Connect with us
Advertisement

Educație

Consfătuirea anuală a profesorilor de Religie din județul Alba, la căminul ”Peregrinus”. Cuvântul arhiepiscopului Irineu

Publicat

Căminul bisericesc „Peregrinus” din Alba Iulia a găzduit marți Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Alba.

În debutul evenimentului, Arhiepiscopul Irineu a fost prezent la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din incinta Mănăstirii „Hristos Pantocrator”, prilej cu care a adresat celor prezenți un discurs.

În după-amiaza zilei de marți, 17 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Căminul bisericesc „Peregrinus” din orașul Marii Uniri, transmite Radio Reîntregirea.

Începând cu ora 16.00, acesta a participat la Consfătuirea anuală a profesorilor de Religie din județul Alba, unde a fost întâmpinat cu multă bucurie de către cadrele didactice, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din incinta Mănăstirii „Hristos Pantocrator”.

„Valorile religioase îl ridică pe om şi îl menţin într-o permanentă rectitudine morală şi pe linia unei comportări frumoase.

Într-adevăr, prin educaţie creştină se formează puternice caractere umane şi personalităţi desăvârşite, integrate optimal în ordinea existentă şi în comunitatea eclezială.

Rolul profesorilor de Religie este acela de a le insufla elevilor dragostea de Dumnezeu şi de a-i modela spiritual.

Pentru a reuşi, ei trebuie să dea dovadă de competenţă, exemplu personal şi tact pedagogic. Astfel, cei ce predau Religia creştină pot contribui la renaşterea şi reînnoirea societăţii noastre româneşti” a spus Irineu.

A doua parte a evenimentului, programată de la ora 16.30, a fost destinată ședinței de lucru, organizată sub coordonarea prof. Laura Popa, inspector de Religie în județul Alba.

Au onorat cu prezența conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației (ME), doamna prof. Delia Gheorghiță, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, pr. prof. univ. dr. Dorin Opriș, pr. conf. univ. dr. Ovidiu Panaite și pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, cadre didactice universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În discursurile rostite cu acest prilej, distinșii dascăli au evidențiat importanța dezvoltării profesionale continue a profesorilor de Religie.

Totodată, s-au alăturat celor prezenți numeroși delegați din partea cultelor creștine care au reprezentativitate în școlile de pe raza județului: pr. prof. dr. Farkaș Ervin, din partea cultului romano-catolic, pr. conf. dr. Anton Rus, din partea cultului greco-catolic, pr. Csalai Adorean, reprezentând cultul reformat, și dl. Gheorghe Cătană, cultul penticostal.

Aceștia au subliniat importanța orei de Religie în curricula națională și eforturile comune depuse în susținerea unui sistem de valori morale autentice care asigură profilul complet al absolventului învățământului preuniversitar.

De asemenea, un moment important a fost constituit de intervențiile și alocuțiunile profesorilor de Religie din Alba, care au reliefat numeroase exemple de bună practică menite să dinamizeze procesul educațional al predării Religiei, precum și modalități prin care elevii pot beneficia de o pregătire eficientă în vederea participării la examenele și olimpiadele naționale.

Prof. dr. Monica Opriș a oferit modele concrete de Proiectare didactică și curriculară și exemple de Curriculum la decizia școlii (CDȘ), menite să îmbogățească oferta educațională a oricărei unități de învățământ. Prof. drd. Mihaela Jurcan a subliniat importanța Pregătirii profesorului de Religie pentru susținerea inspecțiilor de specialitate și a examenelor naționale/județene pentru ocuparea posturilor didactice, iar prof. Simona Himcinschi a prezentat oportunități remarcabile de a dezvolta activități extrașcolare, cum ar fi  concursul județean pro-viață „Fii Vocea lor!”.

Prof. Alin Bar, responsabil al Cercului pedagogic Câmpeni, a oferit exemplul demn de urmat al bunei colaborări dintre Biserică și Școală, evidentă în tradiția organizării Concursului „Sfânta Scriptură, Busola Omenirii”, iar prof. Corina Petrea a exemplificat bune practici în realizarea activităților din cadrul parteneriatului Școală-Biserică la nivel liceal. Prof. Adnana Cuciureanu a prezentat elemente specifice predării disciplinei Religie demne de urmat în proiectarea activităților extrașcolare la nivelul gimnazial, iar prof. Adrian-Ioan Buta, dirijorul corului profesorilor de Religie, a adus în atenția celor prezenți importanța participării la activități culturale și rolul schimburilor de experiență în dezvoltarea carierei profesionale, prezentând atât realizările pe plan internațional avute în anul școlar precedent, cât și proiectele aflate în derulare în prezent de către membrii grupului coral.

În cadrul discuțiilor, prof. Laura Popa, inspector școlar pentru Religie, a subliniat faptul că dascălii trebuie să contribuie la procesul de formare al unui sistem de principii bazat pe valorile fundamentale creștine, să facă apel la interdisciplinaritate în predarea Religiei și să ofere o perspectivă optimistă și încrezătoare a acestei discipline de căpătâi în descoperirea menirii și a sensului pe care omul îl are atât în viața trecătoare, cât și în cea veșnică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. cici1800

    miercuri, 18.10.2023 at 10:46

    mai bine dadeau o mana de ajutor la lucrarile de mobilitate din oras, desi cred ca ar fi fugit de munca ca dra%^ de tamaie! :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement