Eveniment
Consumul excesiv de alcool: cum îți afectează corpul. Ce efecte secundare poate avea
În timpul sărbătorilor, când alcoolul este consumat în cantități mai mari, experții atrag atenția asupra riscurilor și explică ce înseamnă, de fapt, să exagerezi cu băuturile alcoolice.
Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA), „consumul excesiv” sau „binge drinking” se referă la a bea atât de mult într-o perioadă scurtă de timp, de obicei în două ore, încât nivelul alcoolului din sânge ajunge la 0,08% sau mai mult, explică mediafax.ro, după Live Science.
Consumul excesiv de alcool conține patru sau mai multe băuturi pentru femei și cinci sau mai multe pentru bărbați, într-o perioadă de două ore.
În Statele Unite, o băutură standard conține 14 grame de alcool pur. Aceasta corespunde la aproximativ 350 ml de bere, 150 ml de vin sau 45 ml de băuturi tari.
Un tip de consum chiar mai riscant este „consumul intensiv”, care presupune dublarea cantităților menționate anterior, adică cel puțin 10 băuturi pentru bărbați și 8 pentru femei, în doar două ore.
Femeile sunt mai expuse efectelor alcoolului, deoarece au un procent mai mare de grăsime corporală și mai puțină apă decât bărbații, ceea ce face ca alcoolul să rămână concentrat mai mult timp în sângele lor.
Consumul excesiv de alcool. Efecte negative
Consumul excesiv de alcool poate duce rapid la o serie de efecte negative. Printre acestea se numără reflexele încetinite, ceea ce crește riscul de accidente și căderi, comportamentele riscante, cum ar fi relațiile sexuale neprotejate sau actele de violență.
În cazuri grave, pot apărea pierderi de memorie sau chiar intoxicație severă, care poate duce la comă sau, în cele mai extreme situații, la moarte.
În timp, consumul constant de alcool are și consecințe mai grave asupra sănătății. Acesta poate provoca boli de ficat, hipertensiune și afecțiuni cardiovasculare.
De asemenea, poate duce la neuropatie alcoolică, o afecțiune ce se manifestă prin amorțeală și dureri la nivelul membrelor. Consumul cronic de alcool crește și riscul de cancer la nivelul esofagului, stomacului, pancreasului și ficatului.
Alte efecte includ un dezechilibru al bacteriilor intestinale, inflamații cronice și dezvoltarea unei dependențe de alcool.
Pentru persoanele care se simt îngrijorate de modul în care consumă alcool, este recomandat să ceară sfatul unui specialist în sănătate. Există mai multe opțiuni de tratament disponibile, de la internări în centre specializate până la ședințe de consiliere în ambulatoriu.
De asemenea, medicamente precum naltrexona pot ajuta la controlul poftei de alcool.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News