Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Codul QR pe diplomele de absolvire ale studenților. Datele la care va da acces, în sistemul informatic integrat privind studiile

Publicat

Reprezentanții Ministerului Educației au explicat cum va fi aplicat codul QR, ce va fi folosit pe diploma de absolvire pentru studenți, de anul viitor.

Acesta ar urma să facă posibilă verificarea diplomei, dacă aceasta este validă și a fost emisă de o instituție acreditată.

Codul QR va fi legat de viitorul sistem informatic integrat pentru gestiunea actelor de studii, RUNIDAS, potrivit edupedu.ro.

Codul QR pe diplome. Care sunt planurile ministerului

Potrivit ministerului, începând cu anul universitar 2024 – 2025, actele de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior, indiferent de anul înmatriculării, urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR.

Diploma de doctor urmează să conțină ca element distinctiv codul QR începând cu anul universitar 2023 – 2024.

”Începând cu anul 2024, diploma de absolvire a liceului, precum și certificatul de acordare a definitivării în învățământ, urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR, urmând ca această măsură să fie extinsă începând cu anul școlar 2024-2025 pentru toate formularele actelor de studii.

Prin implementarea codului QR pe documentele de recunoaștere emise de CNRED se va putea accesa modulul „Verificare stadiu dosar” de pe site-ul CNRED, care are acum o nouă interfață: cnred.edu.ro”, anunța ministerul, la momentul în care proiectul a fost pus în consultare publică.

Codul QR pe diplome. Cum se va folosi

Luni, 29 ianuarie, ministerul a organizat o dezbatere despre proiectul privind codul QR pe diplome. În acest cadru, reprezentanții ministerului au oferit precizări.

”Nevoia de introducere a acestui cod QR a venit pe fondul unei realități sociale care, din păcate, a forțat cumva introducerea unor mecanisme de prevenție.

În Legea 199/2023 este înființat acel sistem RUNIDAS, un sistem informatic integrat pentru gestiunea actelor de studii eliberate de unitățile de învățământ preuniversitar și de instituțiile de învățământ superior.

RUNIDAS își dorește să cuprindă datele și informațiile existente deja în registrul matricol unic, precum și toate actele de studii obținute de elevi, studenți, studenți-doctoranzi și cursanți.

Astfel încât să avem un circuit complet al unei persoane de la momentul înmatriculării în sistemul de învățământ preuniversitar și până la momentul finalizării studiilor, fie că sunt liceale, fie că sunt de nivel universitar.

Introducerea acestui cod QR este un prim pas pentru digitalizare. Este o măsură care va ajuta angajatorii să verifice dacă diploma prezentată de persoana respectivă este una validă, este una autentică și este într-adevăr emisă de o instituție de învățământ superior acreditată.

Pasul este unul mic și va produce efecte pozitive și efecte vizibile abia în momentul în care vom reuși să operaționalizăm RUNIDAS, așa cum prevede legea învățământului superior”, a declarat Ioana Lazăr, secretar general în Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro.

Codul QR pe diplome. Măsuri de securitate

Codul reprezintă un identificator care nu are multiple tipuri de înregistrări și se vor lua măsuri de securitate privind datele, a precizat Andrei Crăciun, consilier al ministrului Educației.

”Practic, acel identificator unic are rol doar de a identifica înregistrarea respectivă. (…) Vorbim de niște înregistrări care pot fi regăsite foarte ușor și pot fi referențiate ulterior fără nicio altă problemă, din acest punct de vedere.

(…) nu se referă la un cod QR care are multiple tipuri de înregistrări, ci doar la identificatorul care te poate ajuta să ajungi la sursa datelor pentru conformitate, pentru trasabilitate și eventual alte elemente tehnice care se vor corela în baza respectivă de date. Nu există o altă informație care să fie expusă prin acel cod QR.

(…) Evident, se vor lua măsuri de securitate, se vor lua audituri de securitate cibernetică pe aceste noi baze de date, pentru că, până la urmă, este normalitatea zilelor în care trăim, să putem să securizăm datele și să expunem minimum de date conform reglementărilor GDPR și directivelor care transpun legislația europeană în domeniu”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax