Connect with us
Advertisement

Eveniment

Consens politic între Putere și Opoziție pentru referendumul din Apuseni. USL şi ARD vor ca oamenii să decidă relansarea mineritului

Publicat

Consultarea locuitorilor din Munţii Apuseni prin referendum privind relansarea activităţii de minerit la Roşia Montană este considerată importantă atât de reprezentanţii Puterii, cât şi Opoziţiei din Alba. Oamenii politici din USL şi ARD susţin organizarea scrutinului ca o necesitate şi cheamă localnicii din zonă să-şi exprime opţiunea referitor la proiectul minier mult discutat în toate mediile sociale din ţară, având în vedere că le afectează direct viaţa.

Reprezentantul ARD Alba, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, susţine că „există nevoia locurilor de muncă în zonă şi 35 de primari au exprimat punctul de vedere al locuitorilor. Noi am luat decizia în CJ pentru organizarea referendumului, de comun acord cu toate formaţiunile politice.”

Potrivit declaraţiilor lui Ion Dumitrel, „speranţa tuturor, nu numai a mea este ca oamenii să vină la vot şi să-şi exprime opţiunea privind repornirea mineritului. Repornirea activităţii miniere este o necesitate, atât din punct de vedere al creării locurilor de muncă, cât şi din punct de vedere economic, pentru dezvoltarea zonei.”

În urma referendumului, rezultatul acestuia va fi transmis către Parlament şi Preşedinţie, pentru obţinerea unui răspuns, a unei atitudini foarte clare de la instituţiile statului privind proiectul minier de la Roşia Montană.

“Am votat pentru organizarea unui referendum în Munţii Apuseni pentru că aceasta este cea mai democratică soluţie pentru consultarea publică a populaţiei. Eu cred că oamenii din Apuseni sunt cei care trebuie să decidă dacă vor sau nu repornirea mineritului. Ca liberal, susţin toate investiţiile, indiferent în ce domeniu sunt realizate pentru că în Apuseni e nevoie de locuri de muncă”, a declarat reprezentantul USL, Florin Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba.

În opinia sa, „exploatarea resurselor minerale e singura soluţie prin care judeţul Alba poate recupera decalajul economic pe care îl are faţă de alte judeţe. Trebuie să recunoaştem că Alba are o rată ridicată a şomajului la care a contribuit semnificativ şi închiderea minelor din Munţii Apuseni. De asemenea România trebuie să recupereze decalajul economic care o desparte de celelalte state europene, iar acest lucru poate fi făcut şi cu ajutorul mineritului eficient dar că aurul şi cuprul trebuie valorificate atunci când sunt la cotaţii maxime, cum se întâmplă în acest moment.

În concluzie eu cred că în Apuseni mineritul este o soluţie pentru relansarea economică a zonei însă exploatarea resurselor minerale trebuie făcută eficient, responsabil şi respectând condiţiile de mediu în interesul statului şi al locuitorilor din această zonă.”

Reamintim că în şedinţa Consiliului Judeţean Alba de vineri, 16 noiembrie, a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru organizarea referendumului în 35 de localităţi din Munţii Apuseni privind reînceperea activităţii miniere în zonă. Cei peste 72.000 de locuitori din Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Cîmpeni, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Râmetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna vor avea la dispoziţie 148 de secţii de votare în care să-şi exprime părerea privind proiectul minier de exploatare a resurselor de aur şi de argint din zona Munţilor Apuseni.

Întrebarea care va apărea pe buletinul de vot este: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”.

Pentru organizarea referendumului, Consiliul Judeţean Alba a aproximat un buget de 300.000 de lei.

Conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin cap. I, art. 2, alin. (2) şi (3) dar şi prin cap. III, art. 13, alin.(1), <Problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local.> Potrivit alin. (2), <..în cazul referendumului la nivel judeţean, acesta se poate desfăşura în toate comunele şi oraşele din judeţ ori numai în unele dintre acestea, care sunt direct interesate>, în speţă, localităţile mai-sus menţionate.

Potrivit art. 14. Alin. (1) din Legea 3/2000, <Problema se supune referendumului local, (…) la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni.>

Hotărârea pe această temă a fost aprobată în CJ Alba cu votul a 21 de consilieri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. iancu

    marți, 04.12.2012 at 15:52

    adica voi le sugerati sa decida reinvierea mineritului , sau ii lasati pe ei sa decida ?, e referendum ,sau le impuneti ce sa voteze ,******* portocalii!!!

    • Calin

      miercuri, 05.12.2012 at 14:00

      cine ce le impune? dar adevarul e ca oamenii din Apuseni cer repornirea mineritului de ani de zile, doar ca autoritatile mereu i-au ignorat. Se va vedea la referendum pozitia oamenilor din Apuseni, indiferent de ce zic unele guri rele.

  2. raul

    marți, 04.12.2012 at 21:00

    de ce Ighiul sau Cricaul face parte din zona muntilor Apuseni si Alba iulia nu???

    • gigi

      miercuri, 05.12.2012 at 09:45

      Pentru ca se presupune ca pe noi nu ne priveste….de ce nu se spune tot adevarul despre ce se va intampla daca se va reincepe exploatarea miniera? „noi vrem doar sa muncim” pai sa munceasca nu sa cerceasca mila in tot felul de spoturi telenovelistice, au avut de ales cand i-au despagubit cei le de GC, au fost unii care au dat terenuri pe bani frumosi, acum vor loc de munca sa intretina casoaiele? Hai sa fim seriosi, interesul e altul, oamenii din zona sunt manipulati, folositi ca masa de manevra…in definitiv, va fi egal cu zero acest referendum, gaura in bugetul consiliului alba si praf in ochi pentru altii. Hai, noroc!

      • Calin

        miercuri, 05.12.2012 at 13:59

        ce anume nu se spune? pe langa locuri de munca in zona, se vor aduce si foarte multi bani la bugetul de stat si se va investi in reecologizarea zonei si in reabilitarea patrimoniului, e atat de simplu sa ii ataci pe oamenii de acolo sa spui ca sunt „manipulati” dar adevarul e ca ei stiu ce inseamna mineritul si sunt singurii in masura sa isi decida viitorul!

  3. ovidiu

    marți, 04.12.2012 at 22:56

    Romane,m-ai dezamagit de cand te-am votat si te-ai aliat cu satana ,te-ai vandut pentru arginti./Asa sa-ti ajute Dumnezeu si sa fi sigur ca alt vot nu vei mai optine de ma mine si de la multi altii.Tradator,lingau si parsiv!

  4. lucas

    miercuri, 05.12.2012 at 09:56

    asa e cel mai binem, ca oamenii din zona sa decida ce se intampla la ei acasa! Oameni buni, mergeti la vot pe 9 Decembrie si aratati-le politicienilor ca vreti pornirea mineritului, ca vreti locuri de munca, o viata decenta si un viitor pentru copiii vostri!

  5. Calin

    miercuri, 05.12.2012 at 14:02

    Deja de prea mult timp autoritatile de la Bucuresti ii ignora pe cei din Apuseni, acestia cer repornirea mineritului de ani de zile, pentru a avea locuri de munca, dezvoltare economica si un viitor pentru copii. cu referendumul asta autoritatile nu vor mai putea sa ii ignore!

  6. ambra

    miercuri, 05.12.2012 at 21:50

    ce mai consens… pai si ce rezolva referendumul asta ? cine credeti ca tine cont de el ? inca o manevra politica si inca niste bani aruncati…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement