Connect with us
Advertisement

Eveniment

Concediu în Bulgaria 2022: Ghid de călătorie cu mașina. La ce trebuie să fii atent acolo și cum să ieși din situații neprevăzute

Publicat

Bulgaria, una dintre cele mai populare destinații de vacanță pentru români, a elimină toate condițiile restrictive de intrare valabile pe durata pandemiei.

Concret, turiștii care intrî în țară nu mai sunt nevoiți să arate certificatul verde anti-COVID și nici să prezinte un test care să ateste că nu sunt bolnavi de COVID-19, potrivit unui ordin al Ministerului Bulgar al Sănătății.

Vezi și Țările din UE care mențin restricții COVID. Condiții de călătorie în Spania, Italia, Turcia, Germania, Cipru, Franța și altele

Cetățenii români vor putea intra în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei în baza documentului de călătorie valabil (carte de identitate sau pașaport electronic). Cetățenii români minori nu pot intra în Bulgaria în baza certificatului de naștere.

Călătorie cu mașina în Bulgaria 2022

În Bulgaria funcționează sistemul de emitere a vinietelor electronice pentru folosirea contra cost a infrastructurii publice rutiere de către categoriile de autovehicule cu masa totală admisibilă mai mică de 3,5 tone, iar pentru celelalte categorii (microbuze, automarfare, autocare) funcționează sistemul electronic de taxare rutieră bazată pe distanța parcursă (tip e-Toll) (www.bgtoll.bg și/sau secțiunea e-Vigneta Bg din prezentul material).

Vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei; în caz contrar, vă expuneți riscului de a fi sancționat prin aplicarea unei taxe compensatorii pentru parcurgerea fără vinietă a unui segment de drum național supus taxării, chiar dacă, ulterior, ați achiziționat vinieta electronică corespunzătoare.

Vacanță în Grecia 2022: Reguli de călătorie anunțate de autoritățile elene pentru noul sezon. Ce restricții au fost eliminate

Autoritățile române, prin MAE, recomandă încheierea unei asigurări facultative tip CASCO pentru autoturism.

  • ”Cetățenii români care își petrec vacanțele în stațiunile litorale din Bulgaria (Sunny Beach, Nessebar, Sveti Vlas, Albena și, mai ales, Nisipurile de Aur) trebuie să cunoască faptul că, autoritățile locale recomandă ca parcarea autoturismelor românești să fie făcute în locurile special amenajate contra cost” precizează MAE român.

Aparate anti-radar: în Bulgaria nu este permisă folosirea aparatelor anti-radar, utilizarea acestora constituind contravenţie, fiind sancţionată cu amendă.

Limitele de viteză sunt următoarele:

  • 50 km/h în localităţi;
  • 90 km/h în afara localităţilor;
  • 140 km/h pe autostrăzi.

Parcarea este permisă în locurile special amenajate, în general, contra cost. Plata parcării se face în baza tichetelor de parcare, care se achiziționează de la agenți de parcare, care sunt prezenți în zonă.

Există stațiuni turistice (Nisipurile de Aur) în care parcarea este permisă numai contra cost în anumite locuri special amenajate, acest fapt fiind evidențiat prin afișarea la intrarea în stațiune a unor panouri informative cu recomandări în acest sens în limba bulgară și o altă limbă de circulație internațională.

Citește și: Reguli și condiții de călătorie în Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Marea Britanie, Grecia și Bulgaria

În alte stațiuni turistice (Sunny Beach) a fost introdus regimul de parcare zonă albastră (contra-cost) pe întreg teritoriul localității, iar plata timpului de parcare se poate face direct la agenții de parcare prezenți în zonă sau prin intermediul aplicației Urboparking (www.urboparking.com).

În cazul parcării neregulamentare, autoritățile locale bulgare pot dispune ridicarea sau tractarea imediată a autoturismului.

Recuperarea acestuia va fi posibilă numai după achitarea contravalorii amenzii aplicate și a tarifului de garare sau depozitare a autoturismului în locurile special amenajate.

Ce se întâmplă dacă rămâi fără permis în Bulgaria

În cazul în care vă este reţinut permisul de conducere, la solicitarea agentului constatator, aveţi obligaţia de a îl însoți la secţia de poliție, unde veţi lua act de condiţiile în care veţi putea reintra în posesia permisului de conducere, precum şi de cuantumul amenzii.

Potrivit reprezentanților MAE, amenda se achită fie la sediul secției de poliție (dacă este dotată cu terminal POS), fie la cea mai apropiată bancă sau sucursală bancară.

Permisul va fi transmis către autoritățile emitente din România pe canale diplomatice.

Poliţia națională are obligaţia de a asigura un translator de limbă română sau limbă de circulaţie internaţională (în general, limba engleză), pentru a facilita comunicarea, NUMAI în cazurile în care cetățenii români sunt autori ai unor contravenții sau infracțiuni.

Reguli la care să fiți atenți pentru a evita amenzile:

Legislația bulgară nu prevede obligația ca procesele-verbale de constatare să fie întocmite într-o limbă de circulație internațională.

În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz comis de poliţia bulgară, puteţi contesta procesul-verbal de constatare a contravenţiei în termen de 7 zile, în conformitate cu prevederile legislației naționale.

Atenție: Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şofer în timpul deplasării cu autoturismul, iar folosirea centurii de siguranţă este obligatorie (atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate).

Este obligatorie, de asemenea, dotarea autoturismului cu triunghi reflectorizant, extinctor, trusă de prim ajutor, vestă reflectorizantă.

Este obligatorie folosirea fazei scurte pe drumurile publice pe întreaga perioadă a deplasării.

Alte situații deosebite pe care le puteți întâlni în Bulgaria. Ce să faceți

În cazul în care deveniţi victime ale furturilor de bunuri sau documente de identitate, prezentaţi-vă la secţia de poliţie competentă/cea mai apropiată pentru a declara incidentul şi pentru a obţine un proces-verbal justificativ/constatator.

Cetăţenii români care şi-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie/identitate pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct la punctele comune de trecere a frontierei, precum PCTF Giurgiu-Ruse și PCTF Calafat-Vidin, unde, în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliţia de Frontieră, li se va permite intrarea în România.

Ce să faci dacă îți dispare mașina în Bulgaria

În cazul constatării dispariției autoturismului personal pe teritoriul staţiunilor din Bulgaria, recomandăm întreprinderea următoarelor demersuri:

Anunţaţi lipsa autoturismului imediat la telefonul unic de urgenţă 112, la recepţia hotelului unde sunteţi cazaţi şi pe telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Republica Bulgaria: 00359879440758;

Verificaţi, prin intermediul autorităţilor locale, dacă autoturismul a fost ridicat pe motiv de parcare ilegală şi depozitat într-un loc special amenajat;

În cazul constatării furtului, colaboraţi cu autorităţile de poliţie locale şi solicitaţi sprijinul unui traducător de limbă română (în cazul în care astfel de servicii vă pot fi puse la dispoziţie);

Procedurile de cercetare şi investigare la faţa locului, activitatea de audiere şi luare de declaraţii a persoanelor păgubite şi a eventualilor martori pot dura mai multe ore.

La încheierea acestor proceduri, autorităţile bulgare vă vor înmâna o adeverinţă/un certificat/o dovadă în care vor menţiona împrejurările în care a fost furat autoturismul.

Acest document trebuie tradus şi transmis autorităţilor române interesate (companii de asigurare-reasigurare, serviciile locale de taxe şi impozite, poliţia de circulaţie din România etc.);

Puneţi la dispoziţia autorităţilor bulgare o adresă de corespondenţă şi un număr de telefon mobil, care să vă asigure pe viitor menţinerea unei contactului cu acestea.

Ce să faceți în caz de accident în Bulgaria

În cazul producerii unui accident uşor (daune materiale), reţineţi elementele de identificare a celuilalt autovehicul implicat, precum şi datele societăţii de asigurare a acestuia.

Completaţi formularul pus la dispoziţie de societatea de asigurări. Părăsiţi locul accidentului doar în cazul în care aţi stabilit de comun acord cu celălalt şofer implicat în accident că veţi alege calea împăcării amiabile.

Poliția bulgară nu este obligată prin lege să vă pună la dispoziție o copie a asigurării tip RCA a celuilalt/celorlalți conducător/i auto implicați.

Se va face doar mențiunea, în scris, în procesul-verbal de constatare a caracteristicilor asigurării: tipul, compania emițătoare, valabilitate etc.

Ambasada României la Sofia nu poate interveni în astfel de situații, în stabilirea șoferului vinovat, singurul instrument legal aflat la dispoziția cetățeanului român este contestarea în contencios adminsitrativ a actului administrativ și a măsurii corespondente dispuse de agentul sau ofițerul de poliție bulgar.

Dacă accidentul s-a soldat cu victime (răniți sau decedați), apelaţi telefonul unic de urgenţă 112 și acordați primul ajutor.

Pentru sprijin imediat, apelați telefonul de urgență al Ambasadei României în Republica Bulgaria: 00359879440758.

De asemenea, adresaţi-vă societății de asigurări din România, al cărei client sunteți sau partenerului acestei societăţi din Bulgaria, pentru sprijin imediat (transport autovehicul avariat) şi consiliere specifică.

Vezi și Vacanța 2022. Concediul în Grecia va fi mai scump anul acesta. Cât va costa un gyros, o bere sau o cină cu fructe de mare

Păstraţi documentele de plată până la revenirea în ţară, pentru a le prezenta societăţii de asigurări.

Telefoane utile pentru informaţii în caz de accident:112 – Serviciul Unic de Urgenţe – apelul telefonic este gratuit, are și funcție în limba engleză;

  • 00359879440758 – Telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Republica Bulgaria;
  • 00359 2 91146 – Tractări auto (Serviciu oferit de Uniunea Automobilistilor din Bulgaria).

În cazul în care este necesară repatrierea autoturismelor înmatriculate în România, implicate în accidente rutiere pe teritoriul bulgar, recomandăm folosirea firmelor de asistență rutieră din România.

În acest fel, este înlăturată bariera lingvistică și posibilitatea apariției neînțelegerilor privitoare la taxele aplicate pentru astfel de servicii. Secția Consulară nu poate intermedia negocieri între cetățenii români și reprezentanți ai firmelor de asistență rutieră, indiferent că acestea sunt din Bulgaria sau România.

În cazul nefericit în care un membru al familiei sau o rudă, cetățean român, a decedat pe teritoriul Republicii Bulgaria, anunțați de îndată autoritățile bulgare la telefonul unic de urgență 112 și Secția Consulară a Ambasadei României în

Republica Bulgaria, la telefonul de urgență: 00359879440758. Personalul consular vă va oferi detaliile privind transportul corpului neînsuflețit al cetățeanului român către România.

Vacanță în Bulgaria 2022: Reglementări vamale: câte țigări și cât alcool putem trece prin vama bulgară

Mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerilor care intră în Bulgaria din state-terțe, state care nu sunt membre UE (precum Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord):

În conformitate cu art.58, alin.4-8 din Legea privind TVA-ul bulgar, art.51a din Normele metodologice privind aplicarea Legii privind TVA-ul bulgar, art.41 din Regulamentul (CE) nr.1186/2009 al Consiliului de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale. (versiune codificată a Regulamentului nr. 918/83) și art. 21, alin.1, pct.14 din Legea accizelor și antrepozitelor fiscale, se permite scutirea de TVA, taxe vamale și accize în cazul importului de mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerului, care nu prezintă caracter comercial, până la atingerea pragurilor/limitelor financiare/cantitative prevăzute în actele normative menționate.

Termenul ”import fără caracter comercial” este considerat drept importul care îndeplinește următoarele condiții:

  • nu se efectuează în mod regulat ;
  • conține, exclusiv, doar mărfuri pentru folosința personală sau familială a pasagerilor sau doar mărfuri destinate oferirii lor drept cadouri sau souvenir-uri;
  • tipul și cantitatea mărfurilor nu sunt de natură să presupună importarea lor în scop comercial.

Pragurile financiare pentru introducerea unor astfel de mărfuri (precum parfum, cafea, ceai) sunt următoarele :

  • 300 de euro sau contravaloarea acestor în LEVA pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (Turcia) ;
  • 430 de euro sau contravaloarea acestora în LEVA pentru pasagerii care trec frontiera aeriană sau maritimă.

Concediu în Bulgaria 2022: Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse/mărfuri  sunt următoarele:

Articole tutun: 

  • ţigări: 200 bucăţi pentru pasagerii care trec frontiera aeriană, doar 40 bucăți (adică 2 pachete de țigări) pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (TURCIA) și maritimă;
  • trabucuri: 50 bucăți pentru pasagerii care trec frontiera aeriană și doar 10 bucăți pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (TURCIA) și maritimă;
  • țigări de foi : 100 bucăți pentru pasagerii care trec frontiera aeriană și doar 20 de bucăți pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (TURCIA) și maritimă;
  • tutun de fumat : 250 grame de tutun pentru pasagerii care trec frontiera aeriană și doar 50 de grame pentru pasagerii care trec frontiera rutieră (TURCIA) sau maritimă.

Alcool și băuturi spirtoase/alcoolice:

  • În total 1 litru alcool și băuturi spirtoase/alcoolice cu o concentrație alcoolică de peste 22% sau alcool etilic nedenaturat cu o concentrație alcoolică de 80% sau peste ;
  • În total 2 litri alcool și băuturi spirtoase/alcoolice cu o concentrație alcoolică de până la 22% ;
  • În total 3 litri vin non-spumant ;
  • 16 litri de bere.

Fiecare combinație de articole de tutun pentru fiecare pasager în parte și fiecare combinație de alcool și băuturi spirtoase/alcoolice pentru fiecare pasager în parte, cu excepția vinului non-spumant și berii, nu poate să depășească procentul de 100% prin adunarea procentajelor  formate în mod separat de cantitățile permise.

Autoritățile bulgare subliniază faptul că, în ceea ce privește echipajele mijloacelor de transport care intră în Bulgaria din state-terțe, state care nu sunt membre UE (Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord), pragurile financiare și limitele cantitative care se aplică pentru mărfurile arătate sunt  REDUSE față de cele aplicate pasagerilor.

În ceea ce privește importul de combustibil, pentru fiecare mijloc de transport de pasageri, care sosește la intrarea în Bulgaria din state-terțe UE (Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord), este scutită de taxe cantitatea de combustibil conținută în rezervor, precum și maximum alți 10 litri transportați în canistră.

Exemplul maximal pentru scutirea de taxe la intrarea în Bulgaria pentru un pasager care vine din Turcia este următorul :

  • 40 bucăți țigări (2 pachete)
  • 1 litru băuturi spritoase/alcoolice
  • 3 litri vin non-spumant
  • 16 litri bere
  • și alte mărfuri (precum jucării, parfumuri, articole electronice, etc.) până la valoarea totală de 300 de euro sau contravaloarea acestora în leva.

Mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerilor care intră în R.Bulgaria din state membre UE

În conformitate cu art.21, alin.1, pct.5 din Legea accizelor și antrepozitelor fiscale, se permite scutirea de TVA, taxe vamale și accize în cazul importului de mărfuri, care fac parte din bagajul personal al pasagerului, care nu prezintă caracter comercial, până la atingerea pragurilor/limitelor financiare/cantitative prevăzute în actele normative menționate, care sunt următoarele:

Articole tutun:

  • 1.ţigări: 200 bucăţi țigări scurte;
  • 2.trabucuri : 200 bucăți trabucuri scurte;
  • 3.țigări de foi : 400 bucăți țigări de foi scurte;
  • 4.tutun de fumat : 1 kilogram.

Alcool și băuturi spirtoase/alcoolice :

1.băuturi spirtoase/alcoolice cu codul KH 2208 – 10 litri;

2.produse intermediare – 20 litri;

3.vin non-spumant – 90 litri / vin spumant – maximum 60 litri;

4.bere – 110 litri.

Conform legislaţiei bulgare, la intrarea şi la ieşirea în/din Bulgaria se declară în scris bunurile deţinute, precum şi sumele în leva sau valută, însumând peste 10.000 euro.

De asemenea, se declară bijuteriile din aur, platină şi pietre preţioase care depăşesc greutatea de 60 grame (în total). În cazul metalelor preţioase neprelucrate, limita este de 37 grame.

Bijuteriile şi/sau metalele şi pietrele preţioase care depăşesc limitele precizate mai sus, nedeclarate, se confiscă în folosul statului.

În cazul aplicării unor amenzi contravenționale în cuantum ridicat, până la stingerea/achitarea acestora, funcționarul vamal are dreptul să rețină ca și garanție AUTOTURISMUL cu care se deplasează contravenientul, eliberând în acest sens un document justificativ.

Articolul utilizază informații actualizate comunicate de Ministerul Afacerilor Externe precum și informații ale autorităților bulgare.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Anna

    marți, 25.06.2024 at 10:16

    vrem sa mergem în Bulgaria cu autoturismul,putem merge 5 persoane in autoturism?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement