Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CNCAV schimbă regulile în vaccinarea anti-Covid. Persoanele cu reactii adverse la prima doză pot face rapelul cu alt tip de ser

Publicat

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucțiune privind vaccinarea în situații speciale.

Astfel, potrivit CNCAV, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

Se schimbă regula și dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin.

Autoritățile recomandă ca persoanele infectate după prima doză să continue schema de inoculare după vindecare.

Conform prevederilor regăsite în acest document, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin.

Intervalul maxim între doza 1 și doza 2

În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul:

  • pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile;
  • pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile;
  • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.

Important!

În situația depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze.

Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, justificate medical, respectiv:

  • pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
  • pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
  • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

Persoanele care au reacții adverse grave pot face rapelul cu un ser cu tehnologie diferită

Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită.

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

• Șoc anafilactic;

• Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Moderna:

• Șoc anafilactic;

• Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) :

• Șoc anafilactic;

• Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);

• Sindrom de extravazare capilară

Documente necesare

Situațiile sus menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel.

Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare.

Acesta trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză.

După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.

Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de infecția cu SARS-CoV-2.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax