Connect with us
Publicitate

Actualitate

CNA a oprit spoturile TV de promovare a proiectului Roşia Montană. Sindicatul Viitorul Mineritului: „Unde s-a mai văzut ca oamenii să nu poată cere locuri de muncă?”

Publicat

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a hotărât, marţi, oprirea de la difuzare a 11 spoturi TV de promovare a proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. CNA consideră că acestea încalcă legislaţia audiovizualului, iar acestea trebuie “să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei”. De cealaltă parte, reprezentanţii Sindicatului “Viitorul Mineritului” din Roşia Montană consideră că această decizie este “un precedent periculos la adresa libertății de exprimare în România” şi se întreabă „Unde s-a mai văzut ca oamenii să nu poată cere locuri de muncă?”.

Subiectul Roşia Montană a fost analizat în şedinţa de marţi a CNA în absenţa membrilor Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan. La dezbaterea pe această temă au participat Laura Georgescu, preşedintele CNA, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, şi membrii Consiliului Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Prezent la şedinţa CNA de marţi, avocatul companiei Roşia Montană Gold Corporation, Sergiu Creţu, a solicitat Consiliului amânarea luării unei decizii pe subiectul Roşia Montană. CNA a decis, însă, să continue discutarea subiectului, având în vedere că la Consiliu au fost primite peste 2.000 de reclamaţii privind modul în care radiodifuzorii au reflectat subiectul proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi al protestelor celor care se opun acestui proiect.

La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul a hotărât să aplice o decizie de intrare în legalitate în privinţa celor 11 spoturi, fapt care presupune că acestea nu mai pot fi difuzate în forma actuală.

„Propun o decizie de intrare în legalitate şi oprirea campaniei. Nimic nu îi împiedică (pe susţinătorii proiectului de exploatare de la Roşia Montană, n.r.) să vină cu spoturi modificate care să fie în regulă şi care pot fi difuzate”, a spus Laura Georgescu.

Decizia de oprire de la difuzarea pe TV a spoturilor de promovare a proiectului de la Roşia Montană (în forma în care au fost difuzate în perioada 1 septembrie – 6 octombrie) a fost luată de membrii CNA cu opt voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Guberat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Aceşti membri ai CNA au considerat că aceste spoturi au încălcat articolul 29, aliniatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei”.

De asemenea, CNA a considerat că spoturile respective nu au informat corect publicul, încălcând articolul 93 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”.

Totodată, Consiliul a considerat că spoturile respective au încălcat articolul 104 din Codul de reglementare ale conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Sunt interzise publicitatea şi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale agresive”.

Sindicatul Viitorul Mineritului: Unde s-a mai văzut ca oamenii să nu poată cere locuri de muncă?

Referitor la această decizie, reprezentanţii Sindicatului “Viitorul Mineritului” din Roşia Montană au remis presei următorul comunicat:

“În ce ţară s-a mai văzut ca oamenii să nu poată cere locuri de muncă, prin orice modalitate legală? Suntem şocaţi de decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de a interzice spoturile SVM, cu atât mai mult cu cât această decizie s-a luat în lipsa oricărei dezbateri, în care părţile să aibă şansa să-şi expună punctul de vedere şi să-şi apere dreptul la exprimare.
Respingem categoric conținutul acestei decizii și implicațiile sale, întrucât considerăm că nu există nicio motivație morală, juridică sau logică pentru o astfel de decizie. Mai mult, considerăm că această decizie reprezintă un precedent periculos la adresa libertății de exprimare în România, un drept democratic câștigat cu greu.

Dacă nu suntem de acord cu ceva, cerem să fie interzis – cu regret o spunem, așa a acționat acum CNA, dar acesta nu este un principiu democratic, pentru o țară europeană liberă!

Toți oamenii care au apărut în aceste spoturi și-au spus părerea proprie cu privire la importanța mineritului pentru crearea de locuri de muncă – cu ce sunt ei mai puțin îndreptățiți să-și facă auzită părerea decât oricare alți cetățeni ai acestei țări?

Cerem CNA să reexamineze spoturile respective, care respectă atât litera, cât și spiritul legii. CNA este o instituție publică, al cărei rol este să apere și să reglementeze dreptul la liberă exprimare, nu să-l îngrădească. Iar noi dorim să ne cerem dreptul la muncă, un alt drept fundamental, prin orice modalitate permisă de lege, inclusiv prin publicitate TV.

Sindicatul Viitorul Mineritului nu se va lăsa intimidat de astfel de acțiuni și va lupta, în condițiile legii, până la obținerea locurilor de muncă atât de necesare în Roșia Montană!

Cristian Albu,
Preşedinte Sindicatul Viitorul Mineritului”

surse: mediafax, comunicat de presă Sindicatul „Viitorul Mineritului”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. andrei ghib

    miercuri, 16.10.2013 at 12:39

    Viitorul este trist, cu cianuri si gaz de sistuti. Poate RMGC face economii si isi plateste angajatii si dupa reapingerea legii ROSIA MONTANA. RMGC afara de pe sticla, urmeaza afara din ROMANIA.

  2. Pingback: Sindicatul “Viitorul Mineritului” a atacat în instanţă decizia CNA de oprire a spoturilor TV pentru promovarea proiectului Roşia Montană | Alba24

  3. nicoleta

    marți, 29.10.2013 at 12:42

    Proiectul de la Rosia Montana crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcţie a minei, 800 de locuri de muncă directe în timpul exploatării şi 3.600 de locuri de muncă în total pe perioada operării. Contribuţiile majore la bugetele locale şi la bugetul de stat oferă posibilitatea realizării unor investiţii de utilitate publică în zonă. Proiectul include realizarea unei infrastructuri moderne, care va putea fi folosită şi după închiderea minei, precum si oferirea de facilitati de microcreditare şi programe de pregătire adecvate, menite să contribuie la dezvoltarea spiritului antreprenorial al populaţiei din zonă.

  4. Rusu Mirel

    duminică, 17.11.2013 at 23:19

    Obiectivul RMGC pe termen lung: construirea in aceasta regiune a unei companii miniere puternice, cu respect pentru mediu. In dezvoltarea Proiectului Rosia Montana va fi nevoie de doi ani pentru a construi infrastructura de minerit, urmati de un ciclu operational de 16 ani si de 7 ani pentru reabilitare si inchidere. Studiul EIA al RMP prezinta in detaliu toate activitatile care vor avea loc in acest interval. Proiectul reprezinta un angajament considerabil si pe termen lung.
    Compania este in continuare interesata de alte posibile proprietati din jurul Rosiei Montane. Regiunea este bogata in resurse si este posibil ca si alte companii sa considere regiunea demna de explorare si investitii.

  5. Vasile Brascovita

    luni, 25.11.2013 at 14:03

    Pe langa RMGC, va fi o serie intreaga de activitati dezvoltate de furnizori. Astazi avem 500 de angajati la RMGC. Dar, pe langa noi, mai sunt 500-700 de angajati ai furnizorilor nostri. Deci vorbim, astazi, de 1.000-1.200 de locuri de munca generate de investitia de la Rosia Montana.

  6. Tudor Pop

    luni, 25.11.2013 at 22:41

    Pe langa aceste beneficii financiare directe, Statul Roman beneficiaza de propagarea directa si indirecta a efectelor economice ale proiectului. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe perioada operarii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate