Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisarul european de mediu al CE: Nu a existat încălcare a legislaţiei UE în cazul proiectului minier de la Roșia Montană

Publicat

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia MontanaUn grup de eurodeputaţi unguri şi români de etnie maghiară s-au adresat responsabilului de mediu din Comisia Europeană, solicitând CE să „intervină ferm” împotriva tehnologiilor pe bază de cianuri în legătură cu planurile de reactivare a unei mine de aur la Roşia Montană în vestul României.

UPDATE: Comisia Europeană (CE) urmăreşte îndeaproape proiectul minier Roşia Montană, dar până în prezent nu a existat o încălcare a legislaţiei UE, a declarat joi, pentru Agerpres, Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european de mediu, Janez Potocnik.

“Implementarea adecvată a Directivei UE privind deşeurile miniere va minimiza riscurile pentru sănătatea publică şi mediu pe care le presupun activităţile miniere care necesită utilizarea cianurilor”, a precizat Joe Hennon.

Purtătorul de cuvânt al comisarului european de mediu afirmă că, “date fiind prevederile foarte stricte ale Directivei UE privind deşeurile miniere şi absenţa de alternative adecvate, conform cunoştinţelor actuale, pentru cianurare în extracţia aurului, o interdicţie generală a cianurilor în minerit nu pare indicată”.

Nu în ultimul rând, menţionează Joe Hennon, “este importantă creşterea ratei de reciclare a produselor conţinând metale preţioase în UE, întrucât acest lucru poate reduce dependenţa de mineritul aurului în UE şi va contribui la o creştere a eficienţei resurselor”.

Ungurul Erik Banki şi europarlamentarii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor i-au trimis miercuri o scrisoare în acest sens comisarului european însărcinat cu Mediul, Janez Potocnik.

Ei citează un text iniţiat de parlamentari unguri, adoptat cu o majoritate zdrobitoare în mai 2010, vizând o interzicere totală a unor asemenea tehnologii pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Semnatarii scrisorii îşi exprimă „dezamăgirea profundă” faţă de eşecul CE de a acţiona pe baza acestui text şi îi cer comisarului european explicaţii în acest sens.

Invocând proiectul Guvernului român, trimis spre aprobare în Parlament, de aprobare a proiectului de la Roşia Montană, ei adaugă în scrisoare că textul din 2010 a sugerat, totodată, ca statele UE să nu susţină proiecte implicând riscuri de scurgeri de cianuri, în perspectiva interzicerii acestora.

De asemenea, eurodeputaţii exprimă îngrijorări „grave”, în această scrisoare, cu privire la riscurile pentru mediu pe care le implică proiectul de la Roşia Montană, argumentând că redeschiderea minei de aur poate ameninţa cu un „dezastru ecologic şi mai mare” decât scurgerea de cianuri la altă mină românească de aur, în 2000, în care 250 de milioane de tone de reziduuri toxice s-au deversat în cursuri din Ungaria şi ţări vecine, potrivit MTI.

Semnatarii scrisorii îl îndeamnă totodată pe Potocnik să îşi folosească toată influenţa pentru a exercita presiuni asupra României, cu scopul de a descuraja această ţară să aprobe proiectul contestat.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax