Eveniment
COD GALBEN de CANICULĂ: Maxime de 35 de grade Celsius până vineri. Vezi recomandările medicilor
Avertizarea de COD GALBEN de caniculă și disconfort termic este valabilă până vineri, inclusiv. Vremea va continua să fie călduroasă în toată țara, local caniculară în cursul după-amiezelor, până vineri, când se vor înregistra temperaturi de 35-36 de grade Celsius, în Alba. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în Alba Iulia, până marți dimineață, încă nu se înregistraseră cazuri de persoane afectate de căldură, însă medicii transmit o serie de recomandări pentru populație, aplicabile în condiții de căldură extremă. Iată cum putem să suportăm canicula mai ușor și să ne ferim de efectele ei dăunătoare:
Medicii recomandă evitarea expunerii îndelungate la soare și folosirea mijloacelor de protecție (pălării, umbrele, îmbrăcăminte subțire din țesături naturale și culori deschise). De asemenea, este indicată creșterea consumului de lichide la 2 – 4 l pe zi și o alimentație săracă în grăsimi și bogată în legume și fructe, mai ales în cazul în care nu se poate evita complet o expunere la soare între orele critice (11.00 – 17.00). Nu este binevenit consumul excesiv de cafea și băuturi alcoolice.
În condiții de caniculă, este recomandată evitarea eforturilor fizice susținute în perioada zilei, când temperaturile ating valorile maxime, pentru că activitatea fizică accentuează starea de oboseală. Persoanele vârstnice cu afecțiuni cardiace și respiratorii ar trebui să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate, care favorizează stările fizice negative, inclusiv leșinul.
Ceaiul de mentă cu lămâie, în cantități mari, este recomandat în condiții de căldură extremă, precum și cât mai multe dușuri cu apă rece sau relaxarea picioarelor în apă rece (aproximativ 15 grade Celsius). Remediul recomandat pentru redresarea instantanee a unei persoane căreia i s-a făcut rău de la căldură este tamponarea acesteia, în zona frunții, a decolteului și a cefei, cu un prosop ținut la congelator timp de câteva minute.
Medicii recomandă și o suplimentare cu vitamine și minerale, întrucât, prin transpirație se elimină și calciu și potasiu. Pierderea acestor minerale se manifestă prin crampe musculare și palpitații.
Persoanele vârstnice, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii, ar trebui să evite deplasările în aer liber în intervalul de căldură maximă (11.00 – 17.00), precum și frecventarea locurilor aglomerate, recomandă Ministerul Sănătății.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News