Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Contract de 5 ani pentru plata CAS până la pensie. Proiect legislativ, la Senat

Publicat


senatParlamentarii propun ca persoanele care nu au calitatea de pensionari și care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii să poată să încheie un contract de asigurare cu casa teritorială de pensii, pentru maxim 5 ani, și să plătească contribuția de asigurări sociale pentru a îndeplini perioada de cotizare de 35 de ani, cerută la vârsta de pensionare.

Propunerea legislativă privind modificarea Art.2, alin.(1), Art.3 din Legea nr.186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii și a Art.2, alin.(1) şi Art.5, alin.(3) din Anexa: Contract de asigurare socială, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 16 mai. Proiectul a fost inițiat de un grup de senatori PNL, printre care și senatorul de Alba, Alexandru Pereș.

Parlamentarii susțin, în expunerea de motive, că se creează, prin această măsură, o oportunitate pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari, care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii, să poată îndeplini perioada de cotizare necesară pentru contribuția de asigurări sociale, de 35 de ani.

„Crearea acestui cadru legal este necesară având în vedere principiul egalității de tratament pentru toți și ținând cont de existența a numeroase solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii, în scopul de a evita excluderea socială a unor categorii de persoane care în prezent nu pot accede la pensie întrucât nu îndeplinesc toate condițiile cu privire la stagiul de cotizare”, mai arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Contractul pentru plata CAS va fi încheiat pentru 5 ani, iar contribuabilul va achita contribuția pentru condiții normale de muncă.

Potrivit proiectului, perioada de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru o perioadă de 5 ani, începând cu 2001 și până în 2015. Excepție fac persoanele care au beneficiat de prevederile Legii nr. 24 din 2011 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 94/2010.

Inițiativa legislativă este în procedura de dezbatere publică de urgență la Senat, care este prima cameră sesizată. După ce va primi toate avizele și votul senatorilor, propunerea va fi trimisă Camerei Deputaților, care va da votul final.

sursa: senat.ro, legestart.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Noapte de coșmar pentru o bătrână din Câmpeni: Un tâlhar a intrat peste ea în casă, a bătut-o și a încercat să o violeze

Publicat

batrana-batuta

În miez de noapte, un bărbat a intrat într-o casă din Câmpeni, peste o bătrână de 71 de ani. Degeaba a încercat femeia să îi dea 80 de lei, căci pentru bărbat nu a fost de ajuns. A bătut-o, a încercat o violeze și i-a luat cu forța, sub amenințarea cu moartea, o pereche de […]

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Publicat

a

România și-a anunțat apărarea în procesul de arbitraj deschis de compania canadiană Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale, aflat la Wasington. Doar câteva zile mai durează până când vor începe și audierile care vor avea loc între 2 și 13 decembrie 2019. Doi prim-miniștri vor fi printre martorii României: […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Românii merită un președinte aproape de oameni: Viorica Dăncilă!

Publicat

Viorica Dăncilă, care a condus Guvernul României și a reușit să ducă la bun sfârșit multe proiecte ce au schimbat în bine viața românilor, merită votul nostru. Vă prezentăm doar câteva dintre motivele pentru care susținem candidatura doamnei Viorica Dăncilă la președinția României: Nu a ezitat să preia funcția de prim-ministru atunci când a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

ACCIDENT la Aiud. O persoană și-a prins un picior într-un utilaj agricol

Publicat

Pompierii din Aiud intervin miercuri, în jurul orei 18:50, pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical unei persoane care și-a prins un picior într-un motocultor. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2 în municipiu, pentru descarcerare și prim ajutor la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate