Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Comisionul pentru lucrările funerare, perceput de administratorul cimitirului din Alba Iulia, REDUS. Reclamații ale cetățenilor

Publicat

Consiliul Local Alba Iulia modifică din nou comisionul pe care îl încasează firma privată care administrează cimitirul din oraș.

În decembrie 2020, consilierii au decis că monumentele funerare pot fi amenajate de aparținătorii persoanelor decedate în regim propriu, nu doar prin intermediul firmei respective.

Totuși, societatea care administrează cimitirul urma să primească un comision de 15% din valoarea lucrării, fără să facă nimic.

După ce au apărut reclamații legate de acest lucru, pe ordinea de zi Consiliului Local Alba Iulia a apărut un proiect de hotărâre pentru reducerea acestui procent, la 5%. 

În ședința din 22 decembrie 2020, la solicitarea Prometeu SRL, Consiliul Local Alba Iulia a aprobat modificarea unor tarife practicate de firma care administrează Cimitirul Municipal, pentru activitățile în această locație, precum și modificarea regulilor pentru lucrări funerare.

Astfel, potrivit HCL 365/2020, lucrări funerare pentru cavouri subterane/supraterane, borduri, monumente funerare sau alte amenajări se pot face și de aparținătorii persoanelor decedate sau de către beneficiarii unor locuri de înhumare, prin intermediul unor persoane juridice sau persoane fizice autorizate, care au ca obiect de activitate realizarea de construcții, pe baza unui contract între cele două părți, cu condiția achitării către Administraţia Cimitirului a unui comision de 15% din valoarea acestui contract.

Adică, pentru amenajarea locului de înhumare, se poate apela și la firme sau persoane fizice autorizate, nu doar la Administrația Cimitirului.

Comisionul cerut însă a fost considerat prea mare și au fost transmise sesizări în acest sens, de către firmele care execută lucrări funerare.

Astfel că firma care administrează Cimitirul a solicitat reducerea comisionului de la 15% la doar 5%.

Administrația Cimitirului arată că în sesizările primite se precizează, referitor la comisionul amintit, că acesta nu se aliniază celor din celelalte cimitire (parohiale) și că este în unele cazuri și de trei ori mai mare.

”Exemplu de calcul: un cavou simplu se execută cu aproximativ 10.000 lei, comisionul din cimitirul parohial este de 350 lei adică 3,5% din valoarea lucrării, iar în Cimitirul Municipal, conform HCL 356/2020 ar fi de 1.500 de lei, iar după noua propunere ar fi de 500 de lei” – se arată în adresa firmei.

HCL 156/2011 – fragment din Regulamentul de administrare și funcționare al Cimitirului Municipal Alba Iulia:

”Art.31. La locurile de înhumare se pot executa următoarele lucrări:

a) cavouri subterane, borduri, monumente funerare sau alte amenajări cu respectarea condiţiilor prezentului regulament

b) cavouri supraterane, obeliscuri

Art.32. Autorizarea lucrărilor funerare se face potrivit legii, după cum urmează:

– cavouri supraterane, obeliscuri – de Primăria Municipiului Alba Iulia

– cavouri subterane, borduri, monumente funerare sau alte amenajări – de Administraţia Cimitirului

Art.33. Lucrările menţionate la art.32 pot fi executate de firme sau persoane fizice autorizate care au încheiat un contract cu Administraţia Cimitirului, cu aprobarea dată de directorul general al SC Prometeu SRL.

Pentru aceste lucrări, executanţii vor achita Administratiei Cimitirului 15% din valoarea lucrării ce se va executa, sumă din care se acoperă consumul de apă şi energie electrică. Materialele de construcţie vor fi depozitate în locurile indicate de Administraţia Cimitirului, iar traseul de aprovizionare va fi stabilit împreună cu personalul Administraţiei Cimitirului. În afara situaţiilor prevăzute la aliniatul precedent, lucrările arătate la art.31 vor fi executate contra cost, la cererea titularilor dreptului de folosinţă asupra locurilor de înhumare sau a familiilor acestora, numai de către societatea care administrează cimitirul”.

HCL 356/2020 – fragment din modificarea Regulamentului în decembrie anul trecut

”Art.1 Aprobă modificarea tarifului pentru săpat groapa, a tarifului gropari, a tarifului pentru închis-deschis placa și a tarifului pentru închiriat capac frigorific aprobate prin Anexa 2 la Hotărârea nr.156/2011 a Consiliului local și modificate prin Hotărârea nr.313/2017 a Consiliului local și Hotărârea nr.297/2019 a Consiliului local, după cum urmează:

1. săpat groapa – 495 lei (anterior 450 lei – n.r.)

2. tarif gropari (închiriat dolii, funii, tras clopot, transport și lăsat în groapă) – 440 lei (anterior 350 lei – n.r.)

3. închis-deschis placa (include reașezare plăci intermediare, igienizare cavou și chituirea capacului) – 275 lei (anterior 350 lei – n.r.)

4. închiriat capac frigorific – 110 lei/zi (anterior 100  lei – n.r.)

Art.2. Aprobă modificarea art.33 din Regulamentul privind administrarea și funcționarea Cimitirului Municipal Alba Iulia, aprobat prin HCL nr.156/2011, care va avea următorul conținut:

Art.33.(1) Lucrările menționate la art.32 pot fi executate de aparținătorii persoanelor decedate sau de către beneficiarii unor locuri de înhumare acordate anticipat în temeiul art.7 din Regulament, prin intermediul unor persoane juridice sau persoane fizice autorizate, care au ca obiect de activitate realizarea de construcții, în următoarele condiții:

a) să prezinte Administrației Cimitirului Municipal contractul încheiat cu o persoană juridică sau cu o persoană fizică autorizată care au ca domeniu de activitate realizarea de construcții

b) să semneze un angajament prin care se obligă să nu deterioreze aleile cimitirului sau mormintele învecinate, în caz contrar obligându-se să remedieze stricăciunile produse pe cheltuiala sa

c) să achite către Administrația Cimitirului un comision pentru lucrările funerare executate, în cuantum de 15% din valoarea contractului menționat la lit ”a”.

(2) În schimbul acestui comision, persoanele prevăzute la alin.(1) vor beneficia de acces la sursa de apă, energie electrică și vor putea depozita materiale în spațiile special amenajate de administratorul cimitirului.

(3) În afara situațiilor prevăzute la alin.(1), lucrările funerare prevăzute la art.31 din Regulament vor fi executate, contra cost, la cererea titularilor dreptului de folosință asupra locurilor de înhumare sau a aparținătorilor persoanelor decedate, de către societatea care administrează cimitirul”.

Propunerea pentru modificare în ședința CL Alba Iulia din 26 februarie 2021:

”Aprobă modificarea art.33 alin. (1) lit. c) din Regulamentul privind administrarea și funcționarea Cimitirului Municipal Alba Iulia, aprobat prin HCL nr.156/2011 și modificat prin HCL 356/22.12.2020, care va avea următorul conținut:

c) să achite către Administrația Cimitirului un comision pentru lucrările funerare executate, în cuantum de 5% din valoarea contractului menționat la lit. a)”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Elena

    luni, 22.02.2021 at 23:30

    Stimati redactori de la alba.24 va rog frumos sa faceti rost de preturile serviciilor funerare practicate de Corona si postati-le deoarece costul total la o mormantare modesta este mai mare decat ajutorul de inmormantare, ceea ce este imposibil. Am gasit oferte la firma lor din Orastie, dar valabil numai acolo, cred ca au o firma concurenta in oras. Normal preturile trebuie sa fie afisate pe pagina web, nu cum scrie acolo ca preturile se discuta telefonic sau la fata locului. ANAF-ul ce face? Le este frica ca nu-i ingroapa? Nu pot sa spun ca serviciile nu sunt ok, dar asta nu inseamna sa tragi pielea de pe oameni care oricum sunt necajiti.

  2. Lavinia

    vineri, 26.02.2021 at 10:11

    Stimata doamna Elena,

    La ce ati scris dumneavoastra mai sus pot sa spun ca vad cu usurinta frustarile dumneavoastra nu realitatea obiectiva.
    Se pare ca dumneavoastra nu stiti ce inseamna „MODESTA” tinand cont de faptul ca statul ofera un ajutor de inmormantare peste 5000 de lei si ca majoritatea se incadreaza fara probleme in suma aceasta.Intradevar nu mai raman bani pentru facturi de gaz ,curent sau vreo rata din banii alocati de stat pentru ajutorul de inmormantare.Statul a stiut de ce sa dea 5000 de lei pentru o inmormantare…dar nu s-a gandit ca tot din acei bani vreti sa platiti si alte cheltuieli.
    Nu exista nicaieri vreo obligatie legala ca firmele trebuie sa isi puna preturile pe site insa cu siguranta gasiti preturi la sediul lor.
    Nu exista nici o lege care sa va oblige sa va ingropati mortii cu firma CORONA!!!
    Nu exista nici o dovada reala ca firma Corona ” tragi pielea de pe oameni care oricum sunt necajiti” este doar parerea dumneavoastra subiectiva.Poate veniti intr-o zi sa vedeti cum este ingropat un asistat social intretinut de stat….nu are bani de inmormantare dar serile de priveghi sunt bairam cu de toate ca na…sufletul mortului merita ca o fost om bun dar sarac. Nu i-a lipsit nimic la mort decat cheful de munca in rest sarmaniiiiiii. Hai sictir!
    Poate ati uitat ca acum 15 ani cimitirul era o bataie de joc cu o capela infecta cu gratii la usa si cu un miros mai rau ca la groapa de gunoi.
    Poate ati uitat ca erau cazuri in care a doua zi gaseai mortii in capela fara pantofi sau alte elemente de vestimentatie furate noaptea de unii si altii.
    Poate ati uitat de inmormantariile in care tot felul de „”cetateni”” faceau regulile si te rugai de ei sa sape groapa si ii pupai de bucurie ca ai unde sa bagi mortu si umblai dupa acei zei cu oala de sarmale si lada de bere numa sa sape si sa fie bine.
    Poate ati uitat multe doamna ELENA.
    Eu sunt de 60 de ani in Alba Iulia si pot sa va spun ca CIMITIRUL MUNICIPAL ARATA ALTCUMVA. SI NU DATORITA DUMNEAVOASTRA SAU A PRIMARIEI SAU A CELOR DE LA ALBA 24!!!
    Vedeti doar ce va convine dar partea buna nu o vedeti???
    Faptul ca a venit un bucurestean sa ne faca noua ordine in cimitir spune ceva de calitatea noastra de albaiulieni care ne dam mari ca locuim in orasul marii uniri dar nu facem nimic in schimb?
    Cate actiuni cu scop civic sau caritabil ati facut pentru acest oras?
    In fine suntem o categorie de DESTEPTI…noroc cu noi ca altfel era vai de capul omenirii daca nu eram noi romanii astia destepti care le stim pe toate si improscam cu noroi pe toata lumea. Rusine!!!
    Mergeti doamna la ANAF ca sigur va ingropa ei mortii asta daca le permite greata din ei cand isi flutura legitimatiile ca niste fi de zmei.Stati la usile lor ca niste sclavi dar e bine ca aveti bonuri de ordine. Intradevar doar ANAFUL face ceva in Romania asta mare si Jandarmeria care amendeaza amarati ca vand ceapa la colt de strada. Nu vedeti unde s-a ajuns? Purtam botnite si suntem bagati cu forta in case! De ei de ce nu ziceti nimic? E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate