Economie
Contracte de 1,5 milioane euro pentru sisteme informatice, încheiate de instituţii din Alba Iulia. Situaţia achiziţiilor publice din ultimii 5 ani
Agenţia pentru Agenda Digitală a României a publicat recent, situaţia cu toate achiziţiile publice din domeniul IT&C, atribuite pe SEAP, în perioada 2011-2015. În listă se regăsesc şi trei instituţii din Alba Iulia: Primăria, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Apa CTTA, cu o valoare totală a contractelor atribuite de 6,79 milioane lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro.
În total, la nivel naţional în situaţia achizitiilor publice atribuite în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în perioada 2011-2015, prezentată în premieră de agenţia statului, sunt peste o mie de contracte, în valoare totală de peste 4,32 miliarde lei (fără TVA).
Cele mai mari contracte IT au ajuns la Ministerul Mediului, APIA, Imprimeria Naţională, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii, SRI sau STS.
Din judeţul Alba, pe listă se află Primăria Alba Iulia, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Apa CTTA.
Municipiul Alba Iulia apare cu un contract atribuit în 2011 în valoare de 4.871.088,76 lei (din cea estimată de 4.938.967,58 lei), pentru “achiziţie de echipamente, licenţe şi servicii de implementare şi instruire pentru realizarea sistemului informatic în cadrul proiectului Sistem informatic pentru implementarea modelului de management al relaţiei cu cetăţenii (CRM) în administraţia publică locală prin servicii electronice moderne, cofinanţat de la bugetul local.
Proiectul a fost implementat de Primăria Alba Iulia din 2011 şi finalizat în 2013. A fost co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Prin intermediul acestuia, s-a creat o nouă platformă de comunicare a Primăriei Alba Iulia sub forma unui dispecerat telefonic permanent pentru raportarea problemelor în furnizarea serviciilor urbane şi a incidentelor. Este vorba despre implementarea unui sistem automat interactiv de comunicare telefonică capabil să extragă automat date din sistemele back-office ale Primăriei şi să le furnizeze interactiv solicitanţilor şi implementarea unei platforme CRM care să reunească toate datele referitoare la cetăţeni. AICI şi AICI, mai multe detalii.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia este nominalizat cu un contract atribuit în 19 iunie 2014, de “Sistem informatic integrat pentru managementul spitalului (echipamente, licente, servicii software, servicii de instruire) în cadrul proiectului Implementarea unui sistem informatic integrat e-sănătate la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia”. Valoarea contractului este de 424.000 lei din cea estimată de 1.494.005 lei, parte dintr-un proiect cu fonduri europene.
Sistemul informatic e-sănătate a presupus realizarea unei baze de date integrate, prin care să se poată ține o evidență clară pentru fiecare pacient, salon, secție, menită se eficientizeze serviciile medicale oferite de Spitalul Județean de Urgență Alba.
Proiectul a inclus achiziționarea a 100 de calculatoare performante și a două servere. Soft-ul acestui program are module separate, câte unul pentru spitalul propriu-zis, policlinica de specialitate și câte unul pentru alte secțiuni ale instituției.
„Se vor putea face analize financiare și medicale cu rapiditate și vor putea fi luate mai ușor decizii. Totul se va petrece în timp real ceea ce avantajează atât medicii cât și personalul administrativ. Medicii vor putea accesa pe baza CNP-ului bolnavului un dosar medical electronic, unde vor fi înregistrate diagnosticele precedente, medicația de care bolnavul a beneficiat în trecut, și alte aspecte medicale.
Un aspect foarte important este posibilitatea pacientului de a accesa propriile date medicale chiar de acasă, fără a mai fi nevoie să vină până la spital. Pe baza unui nume de utilizator și o parolă va putea să își vizualizeze propriul diagnostic, anunţau reprezentanţii spitalului, acum trei ani. AICI, mai multe detalii.
APA CTTA SA Alba a achiziţionat cu 1.501.934 lei, din fonduri bugetare (faţă de valoarea estimată de 1.600.000 lei), sistem informatic integrat de management, pe baza unui contract atribuit în septembrie 2014.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News