Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concediul de vară 2021: Condiții de călătorie în Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia și alte destinații preferate de români

Publicat

Românii se pregătesc de vacanța de vară, după o perioadă în care planurile pentru concediu au fost puse în așteptare.

Citește și Concediu în Grecia IULIE 2021. TOT ce trebuie să știi despre condițiile de intrare, documente și drumul prin Serbia și Macedonia

Pandemia i-a ținut acasă, iar acum, odată cu vaccinarea, se pregătesc să ”rupă ușa” granițelor spre destinații ca Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania sau Italia.

Citește și Concediul de vară 2021: Condiții de călătorie în Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia și alte destinații preferate de români

Este de așteptat ca toate aceste țări să își deschidă granițele pentru turiști, în condițiile în care guvernele încearcă să accelereze vaccinarea cetățenilor.

Cu toate acestea, rămân în vigoare deocamdată unele reguli locale, uneori diferite pentru fiecare țară.

Citește și Ghid de vacanță, iunie 2021: Condiții de călătorie și restricții în țările preferate de români pentru concediul din această vară

De la reguli pe aeroport, restricții de deplasare, acte de călătorie necesare, până la programul magazinelor, restaurantelor și eventuale amenzile pentru nerespectarea normelor impuse, fiecare destinație are particularitatea ei, de care turiștii români trebuie să țină seama, pentru a evita surprizele neplăcute în concediu.

Vaccinul, cel mai probabil obligatoriu

Vaccinul va fi cel mai probabil obligatoriu și pentru turiști. Cel puțin așa arată în prezent situația, înainte de deschiderea sezonului.

Grecia a anunțat oficial că vaccinul, testul negativ sau dovada că persoana respectivă a trecut printr-un episod de infectare cu Sars-Cov, vor fi obligatorii.

Cel mai probabil, în scurt timp, toate țările vor veni cu precizări suplimentare legate de condițiile de călătorie, dar este de așteptat ca cele trei elemente enumerate mai sus, să rămână în vigoare.

Cum vor să-şi redeschidă turismul pentru străini Grecia, Italia, Spania şi Franţa

Grecia şi-a redeschis plajele la începutul acestei luni, în condiţiile în care ţara îşi relaxează restricţiile pentru a se pregăti de revenirea turiştilor străini, scrie Reuters, citat de ZF.

Turismul reprezintă aproximativ o cincime din economia şi locurile de muncă din Grecia, iar, după cel mai slab an din istorie pentru industrie în 2020, ţara nu-şi permite o altă vară pierdută.

Restricţiile de călătorie pentru vizitatorii străini vaccinaţi vor fi ridicate începând cu 15 mai.

Premierul grec Kiriakos Mitsotakis a arătat că o combinaţie între testarea pe scară largă, vacci­nare şi faptul că multe activităţi vor avea loc în aer liber le-a dat autorităţilor ţării încredere că vizitele turiştilor vor fi sigure.

Italia, care se bazează pe revenirea turismului pentru a ieşi dintr-o recesiune profundă, a anunţat săptămâna trecută că este pregătită să primească din nou turişti străini, potrivit RFI.

„A venit vremea să vă rezervaţi vacanţele în Italia“, a declarat premierul Mario Draghi.

De la mijlocul acestei luni, turiştii care s-au vaccinat cu un vaccin aprobat în UE s-au recuperat de pe urma bolii sau au fost testaţi negativ cu 48 de ore înainte de a călători vor putea intra în Italia fără restricţii.

Sectorul italian de turism, care a reprezentat 14% înainte de pandemie, a înregistrat pierderi totale de 120,6 miliarde de euro în 2020, notează The Guardian.

Spania ţinteşte 45 milioane de turişti străini în 2021, puţin peste jumătate din numărul de vizitatori primiţi în 2019, înainte de debutul crizei sanitare, potrivit Le Figaro. Ţara mizează pe paşaportul de vaccinare european care ar urma să fie lansat la mijlocul lunii iunie.

„Spania este pregătită să se redeschidă foarte curând pentru lumea întreagă“, a anunţat ministrul spaniol al turismului Reyes Maroto cu ocazia lansării campaniei de promovare turistică a ţării pentru această vară.

Campania vizează în primul rând turiştii europeni, în special pe cei britanicii, care reprezentau înaintea pandemiei cel mai numeros grup de vizitatori străini din Spania. Franţa şi Germania se numără la rândul lor printre ţările vizate.

În 2020, numărul turiştilor străini din Spania s-a prăbuşit cu 77% anual în condiţiile în care economia ţării de­pinde masiv de industria călătoriilor.

Franţa s-a alăturat cursei pentru atragerea de turişti străini după un an de lockdownuri naţionale şi restricţii de călătorie, lansând o campanie de ordinul milioanelor de euro avându-i drept ţintă în principal pe europeni, relatează RFI.

Campania #ExploreFrance care promovează stilul de viaţă al ţării a fost lansată pe 10 pieţe europene: Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Italia, Olanda, Spania, Suedia şi Elveţia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avansat 9 iunie ca dată posibilă pentru revenirea turiştilor din afara UE.

Condiții de călătorie / Vacanță în Portugalia

Portugalia va începe de luni, 17 mai, să primească turiști din majoritatea țărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne portughez. Restricțiile vor fi menținute doar pentru cinci țări ale UE.

Călătorii din țările Uniunii Europene care au sub 500 de cazuri COVID la 100.000 de locuitori pot face orice tip de vizită în Portugalia, inclusiv vizite „neesențiale”.

Restricțiile vor fi menținute pentru călătorii din cinci țări ale UE, respectiv Cipru, Croația, Lituania, Olanda și Suedia, potrivit rte.ie.

Vineri, Portugalia anunța că va permite turiștilor din Marea Britanie să intre în țară de luni.

La rândul ei, Marea Britanie a adăugat, în urmă cu o săptămână, Portugalia, a cărei economie depinde în mare măsură de turism, pe lista „verde” a destinațiilor, permițând britanicilor să călătorească în Portugalia fără carantină la întoarcerea acasă.

Regulile Uniunii Europene interzic călătoriile neesențiale, făcând din decizia Portugaliei de a permite accesul turiștilor britanici o excepție.

Compania aeriană EasyJet, care a adăugat în jur de 100.000 de locuri suplimentare pentru zborurile către Portugalia în timpul verii, și agenția de turism britanică Thomas Cook, unde rezervările în Portugalia s-au triplat în ultima săptămână, au salutat vestea.

„Avem sute de clienți cu bagajele făcute”, a spus un purtător de cuvânt al Thomas Cook.

Condiții de călătorie / Vacanța în GRECIA

Pe 15 mai 2021 urmează să expire carantina impusă de autorități. Rămâne de văzut dacă guvernul elen va prelungi măsurile, le va diminua sau le va anula cu totul.

Autoritățile elene au stabilit noi reguli pentru intrarea pe teritoriul Greciei, valabile din 14 mai 2021, ora 06.00 și până la data de 24 mai 2021, ora 06.00, informează Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE: Condiții de intrare în Grecia

Astfel, potrivit noilor măsuri adoptate de autoritățile elene, accesul pe cale rutieră și aeriană pe teritoriul Republicii Elene va fi permis persoanelor care îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții:

  • prezintă rezultatul unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
  • prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la data efectuării rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
  • prezintă o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de proveniență, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Totodată, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul din care sosesc. Formularul este accesibil aici – https://travel.gov.gr/#/.

De asemenea, potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile elene, accesul pe teritoriul Greciei prin punctele rutiere de trecere a frontierei a fost modificat, astfel:

    • prin punctul de trecere a frontierei Nymfea-Makaza este permisă intrarea doar a transportatorilor profesioniști de mărfuri, nefiind permis accesul în alte scopuri;
    • prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Svilengrad-Ormenio este permisă intrarea tuturor categoriilor de persoane și autovehicule. Programul de funcționare al celor două puncte de trecere a frontierei este de 24h/24h;
    • prin punctele de trecere a frontierei de la Kakavia (frontiera cu Republica Albania) și Kipi (frontiera cu Republica Turcia) este permisă intrarea doar pentru cetățenii greci, persoanele cu rezidența în Grecia, care călătoresc în Republica Elenă pentru motive esențiale, în limita a 400 de persoane/zi. Programul de funcționare al celor două puncte de frontieră este 07:00 – 23:00.
    • Nu este impusă o limitare a numărului de autovehicule de marfă care traversează punctele de trecere Kakavia sau Kipi.
    • MAE informează că rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autoritățile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la punctele de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane, inclusiv transportatorilor profesioniști.

Restricții în vigoare:

  1. La acest moment, carantina națională prevede că părăsirea domiciliului se face cu transmiterea prealabilă a unui SMS la numărul de telefon 13033, respectiv:
  2. aprovizionare de la supermarket etc. (doar pentru un interval de timp de maxim 2 ore);
  3. deplasare la bancă;
  4. asistență la domiciliu/persoane vârstnice:
  5. poliția va solicita informații suplimentare pentru a confirma motivul deplasării;
  6. exerciții fizice/vizite la rude.

Totodată, circulația pe timp de noapte este interzisă în Grecia în intervalul orar 23:00-05:00, cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale. În zonele care intră sub cod roșu restricția este valabilă în intervalul 19:00-05:00 pe tot parcursul săptămânii.

Aceste măsuri ar urma să fie anulate însă, tocmai în vederea începerii sezonului turistic.

UPDATE: Grecia a ridicat de vineri restricţiile de călătorie şi a redeschis porţile turismului, după trei luni de lockdown, însă numărul cazurilor de COVID-19 rămâne ridicat, relatează EFE.

Pentru greci, important este însă că se pot deplasa la casele lor de vacanţă, având în vedere că de vineri au fost ridicate restricţiile de deplasare între regiuni.

Citește și LISTA ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic. Noi criterii. CONDIȚII pentru cei care vin din zonele roșie, galbenă, verde

Cine va călători cu maşina nu trebuie să ia măsuri suplimentare, deşi Guvernul recomandă ca înainte de a pleca în călătorie cetăţenii să facă acasă teste rapide anti-COVID-19.

Grecia: Condițiile de deplasare cu feribotul sau cu avionul

Pentru deplasările în insule cu feribotul – care poate opera la 85% din capacitate – sau cu avionul este obligatorie prezentarea unui certificat de vaccinare obţinut după 14 zile de la a doua doză sau a unui test PCR negativ realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, sau a unui test rapid efectuat acasă cu 24 de ore înainte, sau un certificat care să ateste că persoana a trecut prin boala COVID-19, valabil între două şi nouă luni de la infectare.

Aceste reguli se aplică şi pentru cetăţenii greci, şi pentru turiştii străini.

Certificatul se obţine pe platforma self-testing.gov.gr, în cazul probelor făcute acasă sau efectuate în centrele de diagnosticare publice sau private.

Accesul în magazine, fără programare

Un alt factor esenţial care se schimbă de vineri este că se poate intra în magazinele neesenţiale fără programare prealabilă, cum era necesar de la sfârşitul lunii martie, când s-au redeschis centrele comerciale. Totuşi, se menţine neschimbată limitarea suprafeţei la 1 client la 25 m2, la fel ca protocoalele de distanţare şi obligativitatea purtării măştilor sanitare atât în interior, cât şi în exterior.

Grecia: Carantină de noapte între orele 24.00 – 05.00

Imaginea străzilor a început să se schimbe din 3 mai, când s-au redeschis barurile şi restaurantele în aer liber după o pauză de jumătate de an, timp în care au fost posibile doar livrările la domiciliu.

Odată cu această redeschidere se relaxează şi interdicţia de circulaţie nocturnă, care de vineri va fi mai scurtă şi va fi în vigoare între orele 24.00 şi 05.00, fapt ce va permite un program prelungit al restaurantelor.

Vineri s-au redeschis şi muzeele, în timp ce siturile arheologice s-au redeschis pe 22 martie.

Grecia: Turismul, miza ridicării restricțiilor

Una din principalele mize ale ridicării restricţiilor este posibilitatea reluării turismului, motorul principal al economiei elene şi care reprezintă între 25 şi 30 la sută din PIB.

Guvernul a promis că deschiderea turismului se va face luând măsurile de precauţie necesare şi evitând riscurile.

Într-un interviu acordat EFE, ministrul grec al turismului, Haris Theoharis, a invocat joi mai multe studii relevante – al Universităţii Yale (M.Britanie) şi Institutului Robert Koch (Germania) – care au demonstrat că turismul implică un risc „scăzut” de răspândire a coronavirusului comparativ cu alţi factori.

Incidenţa cazurilor rămâne însă ridicată în Grecia – 270 în ultimele 14 zile şi 162 timp de şapte zile la 100.000 de locuitori – iar presiunea asupra sistemului sanitar public este în continuare ridicată.

În ultimele săptămâni, numărul îmbolnăvirilor s-a stabilizat uşor, dar continuă să depăşească media zilnică de 2.000 de cazuri la o ţară cu aproape 11 milioane de locuitori. Totuşi, experţii sanitari au văzut semne pozitive în faptul că în ultimele săptămâni externările au depăşit numărul spitalizărilor.

Guvernul premierului conservator Kyriakos Mitsotakis susţine că ţara este bine pregătită pentru a face un turism în siguranţă, prin crearea de „bariere” şi lansarea campaniei de vaccinare pe orizontală, care ar putea face ca până la sfârşitul lunii iunie să fie vaccinaţi toţi cetăţenii.

Grecia: Atenția medicală este mai slabă în insule

Insulele sunt totuşi veriga slabă a sănătăţii elene, deoarece atenţia medicală este mai precară în partea insulară a ţării.

Este şi motivul pentru care executivul a optat pentru vaccinarea pe orizontală indiferent de vârsta populaţiei.

Până acum, a fost imunizată populaţia din insulele mici; până la sfârşitul lunii mai se va încheia vaccinarea în cele mijlocii; iar până la sfârşitul lui iunie campania de vaccinare în insulele care depăşesc 100.000 de locuitori.

Condiții de călătorie / Vacanța în BULGARIA

Bulgaria este în ”situație de urgență epidemiologică” până pe 31 mai, urmând ca autoritățile să decidă apoi ce restricții vor mai păstra.

La acest moment, puteți intra în Bulgaria dacă:

prezentați un document care atestă finalizarea de cel puțin 14 zile a schemei de vaccinare anti-COVID. Documentul trebuie să conțină

  • numele persoanei (scris cu caractere latine),
  • data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin,
  • denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.

Dacă ați avut COVID și v-ați vindecat puteți prezenta un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte.

Documentul trebuie să conțină

  1. numele și prenumele persoanei,
  2. datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact),
  3. data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19,
  4. înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”)
  5. rezultatul pozitiv („Positive”).
  • Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii.

Testele antigen recunoscute în Bulgaria le puteți găsi AICI.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină

  • numele și prenumele persoanei,
  • datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact),
  • data efectuării testării,
  • metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) 
  • rezultatul negativ („Negative”).

Sunteți exceptați de la aceste condiționări dacă doar tranzitați Bulgaria. Pentru asta, însă, trebuie să aveți documente doveditoare despre destinația finală.

În prezent și cu caracter temporar, nu se operează zboruri directe TAROM pe ruta București – Sofia – București; există curse directe operate de compania Qatar Airways pe această rută.

Restricții în vigoare:

În Bulgaria este obligatorie purtarea măștii de protecție atât în spații deschise, cât și închise, păstrarea distanței de 1,5 metri pentru toți cetățenii peste 6 ani.

Excepții sunt când sunteți la restaurant sau când practicați activități sportive. Discotecile și barurile sunt deschise, dar cu 50% din capacitate.

Condiții de călătorie / Vacanța în ITALIA

Până pe 15 mai, România este inclusă pe lista C de state, urmând să vedem dacă după aceasta dată clasificarea va fi schimbată. Includerea în lista C înseamnă că românii care merg în Italia trebuie să:

  • Să prezinte la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test COVID PCR sau antigen, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. Nu există un format propus de italieni, așa că MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză. Testul e obligatoriu pentru toți copiii de peste 2 ani.
  • Să comunice intrarea în Italia Departamentului de Prevenire al autorității sanitare locale competente și să stea în autoizolare 5 zile. După cele 5 zile, trebuie făcut un nou test PCR sau antigen.
  • Să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor (încă nu a fost pus la dispoziție de autoritățile italiene) sau să prezinte o declarație pe propria răspundere – o puteți descărca AICI.

Sunteți exceptați de la aceste măsuri dacă doar tranzitați Italia cu un mijloc de transport privat pentru cel mult 36 de ore.

În cazul în care aveți escală în Italia, nu puteți părăsi zonele special amenajate în interiorul aeroporturilor.

Important de știut că la acest moment și la întoarcerea în România trebuie să prezentați rezultatul unui test COVID PCR cu rezultat negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte de îmbarcare.

Restricții în vigoare: Diferă de la o regiune la alta. Astfel, trebuie întâi să consultați autoritățile italiene pentru a afla în ce categorie de risc epidemiologic este regiunea în care mergeți.

Aceste informații le puteți găsi AICI.

Măsurile pe care trebuie să le respectați:

  • Este permisă circulația între regiuni sau provincii autonome aflate în zonă galbenă sau albă. Dacă regiunile între care circulați sunt în zona roșie sau portocalie, trebuie să prezentați fie adeverința de vaccinare (e recunoscută orice adeverință emisă de un stat UE), dovada vindecării de infecția cu virusul SArS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu maxim 48 de ore anterioare călătoriei.
  • Sunt deschise restaurantele și barurile din zona galbenă doar în aer liber.
  • Sunt deschise cinematografele, teatrele, sălile de concert și cluburile live din zona galbenă cu condiția respectării distanței de un metru între persoane, la capacitate maximă permisă de 50%, dar în orice caz care să nu depășească 500 de spectatori în interior și 1.000 în aer liber.
  • Sunt redeschise muzeele ​​și institutele de cultură din zona galbenă, cu respectarea regulilor de distanțare între vizitatori. Pentru zilele de sâmbătă sau atunci când în Italia sunt sărbători legale trebuie să aveți o rezervare online sau telefonică, făcută cu cel puțin o zi înaintea vizitării.
  • Pentru zona galbenă, de la data de 15 mai sunt redeschise piscinele în aer liber, de la 1 iunie sunt redeschise sălile de sport, de la 1 iulie sunt permise activitățile în centrele termale, parcurilor tematice și de divertisment.
  • Este obligatorie în toată Italia purtarea măștii de protecție în aer liber și menținerea unei distanțe de 1 metru. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private. Sunt exceptați copiii sub 6 ani.

Amenzile pentru încălcarea restricțiilor COVID variază între 400 și 3.000 de euro. În situația în care încălcarea restricțiilor se realizează de o persoană aflată în autovehicul, cuantumul sancțiunii se mărește cu o treime.

UPDATE : 14.05.2021

Italia anulează solicitarea de carantină pentru vizitatorii din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Israel care au teste negative pentru coronavirus, în încercarea de a atrage turiști în această vară, anunță thelocal.it.

„Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat un decret care prevede intrarea din țările din UE și din spațiul Schengen, precum și din Marea Britanie și Israel, cu un test negativ, depășind sistemul actual de mini-carantină”, ​​a spus un purtător de cuvânt.

Vizitatorii din aceste țări au fost obligați până acum să intre într-o carantină de cinci zile și sa facă două teste pentru coronavirus.

Acum, vizitatorii vor trebui doar să prezinte dovada unui rezultat negativ al testului, deși vineri nu au fost disponibile imediat alte detalii.

De asemenea, Italia dorește să le permită turiștilor din Statele Unite, Canada și Japonia să intre în țară fără carantină, dacă au fost vaccinați, a spus premierul Mario Draghi.

În timp ce primul pas este vaccinarea cât mai multor rezidenți ai Italiei înainte de vară, a spus Draghi, el a indicat, de asemenea, că Italia își va revizui regulile stricte de intrare din străinătate.

Conform noilor reguli care intră în vigoare de duminică, Italia va extinde și așa-numitele zboruri „fără Covid”, în prezent în vigoare către și dinspre Statele Unite ale Americii, către Canada, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

În același timp, măsurile care blochează sosirile din Brazilia au fost extinse.

Italia: Revenirea turiștilor este crucială

Mario Draghi a declarat că revenirea turiștilor este crucială pentru recuperarea celei de-a treia economii din zona euro, care a fost una dintre țările UE cele mai afectate de coronavirus.

Terasele cafenelelor și restaurantelor au fost redeschise în „zonele galbene” ale Italiei luna trecută, iar muzeele și cinematografele s-au redeschis, dar interdicția de circulație în timpul nopții, după ora 22:00, a rămas valabilă.

Italia: 26 de milioane de vaccinați din 60 de milioane

Rata infecțiilor din Italia a încetinit în ultimele săptămâni, iar până în prezent, aproximativ 26 de milioane de doze au fost administrate în țara cu 60 de milioane de locuitori, iar aproximativ opt milioane de persoane sunt complet vaccinate.

Condiții de călătorie / Vacanța în TURCIA

Până pe 17 mai, Turcia este în carantină totală și sunt interzise pentru turci ieșirile care nu sunt urgente sau pentru asigurarea hranei.

Turiștii sunt exceptați de la aceste reguli. În schimb, trebuie să se supună altora. În primul rând, ca să intrați ca turist în Turcia, trebuie să vă înregistrați online AICI, cu maxim 72 ore înainte, orice fel de cale de transport alegeți.

Formularul trebuie să-l prezentați la îmbarcare sau la graniță tipărit sau în format electronic, pe telefon.

Odată completat, va fi emis un cod HES, în baza căruia veți putea avea acces la transport intern și cazare.

Însă până acolo trebuie să aveți un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte.

Sunt exceptați copiii sub 6 ani. Altfel nu vi se va permite îmbarcarea în avion iar la graniță sau în port va trebui să decideți dacă faceți cale întoarsă sau intrați pentru 10 zile în carantină.

Restricții în vigoare:

În Turcia e obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, mai puțin în locuințe.

Condiții de călătorie / Vacanța în SPANIA

În Spania nu mai e stare de urgență la nivel național, însă fiecare regiune poate adopta propriile restricții, de aceea trebuie să consultați site-urile autorităților locale din regiunea în care vreți să mergeți. AICI puteți vedea ce restricții a impus fiecare regiune.

Pentru limba română puteți consulta site-ul Ministerului Român de Externe.

La acest moment, România e considerat stat cu risc epidemiologic ridicat.

La intrarea în Spania trebuie să prezentați următoarele:

  • un test PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maxim 72 ore înainte (sunt scutiți doar copiii sub 6 ani). Autoritățile spaniole pot solicita dovada în original a testului COVID (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană și să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data efectuării testului, datele unității medicale care a realizat testul, precum și rezultatul negativ al acestuia.
  • Un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.

AICI puteți vedea în ce grad e încadrată România, lista fiind actualizată de autoritățile spaniole cu 7 zile înainte să intre în vigoare.

Condiții de călătorie / Vacanța în Cipru

Începând de luni, toate persoanele care au un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autoritățile competente ale altor state, sunt exceptate de la obligația de a prezenta un test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și de la măsura autoizolării.

Documentul care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie redactat în limba engleză. Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet: Cyprus Flight Pass – Vaccinated Passengers.

Conform informațiilor comunicate public de autoritățile cipriote, România a fost inclusă în categoria roșie a statelor cu risc epidemiologic. Astfel, în contextul noilor măsuri, persoanele care sosesc din state incluse în categoria roșie și care nu dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 pot intra în Republica Cipru în urma prezentării unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de călătorie.

De asemenea, aceste persoane trebuie să efectueze un al doilea test molecular tip RT-PCR, pe cheltuială proprie, la sosirea în Republica Cipru, pe aeroport.

De asemenea, MAE amintește că toate persoanele care intră în Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării. Autorizația se obține prin intermediul portalului Cyprus Flight Pass – Application Process și include date cu privire la deținerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 sau a unui test molecular tip RT-PCR, cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Documentele care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau efectuarea testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie prezentate autorităților cipriote, la sosire.

Totodată, MAE precizează că, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile cipriote, atât persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cât și cele care prezintă la intrare un test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 pot fi testate în mod aleatoriu la sosire, această măsură fiind suplimentară celorlalte condiții necesare pentru permiterea intrării în Republica Cipru.

În această situație, costurile pentru efectuarea testării aleatorii sunt suportate de autoritățile cipriote.

Călătorie în GERMANIA

România este inclusă la acest moment de autoritățile din Germania pe lista zonelor de risc, categoria 3, ceea ce înseamnă că puteți călători în anumite condiții. Lista cu zonele de risc poate fi consultată AICI.

Dacă mergeți cu avionul trebuie să știți că din start companiile aeriene nu permit îmbarcarea pasagerilor care nu au un test COVID negativ (PCR sau antigen) făcut în ultimele 48 de ore, mai puțin copiilor de sub 6 ani.

Începând din 13 mai, dacă sunteți complet vaccinat anti-COVID (să fi trecut cel puțin 14 zile de la rapel) sau aveți acte doveditoare că v-ați vindecat de COVID, nu aveți nevoie de test COVID și nici nu mai intrați în carantină. Asta însă doar dacă NU veniți dintr-o regiune cu noi variante SARS-CoV-2 contagioase (zona 1 de risc).

Pentru cei care nu sunt vaccinați sau nu au schema completă se aplică următoarele reglementări:

Dacă alegeți un alt mijloc de transport decât avionul, trebuie să prezentați un test PCR sau antigen cu rezultat negativ, redactat în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore înainte.

Până pe 13 mai era obligatorie carantina de 10 zile și pentru cei din categoria de risc 3, însă pentru a înlesni turismul s-a decis că testul negativ e suficient.

Înaintea intrării în Germania trebuie să completați un formular digital AICI. Dacă nu reușiți înregistrarea digitală, puteți descărca varianta în limba engleză de AICI.

Dacă începeți să dezvoltați simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, trebuie să vă izolați obligatoriu, chiar dacă aveți un test COVID negativ, și să contactați autoritatea locală de sănătate.

Restricții în vigoare:

Măsurile impuse în fiecare land pot fi consultate AICI

Amenzile pentru încălcarea regulilor în Germania sunt de până la 25.000 de euro.

Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă distanțarea de 1,5 metri între persoane. Amenda pentru nepurtarea măștii este de cel puțin 50 de euro.

Condiții de călătorie în AUSTRIA

Dacă vreți să mergeți în Austria, în primul rând trebuie să vă înregistrați online cu cel mult 72 de ore în avans. Trebuie să completați un document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC” – AICI – și la intrarea în țară să prezentați confirmarea de înregistrare din sistemul online, în format electronic sau tipărit.

Dacă nu reușiți să vă înregistrați online puteți descărca formularul tipizat de AICI și apoi să-l completați și să-l semnați olograf.

Apoi, la intrarea în Austria trebuie să prezentați rezultatul negativ al unui test COVID făcut cu cel mult 72 de ore înainte – dacă e test PCR – sau 48 de ore, dacă este antigen.

Dacă ajungeți la graniță fără test veți fi lăsați să intrați, dar aveți cel mult 24 de ore să vă faceți unul.

Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor, rezultatul testului (pozitiv sau negativ), semnătura persoanei care a efectuat testul, ștampila instituției de testare sau codul de bare, respectiv codul QR.

În orice caz, veți intra oricum pentru 10 zile în carantină, iar costurile le veți suporta din buzunarul propriu. Puteți ieși mai repede din carantină doar dacă faceți un test COVID PCR sau antigen și rezultatul e negativ. Oricum, testul nu poate fi făcut mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria și, le fel, vi-l veți plăti singuri.

Restricții în vigoare:

Între landurile din Austria se poate călători la acest moment doar dacă aveți un test COVID cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Copiii sub 10 ani nu au nevoie de test. Altfel, amenda primită este de până la 1.450 de euro.

În toată țara distanțarea socială e obligatorie la 2 metri, atât în spații închise, cât și deschise.

Masca e obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani și trebuie să fie tip FF2 sau cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95).

Carantina pe timp de noapte este instituită în intervalul 20:00 – 06:00. Hotelurile sunt închise, la fel și restaurantele și muzeele.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax