Eveniment
Comisia SRI, control la sediul regional din Sibiu, de care aparține și Alba. Raport despre influența Rusiei pe piața de energie
SRI ar fi raportat acţiuni de influenţare a deciziei statului, în puncte-cheie din energie, înainte de votul Austriei privind aderarea României la Schengen.
Informația a fost publicată duminică de Antena3.
În domeniul securității energetice, Comisia SRI ar fi fost informată despre acțiuni specifice influențării deciziei statale, de către entități externe ostile”.
”Mai precis, chiar în ziua în care, la Bruxelles, Austria își exercita veto-ul împotriva României, 8 decembrie, în țară, Comisia SRI se deplasa la Sibiu la sediul central al Direcției Regionale de Informații a SRI pentru zona Transilvania Sud, zonă în care se circumscriu și 2 dintre cele mai importante companii pentru energia românească:
Romgaz – producătorul național pentru gaze naturale, asociat și cu OMV Petrom pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră din perimetrul Neptun Deep și Transgaz, singurul operator național de transport de gaze” transmite Antena 3.
”În mod evident, SRI din zona Transilvania Sud a raportat detaliat, doar că la noi a ajuns un final sec: este vorba despre Rusia. Și cam atât” spun jurnaliștii postului.
Comisia SRI, la direcția regională de la Sibiu
Comisia parlamentară SRI a efectuat, joi, 08 decembrie 2022, o deplasare la Sibiu, în cadrul unei activităţi de control la sediul principal al DRI Transilvania Sud, precizează un comunicat de presă postat pesiteul Camerei Deputaților
Astfel, actuala Comisie parlamentară, condusă de senatorul PNL Cristian Chirteş, în cei doi ani de mandat de până acum, a realizat acţiuni de control la toate cele 11 direcţii regionale de informaţii (DRI) ale SRI din ţară.
Potrivit sursei citate, la şedinţa de la Sibiu, parlamentarii şi conducerea DRI au discutat despre organizarea, funcţionarea şi activitatea direcţiei regionale, care are competenţe în judeţele Sibiu, Alba şi Hunedoara, şi despre principalele riscuri de securitate gestionate de această unitate, cu accent pe zona de securitate energetică.
Comunicatul Camerei Deputaților: ce s-a discutat la SRI Sibiu
La şedinţa de la Sibiu, parlamentarii şi conducerea DRI au discutat despre organizarea, funcţionarea şi activitatea direcţiei regionale – care are competenţe în judeţele Sibiu, Alba şi Hunedoara, şi despre principalele riscuri de securitate gestionate de această unitate, cu accent pe zona de securitate energetică.
Senatorul Cristian Chirteş, preşedintele Comisiei: “DRI Transilvania Sud este o unitate importantă a Serviciului Român de Informaţii, care gestionează problematică de securitate naţională diversificată, cu o componentă importantă pe palierul economic, în special energetic, relevant în plan strategic naţional.
În cadrul discuţiilor, Comisia a fost informată despre manifestarea unor riscuri, preponderent în domeniul securităţii energetice, în diferite forme de manifestare, cum ar fi atacuri cibernetice, încercări de exfiltrare a unor informaţii economice sensibile, acţiuni specifice influenţării deciziei statale, de către entităţi externe ostile”.
În aria de responsabilitate a DRI Transilvania Sud se află unicii operatori energetici gaziferi, cu capital de stat – producătorul de gaze naturale ROMGAZ SA şi singurul operator al sistemului naţional de transport TRANSGAZ SA, a căror funcţionare optimă este esenţială în actualul context de securitate internaţională, în care energia a devenit vârf de lance al unor acţiuni ostile derulate de Federaţia Rusă.
Componenta energetică este prezentă, pe raza DRI, cu toate ramurile de producţie: gaze naturale, cele mai mari rezerve sunt exploatate de ROMGAZ în bazinul Transilvaniei, energia electrică este produsă din resurse hidro ale HIDROELECTRICA, carbonifere, în Valea Jiului, în diminuare ca pondere prin aplicarea politicilor de decarbonificare ale Uniunii Europene, respectiv solare, prin parcurile de panouri fotovoltaice instalate.
Exploatarea acestor resurse asigură un mix energetic de importanţă deosebită pentru asigurarea securităţii energetice naţionale.
Pe componenta securităţii economice, discuţiile au vizat şi infrastructura de transport şi domeniul auto, puternic reprezentat în regiune, prin prezenţa unor producători internaţionali semnificativi, precum Continental, Mercedes şi alţii afiliaţi marilor companii multinaţionale din domeniu.
Transportul feroviar este în continuă modernizare. Și Aeroportul Internaţional Sibiu va intra într-un amplu program de modernizare, începând din anul 2023.
Comisia a adresat întrebări şi cu privire la Comandamentul Multinaţional al NATO de la Sibiu.
Parlamentarii au constatat că funcţionarea acestuia pe raza de responsabilitate a DRI Transilvania Sud determină, mai ales în contextul internaţional actual, necesitatea adoptării unor măsuri complexe de cunoaştere a tuturor riscurilor şi ameninţărilor la adresa acestuia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
duminică, 18.12.2022 at 18:15
Oricum acele entităţi economice sunt puternic infiltrate de agenţi, aşa că era foarte simplu să faci o evaluare. Ori, cum au fost valorificate informările date de către cei care le-au primit ? Nicicum !