Actualitate
FOTO: MUSEIKON va fi deschis din 25 noiembrie, la Alba Iulia. Zeci de icoane restaurate, trei dintre acestea de tezaur
Museikon, un complex muzeal unic în Transilvania, va fi deschis la Alba Iulia din 25 noiembrie. Lucrările de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric ce va găzdui acest muzeu sunt finalizate în proporție de aproape 60%. Început în februarie 2015, proiectul se apropie de faza finală. De asemenea, din cele 52 de icoane clasate, au fost restaurate 49, acestea urmând să fie expuse în cadrul muzeului.
Lucrările se derulează în cadrul unui proiect realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia şi care beneficiază de un buget de 9,29 milioane lei.
Obiectivul acestuia este restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Cetatea Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale.
Vezi şi FOTO-VIDEO: Complexul MUSEIKON va fi inaugurat în noiembrie. Descoperiri arheologice importante, în Cetatea Alba Carolina
Până acum, în paralel cu cercetarea arheologică, au fost desfășurate lucrările de decapare a tencuielilor și de reamenajare a clădirii pentru noua destinație.
Au fost finalizate lucrările de rezistență și tencuielile interioare și se află în stadiu de finalizare tencuielile exterioare și lucrările la acoperiș. S-a început montarea instalațiilor și a tâmplăriei, urmând a fi executate finisajele.
O componentă importantă a proiectului este pregătirea colecției pentru mutarea în noile depozite.
Colecţiile de icoane şi obiecte de cult
Un prim pas l-a constituit unificarea celor două colecții preexistente: a Muzeului Național al Unirii și a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, rezultând un total de 5643 de bunuri, din care 3633 de cărți, 679 icoane pe lemn, 1044 icoane pe sticlă și 287 diverse alte categorii de obiecte de cult. Toate acestea au fost reinventariate și, în paralel, a început aplicarea, în funcție de necesități, a unor intervenții de curățire și conservare preventivă. S-a procedat în special la desprăfuirea cărților și icoanelor, consolidarea stratului de pictură exfoliat și tratarea împotriva atacului insectelor xilofage. Până în acest moment, de aceste operațiuni au beneficiat circa 60% din obiectele colecției.
Colecţia a fost constituită prin unificarea celor două colecții preexistente: a Muzeului Național al Unirii și a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. 267 de parohii din județele Alba și Mureș au contribuit cu peste 3.500 de icoane, cărți și obiecte de cult la formarea colecție Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.
Două dintre bisericile care au contribuit la crearea patrimoniului noului muzeu sunt Biserica „Buna Vestire” („a grecilor”), din Alba Iuia şi cea de la Pianu de Sus.
„Biserica grecilor”, cu iconostas aflat în curs de restaurare, este singurul din Alba Iulia care mai deține o astfel de podoabă, toate celelalte biserici având iconostase noi. Pictat în primele decenii ale sec. XIX de Simion Silaghi-Sălăgeanu din Abrud, împreună cu ucenicii și fiii săi, iconostasul de la biserica grecilor este una dintre lucrările de referință ale marelui artist, din a cărui creație au ajuns în colecția Museikon un număr important de icoane, provenite de la bisericile din Munții Apuseni. Format în preajma unor mari talente ale secolului al XVIII-lea, cel care și-a meritat pe deplin supranumele de „pictorul Apusenilor” a fost unul dintre cei mai talentați artiști români ai tuturor timpurilor, inovator și fondator de școală. De altfel, angajarea lui de către bogata comunitate de macedo-vlahi (așa-zișii „greci”) din Alba Iulia, pentru împodobirea bisericii, era dovada recunoașterii lui ca cel mai important pictor român al vremii.
Cealaltă biserică, de la Pianu de Sus, îmbogățește la rândul său colecția Museikon, cu cărți donate în secolul al XVII-lea de voievodul Șerban Cantacuzino, cu icoane pictate de pictori din Țara Românească, de Savu Poienaru din Laz, de Ioan Morar din Laz și de alți pictori ai Lazului, între care numele lui Simion Poienaru este de departe cel mai reprezentativ. Unele dintre ele, restaurate prin Museikon, vor putea fi admirate în expoziția permanentă a noului muzeu. Un alt element de legătură cu Museikon este numele pictorului Iacov din Rășinari, cunoscut și ca Iacov Zugravul de la Feisa, autorul presupus al picturii bisericii de la Pianu de Sus, realizată în 1761. El este cel mai important pictor transilvănean de la mijlocul secolului al XVIII-lea și probabil cel mai bine reprezentat în colecția Museikon, mai multe dintre icoanele sale, restaurate prin proiect, urmând a fi prezentate publicului în expoziția permanentă a noului muzeu.
În cadrul activităţii de intervenţie pentru restaurarea a 52 icoane clasate au fost finalizate lucrările la cele 49 de icoane de fond şi una de tezaur. Cele 52 de icoane pe lemn și sticlă prevăzute a fi restaurate în cadrul proiectului au fost selectate ținând cont de următoarele criterii: vechimea icoanelor (în condițiile în care colecția deține cele mai vechi icoane datate din Transilvania: cele două icoane dăruite în 1539 bisericii din Urisiu de Sus), importanța autorului sau a centrului artistic în care au fost pictate icoanele, cu intenția ilustrării întregii diversități stilistice a icoanei românești transilvănene și a tuturor atelierelor care au funcționat în arealul actual al județului Alba; raritatea temei ilustrate (cele mai multe dintre icoanele păstrate au avut funcția de icoane împărătești, deci sunt dedicate aproape invariabil acelorași personaje sfinte: Iisus, Maica Domnului, Arhanghelul Mihail și Sf. Nicolae); spartenența la un fenomen spiritual cu o semnificație deosebită în istoria religioasă și artistică a Transilvaniei (cum a fost lăcrimarea icoanei Maicii Domnului de la Nicula, în 1699, care a devenit astfel modelul preferat al pictorilor transilvăneni, iar pelerinajul său a asigurat succesul celui mai prolific centru de iconari din Transilvania, cel de la Nicula, cunoscut în special pentru icoanele pictate pe sticlă).
Icoanele selectate au prezentat multiple forme de degradare, de la dezintegrarea fizică, prin desprinderea plăcilor de lemn din care a fost format panoul pe care a fost așternută pictura ori măcinarea sa ca urmare a atacului insectelor xilofage, până la repictarea unor suprafețe mai deteriorate, cu buna intenție de a împrospăta imaginea și a-i asigura în continuare utilitatea, dar cu materiale care au avut doar efecte distructive.
Pentru a putea fi selectate pentru restaurare în cadrul proiectului, la fel ca și cărțile, icoanele au fost în prealabil clasate, 49 dintre ele făcând parte din categoria juridică fond, iar 3 din categoria juridică tezaur a patrimoniului cultural național. În funcție de această apartenență a avut loc și atribuirea, prin licitație, a contractelor de servicii pentru restaurare, legislația prevăzând condiții speciale de competență și securitate pentru obiectele clasate în categoria tezaur.
Cele 49 de icoane clasate în fond au fost restaurate de o firmă din Sibiu, în perioada mai 2015 – ianuarie 2016.
Până în prezent au fost finalizate lucrările de restaurare la icoana de tezaur la Țelna şi sunt în desfăşurare cele pentru icoanele de la Urisiu. Cele trei icoane de tezaur au fost preluate de laboratorul de restaurare al Muzeului Județean Mureș.
Vezi și FOTO: „Museikon”, complex muzeal unic în Transilvania. Cele mai vechi icoane, obiecte de patrimoniu, laborator de restaurare şi bibliotecă
Ce reprezintă Museikon
La final, complexul va fi un muzeu ospitalier, viu și accesibil – un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina, potrivit iniţiatiorilor proiectului. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții din cetatea Alba Iulia, va fi pusă în valoare de noul muzeu.
De asemenea, două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.
Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (peste 5600 de piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane și cărți din secolele XVIII-XIX.
Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-urilor www.museikon.ro și www.europeana.eu.
Complexul va dispune de un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă şi o bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.
Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și în domeniul restaurării. De asemenea, anual, vor fi organizate şcoli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News