Connect with us
Advertisement

Eveniment

Clasa pregătitoare va fi evaluată de Ministerul Educaţiei, la mijlocul anului şcolar

elevi

Publicat

Peste 2.000 de copii din Alba intră, de luni, în „experimentul” clasa pregătitoare, care a fost subiectul a numeroase discuţii între autorităţi şi părinţi. În judeţ, sălile care vor găzdui aceşti elevi au fost pregătite cu mobilier corespunzător vârstei, învăţătorii au fost instruiţi de către minister, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că au fost create condiţiile corespunzătoare pentru desfăşurarea activităţii de educaţie. Cu toate acestea, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că, la jumătatea anului şcolar, va fi făcută o evaluare a clasei pregătitoare, moment în care probabil vor fi identificate problemele concrete ale acestui sistem.

„La jumătatea anului şcolar, noi vom face o evaluare şi vom aduna punctele tari şi punctele slabe ale prezenţei acestei clase în şcolile gimnaziale. De exemplu, mă gândesc că, în pauze, vor fi în aceeaşi curte copii care au 5 ani şi jumătate – 6 ani şi copii care au 16 ani şi sigur de aici s-ar putea să apară o serie de probleme”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Potrivit ministrului, clasa pregătitoare ar trebui să rămână în învăţământul obligatoriu, ca etapă în formarea copilului care intră în ciclul primar.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar din MECTS, Stelian Fedorca a declarat că locaţia clasei pregătitoare va fi aleasă în funcţie de condiţiile locale, dar va rămâne în sistemul obligatoriu de învăţământ şi în anul şcolar 2013-2014.

„Fie într-o şcoală, dacă există spaţiu, dacă nu poate să rămână la grădiniţă ca locaţie, dar clasa respectivă rămâne în învăţământul obligatoriu adică anul viitor, 2013 – 2014, înscrierile se vor face la clasa pregătitoare”, a spus Fedorca.

În 17 septembrie, sunt aşteptaţi să păşească pentru prima dată în unităţile de învăţământ din judeţul Alba 5.329 de elevi, dintre care 2.178 înscrişi în clasa pregătitoare. Cele peste 200 de săli de clasă „zero” au fost dotate cu mobilier special şi învăţătorii au fost instruiţi pentru activitatea în această etapă din educaţia copiilor.

În clasa pregătitoare, copiii nu vor primi calificative şi nu vor avea manuale, astfel că activitatea de educare se aseamănă mai degrabă cu programul de grădiniţă, în comparaţie cu procesul de învăţare din şcoală. Se editează un catalog de mijloace de învăţământ în care sunt descrise activităţile pe care le vor desfăşura copiii din clasa zero. Acestea urmăresc dezvoltarea fizică, socio-emoţională, cognitivă a limbajului şi comunicării, precum şi dezvoltarea capacităţilor şi a atitudinilor în învăţare.

Citeşte şi Cum se prezintă şcolile din Alba la început de an şcolar, Cum arată mobilierul special de clasă pregătitoare şi despre Programul  „Şcoală după şcoală„.

Surse: realitatea.net, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement