Administrație
Comandament de iarnă cu 12 baze de deszăpezire în judeţul Alba. Vezi sectoarele de drum cu risc de blocaje din cauza ninsorilor
În apropierea unei ierni care se anunţă a fi grea, cu ninsori abundente şi temperaturi foarte scăzute, Instituţia Prefectului Alba, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale şi serviciile de circulaţie rutieră, a identificat zonele cu cel mai mare risc de formare a troienelor, în caz de ninsoare. Pe drumurile naţionale din Alba, sunt 12 baze de deszăpezire, cu personal specializat, mijloace de intervenţie, spaţii de cazare şi garare şi materiale antiderapante.
Autorităţile vor lua măsurile necesare pentru evitarea blocajelor în trafic. Sectoarele de drum cele mai predispuse la formarea unor astfel de blocaje sunt DN 1 limită judeţ Sibiu – Sebeş, DN 1 Lancrăm – Alba Iulia, DN 67 C Oaşa – Obîrşia Lotrului, DN 74 – zona Izvorul Ampoiului şi Dealul Mare, DN 1R Mătişeşti – Albac, iar drumurile judeţene care prezintă acelaşi risc sunt cele din zonele montane.
Pe drumurile judeţene, intervenţia este asigurată de Consiliul Judeţean Alba, prin intermediul S.C. Drumuri şi Poduri Locale Alba, iar pe drumurile comunale se va interveni cu forţe, mijloace şi utilaje proprii ale consiliilor locale.
În ceea ce priveşte drumurile naţionale, care tranzitează judeţul Alba, sunt constituite 12 baze de deszăpezire care dispun de personal specializat, mijloace de intervenţie, spaţii de cazare şi garare şi materiale antiderapante. Bazele de deszăpezire sunt subordonate Comandamentului de Iarnă, instituit la nivelul Secţiei de Drumuri Naţionale Alba şi se află în Alba Iulia, Blaj, Unirea, Vinţul de Jos, Miercurea, Şugag, Zlatna, Abrud, Cîmpeni, Sălciua, Scărişoara şi Arieşeni. Acestea dispun de 656 tone material granular (nisip), 324 tone sare şi 1 tonă clorură de calciu.
Pentru intervenţia pe drumurile judeţene, materialele necesare pentru anul 2012 sunt deja asigurate, Consiliul Judeţean Alba fiind în curs de contractare a stocurilor de materiale antiderapante necesare în 2013 pentru intervenţia pe tronsoanele de drum unde pot apărea probleme.
„Azi, am avut o videoconferinţă pe tema pregătirilor pentru iarnă care, la nivelul judeţului Alba, nu prezintă probleme până în acest moment. Planul judeţean de măsuri pe care l-am elaborat în aşa fel încât iarna să nu pună foarte mari probleme are o primă etapă, cea a acţiunilor premergătoare, ale cărei obiective au fost deja atinse, conform termenelor pe care le-am stabilit. În perioada imediat următoare, primarii trebuie să se asigure că vor fi finalizate planurile locale pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece şi că iau toate măsurile necesare, astfel încât să fim cu toţii pregătiţi pentru iarnă în mod corespunzător. Instituţia Prefectului – Judeţul Alba este în grafic cu pregătirile de care este responsabilă. Pentru că avem o comunicare foarte bună cu toate autorităţile şi instituţiile implicate, mă aştept să intervenim eficient, dacă şi când va fi nevoie. Esenţial este să nu ne confruntăm cu situaţii critice, iar asta înseamnă pentru mine în primul rând ca drumurile să fie circulabile şi să nici nu înregistrăm decese din cauza frigului”, a declarat Cornel Murg, subprefectul judeţului Alba.
Foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News