cugir nu-l mai îndeplinește, face referire la rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat, spun reprezentanţii administraţiei locale.
Dacă până acum trebuia să fie peste media națională pe ultimii 3 ani, odată cu nouă metodologie, se impune ca rata de promovabilitate să fie “peste media națională, cumulată (a celor două sesiuni anuale ale examenului), raportată la filiera în care școlarizează preponderent, pe ultimii trei ani”. Țînând cont că evaluarea se face conform rezultatelor pe ultimii trei ani, atât legislativul local, cât și instituția de învățământ cugireană consideră că noile criterii ar trebui aplicate numai la trei ani de la publicare pentru a permite unităților de învățământ să ia măsurile necesare.
În plus, Consiliul Local Cugir și Colegiul Național “David Prodan” consideră că analiza făcută de Inspectoratul Școlar Județean Alba, care a stat la baza revocării titulaturii, a fost una evident insuficientă, unitatea de învățământ cugireană fiind dezavantajată în raport cu alte instituții de același fel: “suntem victima unei evaluări subiective sau superficiale în condițiile în care titlul de Colegiu Național a fost menținut pentru unități de învățământ care au avut rezultate inferioare celor avute de către unitatea noastră la bacalaureat în decursul ultimilor 3 ani”, se precizează în Plângerea prealabilă înaintată către MEN.
În condițiile în care MEN nu anulează ordinul prin care a revocat titulatura de Colegiu Național pentru unitatea de invățământ teortetică din Cugir, atunci Consiliul Local, împreună cu liceul se vor adresa instanței în contencios administrativ, în baza Legii 554/2004.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News