Connect with us
Advertisement

Administrație

CNAIR va construi 13 noduri rutiere noi, cerute de comunitățile locale. Printre ele și cel de la Cugir, situat pe A1 Sebeș-Deva

Publicat

Compania de Drumuri va construi 13 noduri rutiere noi și a scos la licitaţie un contract cu o valoare cuprinsă între 5,6 şi 6,6 milioane de lei pentru studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, durata contractului fiind de 17 luni.

Nodurile sunt amplasate pe sectoarele de Autostradă dintre Bucureşti – Piteşti, Sibiu – Deva, Bucureşti – Constanţa (A 2), Autostrada Transilvania (A 3) dar şi pe alte două autostrăzi, care urmează să fie construite: A 0 Centura Bucureşti şi A 7 Autostrada Moldovei, potrivit economedia.ro.

Cele 13 noduri rutiere vor fi realizate în judeţele:  Ilfov, Argeş, Alba, Constanţa, Cluj, Sălaj, Mureş, Prahova şi Vrancea.

Noduri cerute de comunitățile locale

Nodurile rutiere amenajate inclusiv la cererea comunităţilor locale şi în zonele dezvoltate ulterior deschiderii tronsoanelor de Autostradă sunt utile pentru reducerea consumului de carburant, implicit a poluării şi prevenirea accidentelor de circulaţie pe fondul pătrunderii pe contrasens.

Este și cazul nodului de la Cugir, cerut de oraș încă din faza de execuție a autostrăzii.

Autoritățile naționale vor să remedieze în acest fel o situație din județul Alba, veche de câțiva ani: conectarea Cugirului la autostrada Sibiu-Deva, care trece prin apropiere, dar la care orașul nu are acces direct din cauza lipsei unei intrări și ieșiri.

În ultimii 3 ani, primarul din Cugir, Adrian Teban și deputatul de Alba, Florin Roman, au fost cei mai vocali pe acest subiect.

Cei doi s-au întâlnit cu fiecare ministru al Transporturilor, care s-a perindat prin această funcție și au explicat necesitatea unei asemenea investiții într-un oraș foarte atractiv din punct de vedere industrial.

Contractul pentru elaborare „Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție privind realizarea a 6 noduri rutiere pe Autostrăzile A1 și A3, în zona de Vest a României”, care privește acest nod, a fost semnat acum aproximativ 6 luni și ar trebui să fie deja finalizat.

Ofertantul declarat câștigător este Search Corporation SRL. Valoarea contractului este de circa 2.050.000 lei fără TVA, sursa de finanțare fiind din fonduri europene nerambursabile.

Şoferii care ratează breteaua de ieşire de pe Autostradă, pentru a nu mai parcurge 20 – 30 de kilometri până la următorul EXIT, circulă pe contrasens, situaţie foarte periculoasă pentru participanţii la trafic.

Proiectare pentru alte 3 noduri

CNAIR a semnat, în mai contractele pentru proiectarea a trei noduri rutiere noi pe A1, A2, şi A3, cele trei autostrăzi care pornesc din Bucureşti.

Astfel, pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, noul nod rutier este prevăzut în judeţul Dâmboviţa la Ioneşti, kilometrul 73 la intersecţia cu DJ 702 F care merge la Găeşti.

Pe A2 – Autostrada Soarelui, CNAIR va face un alt nod în judeţul Călăraşi, zona localităţii Dragoş Vodă, km 90, intersecţia cu DJ 306 care duce în municipiul Călăraşi.

Este o ieşire de pe autostradă foarte utilă, între Lehliu şi Drajna, pe aproximativ 40 de kilometri nefiind alte bretele.

A treia descărcare nouă se proiectează pe Autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti la Gruiu în judeţul Ilfov, km 36, intersecţia cu DJ 101 C care asigură legătura cu zona Snagov.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement