Actualitate
Compartiment nou în cadrul Primăriei Ocna Mureş pentru administrarea cimitirului. Vezi regulamentul de funcţionare
Activitatea de administrare a cimitirului orăşenesc din Ocna Mureş va fi preluată de Consiliul Local, printr-un compartiment nou înfiinţat în cadrul Primăriei, până la concesionarea serviciului public de resort, în condiţiile legii. Decizia a fost luată de consilierii locali, joi, în contextul în care contractul cu societatea „Prego” SA nu mai este valabil.
Administrarea cimitirului se asigură prin intermediul Serviciului de administrare a domeniului public şi privat al oraşului. „Prego” SA avea în administrare, pe baza contractului 12466/12.12.2002, a cărui încetare a fost validată prin HCL 27/28.02.2013, cimitirul cu clădirea aferentă, capela mortuară şi o gospodărie anexă.
Pentru gestiunea acestora, se înfiinţează Compartimentul de Administrare a Cimitirului, în cadrul Serviciului de Administrarea Domeniului Public şi Privat al oraşului Ocna Mureş. Salubritatea oraşului a fost câştigată prin licitaţie publică de SC „Financiar Urban” SRL Piteşti; prin caietul de sarcini s-a stabilit preluarea personalului angajat în cadrul Compartimentului Salubritate din cadrul Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat, astfel că 10 salariaţi au fost transferaţi firmei, iar compartimentul se va desfiinţa din organigrama primăriei.
Administraţia locală preia însă administrarea cimitirului, prin Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat şi are nevoie de cinci posturi contractuale (un administrator şi patru muncitori necalificaţi), grupate într-o structură distinctă, numită Compartiment Administrarea Cimitirului Orăşenesc Ocna Mureş. Pentru a nu majora numărul posturilor în cadrul Primăriei, au fost desfiinţate cinci posturi contractuale de la Compartimentul Administrativ Gospodăresc şi două posturi contractuale de la Compartimentul Zone Verzi. Doi portari de la Serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat vor fi mutaţi la acest ultim compartiment, pe funcţii de muncitori, cu păstrarea drepturilor salariale. De asemenea, trei paznici de la spital rămân fără obiectul muncii, după ce s-au instalat camere de supraveghere video wireless, astfel că posturile se desfiinţează.
Tot joi, s-a aprobat regulamentul de funcţionare a cimitirelor administrate de CL Ocna Mureş, în care se prevede că:
– terenurile cu destinaţia cimitir sunt proprietate de stat, fiind administrate de CL; în cazul oraşului Ocna Mureş, stabilimentul se găseşte pe strada Tudor Vladimirescu nr. 3:
– beneficiarilor tuturor legisol speciale, conform cărora au dreptul la un loc de veci gratuit, respectiv Legea 42/1990, Decret lege 118/1990, Legea 189/2000 etc, dar în care nu este prevăzut termenul de atribuire a locului de veci gratuit, li se vor concesiona aceste locuri doar după în fiinţarea cimitirelor noi, care vor putea asigura ca număr de locuri atât înmormântările curente, cât şi un număr suficient de mare (6.000) de locuri libere de înhumare pentru calamităţi. Până în momentul înfiinţării acestor cimitire, acestor persoane li se vor atribui locuri de veci gratuite, pe baza adverinţei de înhumare şi a documentelor doveditoare că sunt beneficiari al uneia dintre legile de mai sus.
– în registrul programări înmormântări se înscriu, în ordinea în care au fost declaraţi, toţi morţii care se înmormânteazp în cimitir (nume, prenume, decedat, religie, adresă, telefon pentru persoana care anunţă decesul, data şi ora înmormântării, informaţii privind executantul transportului funerar)
– în registrul de morminte se înscriu toate locurile de morminte din cimitir (parcela, numărul, numele, prenumele, domiciliul, numărul chitanţei cu care s-a făcut plata pentru locul de veci, datele celui înmormântat, suprafaţa locului, existenţa construcţiilor funerare)
– mai sunt evidenţiate indexul morţilor, registrul de evidenţă a plăţilor, registrul de evidenţă a decedaţilor fără aparţinători şi registrul de evidenţă a transcrierilor
– locurile de veci vor avea suprafaţa standard de 4,5 mp ce include intervalul de 30 cm pe toate laturile (1,5 x 3m)
– locurile de înhumare se atribuie numai în folosinţă pe o durată de 20 de ani la decesul unei persoane, aparţinătorilor acesteia pe baza aprobării cererii de către Compartimentul administrare domeniul public, cu plata integrală şi anticipată a taxei de concesionare; titularul poate fi soţul (în cazul decesului soţiei), soţia (în cazul decesului soţului) sau, în lipsa acestora, ruda cea mai apropiată
– pot beneficia de atribuirea unui loc de veci persoanele suferinde de boli incurabile sau cele trecute de 75 de ani, cu prezentarea unor acte doveditoare
– locuri de veci fără plată pot primi veteranii de război, văduvele de război, foştii deţinuţi politici, deportaţii, urmaşii eroilor martiri ai Revoluţiei
– atribuirea anticipată decesului a locurilor de veci se va face numai în favoarea locuitorilor oraşului Ocna Mureş
– unei familii i se poate atribui în folosinţă pe o durată de 20 de ani numai un singur loc de veci
– pentru persoanele fără posibilitate de a plăti taxa de folosinţă, se va putea acorda loc de veci gratuit pentru 7 ani; va fi înhumat la o adâncime de 2,5 m, iar ulterior perioadei de folosinţă gratuită a locului, se va putea efectua exhumarea.
Vezi regulamentul integral în foto ataşat:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News