Actualitate
Complexul MUSEIKON, inaugurat oficial VINERI, la Alba Iulia. Un nou spaţiu al experienţei patrimoniului cultural
Complexul muzeal unic în Transilvania, Museikon, va fi inaugurat oficial vineri, la Alba Iulia, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene. Proiectul pentru lucrări de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric a început în februarie 2015, fiind realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia. A avut un buget de 9,29 milioane lei.
Obiectivul proiectului a fost restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Cetatea Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale.
Complexul va fi un muzeu ospitalier, viu și accesibil – un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina, potrivit iniţiatiorilor proiectului. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții din cetatea Alba Iulia, va fi pusă în valoare de noul muzeu.
De asemenea, două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.
Vezi şi FOTO: MUSEIKON la Alba Iulia. Zeci de icoane restaurate, trei dintre acestea de tezaur
Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (peste 5600 de piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane și cărți din secolele XVIII-XIX.
Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-urilor www.museikon.ro și www.europeana.eu.
Complexul va dispune de un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă şi o bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.
Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și în domeniul restaurării. De asemenea, anual, vor fi organizate şcoli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori.
Vezi și FOTO: „Museikon”, complex muzeal unic în Transilvania. Cele mai vechi icoane, obiecte de patrimoniu, laborator de restaurare şi bibliotecă
Proiectul a scos la lumină vestigii de o importanță istorică nebănuită, capabile să rescrie o importantă filă din istoria Transilvaniei, aceea a stăpânirii romane în Dacia. De asemenea, descoperirile contribuie substanțial la cunoașterea unei zone până acum cu totul obscură din ansamblul arhitectural al cetății medievale Alba Iulia.
Vezi şi FOTO-VIDEO Descoperire senzațională la „Museikon” Alba Iulia: O parte a zidului Castrului Roman de la Apulum, canalizare romană și austriacă
Despre proiect
Proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia. “Museikon” este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.
Proiectul Museikon are o valoare totală de 9.292.349,05 lei, din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei.
Operatorul de program este Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale.
Activităţi desfăşurate în cadrul proiectului:
– Reabilitare și restaurare clădire monument istoric
Restaurarea include întărirea elementelor structurale: fundații, ziduri și pardoseli. Pentru a face clădirea să funcționeze ca un muzeu modern, este necesară o separare funcțională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spații de expunere (3 temporar în subsol și 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcționale auxiliare: birouri, laborator de restaurare, spații de depozitare, vestiare.
– Intervenţii pentru restaurarea a 52 icoane clasate și a 15 cărţi vechi clasate, cu o valoare inestimabilă pentru istoria culturii și artei românești.
– Digitizarea întregii colecţii a inventarului Museikon, în scopul punerii ei la dispoziția publicului prin intermediul unei baze de date accesibilă pe site-urile www.museikon.ro și www.europeana.eu, precum și clasarea a 2500 de bunuri culturale
– Organizarea unei expoziţii temporare de icoane în cadrul Muzeului Universităţii din Bergen. Expoziția a început în decembrie anul trecut și s-a terminat în februarie anul acesta și a fost un eveniment de succes.
– Organizarea expoziției permanente din cadrul noului muzeu, Museikon.
Rezultatele proiectului:
– Un muzeu ospitalier, viu și accesibil – un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții din cetatea Alba Iulia, este pusă în valoare de noul muzeu.
– Două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.
– Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (peste 5600 de piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane și cărți din secolele XVIII-XIX.
– Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-urilor www.museikon.ro și www.europeana.eu
– Un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă.
– O bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.
– Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și în domeniul restaurării.
– Anual vor fi organizate Școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News