Actualitate
Consiliul Legislativ a dat aviz pentru Roşia Montană, dar prezintă 16 vicii ale proiectului de lege adoptat de Guvern
Proiectul de lege referitor la începerea exploatării miniere de la Roşia Montană a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, însă forul prezintă 16 vicii sau defecte ale actului normativ, recomandând îndreptarea acestora. Avizul Consiliului Legislativ are caracter consultativ.
Pe lista “viciilor” identificate de Consiliul Legislativ în textul proiectului de lege al executivului se regăsesc detalii privind exproprierile, obligațiile de conservare a patrimoniului, protecția patrimoniului înregistrat sau termenele exploatării.
Vezi integral Aviz Consiliu Legislativ
Consiliul Legislativ notează că este necesară definirea “perimetrului Roşia Montană” la care se face referire în proiect şi că trebuie prezentate dovezi potrivit cărora au fost îndeplinite procedurile legale pentru exproprierile referitoare la utilitatea publică. Potrivit Legii 33/1994 privind exproprierile, ”declararea utilității publice se face numai după efectuarea unei cercetări prealabile și condiționat de înscrierea lucrării în planurile urbanistice și de amenajare a teritoriului”, iar ”din documentele atașate proiectului de lege nu rezultă că aceste formalități au fost realizate”.
În ceea ce priveşte referirea în proiectul de lege prin care Agenția Națională de Resurse Minerale se obligă să prelungească licența de exploatare pentru compania Roșia Montană Gold Corporation, care expiră în anul 2017, această obligativitate nu ar corespunde cu prevederile Legii minelor 85/2003, potrivit cărora licențele și prelungirile de licență se acordă prin negociere. Consiliul sesizează că “extinderea valabilității Licenței nu se poate face decât în condițiile Legii minelor, potrivit căreia licența se acordă pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani”, iar elementele din proiect nu pot fi supuse negocierii.
În Acordul negociat de Guvern cu Gabriel Resources, compania este obligată să investească 100 de milioane de dolari pentru conservarea patrimoniului cultural aflat perimetrul afectat de exploatare.”Recomandăm să fie precizat un termen în care investitorul să realizeze investiția de 100 de milioane USD”, se arată în documentul Consiliul Legislativ.
Referitor la amenajarea teritoriului naţional, Legea 5/2000 protejează explicit obiectivul de patrimoniu ”Piatra despicată” de la Roșia Montană, fiind considerată ”zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii”. În proiectul de lege adoptat de Guvern, se cere relocarea ”Pietrei Despicate” și scoaterea amplasamentului său natural de sub protecție.
În acordul între investitor și statul român, aprobat prin proiectul de lege al Guvernului, montarea instalațiilor este programată pentru iunie 2014, după obținerea a 49 de avize și autorizații de la instituții centrale și locale. Din noiembrie 2016, ar urma să demareze extracția propriu-zisă de minereu de auro-argentifer. Consiliul Legislativ estimează prelungirea termenelor prevăzute de acord, dat fiind timpul necesar pentru etapa de legiferare.
Sursa: cursdeguvernare.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Camelian Propinatiu
sâmbătă, 07.09.2013 at 10:51
Se tot face misto de protestatari, de popor, ca nu pricepe detaliile tehnice. Pentru orice eventualitate, trebuie atunci referendum si daca da sau nu, sa se acopere doar din averea clasei politice si intelectuale decidente, ori a urmasilor ei, improbabilele tehnic daune ecologice cauzate de extragerea aurului cu cianuri sau a gazului de sist cu apa multa si câteva ingrediente atât de slab cancerigene! Fani ai proiectului sau personalitati care tac se gasesc in toate mediile politice/intelectuale si au sanse 90% sa câstige. Postromânismul cum ca România e altfel si n-avem trecut, deci nici viitor, exclude orice opozitie civica notabila, deoarece nu ne mai putem baza pe patriotism, pe argumentul zdrobitor ca zacamântul nu e nici al localnicilor si nici al generatiei noastre incapabile de minerit.
Calin
sâmbătă, 07.09.2013 at 11:42
a fost deja referendum la Rosia Montana, oamenii de acolo au votat covarsitor pentru pornirea proiectului minier. iar ei stiu ce inseamna mineritul pentru ca cu asta s-au ocupat toata viata!
Calin
sâmbătă, 07.09.2013 at 11:41
Deja e clar ca e vorba de un proiect proftabil pentru tara, avem foarte mult de castigat la bugetul de stat si in economie, si este un proiect necesar pentru zona, este cea mai buna sansa de dezvoltare a zonei! acum sa si treaca de parlament si sa se porneasca acest proiect, ca deja de prea mult timp se amana!