Eveniment
Contribuția CASS se extinde. Care sunt persoanele care nu vor mai fi exceptate de la plata asigurării de sănătate

Contribuția CASS se extinde. Mai multe categorii de persoane nu vor mai fi exceptate de la plata contribuției CASS, potrivit unui proiect de lege publicat joi de Ministerul de Finanţe, care aduce modificări substanţiale ale Codului fiscal.
Potrivit proiectului, printre cei care nu vor mai fi exceptați de la plata CASS se numără preoții și personalul monahal, coasigurații, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj și cele aflate în concediu pentru creșterea copilului.
La sfârșitul anului 2024, potrivit evidențelor existente la nivelul CNAS, figurau un număr de 10,3 milioane de persoane scutite de plata contribuției și un număr de 6,3 milioane de persoane plătitoare.
CASS se va aplica pensiilor care depăşesc 3.000 de lei
Potrivit proiectului, „venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată”.
Astfel, în cazul pensiilor care depășesc 3.000 de lei, CASS se va aplica în cotă de 10% asupra părţii din pensie care depăşeşte suma de 3.000 de lei.
Reprezentanții Guvernului au prezentat un exemplu de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate în cazul aplicabil unui contribuabil care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, comparativ cu cel al unui contribuabil care realizează venituri din pensii pentru un venit brut de 5.000 lei.
Contribuția datorată de contribuabilul care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor:
- Contribuție CASS –cotă 10%, aplicabilă la venitul brut = 5.000 x 10% = 500 lei.
Contribuția datorată de contribuabilul care realizează venituri din pensie:
- Contribuție CASS – cotă 10%, ce se aplică la venitul impozabil lunar prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei, respectiv (5.000 -3.000) x 10% = 2.000 x 10% = 200 lei.
Pentru persoanele care realizează venituri din pensii care depășesc plafonul de 3.000 de lei inclusiv, în condițiile în care aceste persoane plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate în procent de 10% pentru veniturile din pensii care depășesc acest plafon, ar rezulta venituri anuale suplimentare la FNUASS de 3.784.093 mii lei de la un număr de 1.960.804 pensionari.
Coasiguraţii nu vor mai fi exceptaţi de la plata CASS
Potrivit proiectului, coasigurații (soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate) nu vor mai fi exceptați de la plata CASS.
Dispozițiile Codului fiscal se completează cu reguli privind stabilirea și declararea obligațiilor fiscale de către persoanele fizice asigurate care optează pentru calculul, declararea și plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în contul persoanelor aflate în întreținerea acestora, respectiv, soțul/soția/părinții fără venituri proprii.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice asigurate pentru fiecare persoană aflată în întreținere, se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul, reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului în care se exercită opțiunea.
Totodată, se propune ca plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, în toate situațiile în care se exercită opțiunea începând cu data de 1 august 2025, inclusiv în cazul persoanelor care exercită opțiunea potrivit art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, începând cu aceeași dată, se efectuează în 2 tranșe după cum urmează:
- a) 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea;
- b) 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea.
De asemenea, în situația în care, pentru persoanele fizice, respectiv soțul/soția și părinții aflați în întreținere, care au decedat în perioada pentru care pentru care a fost exercitată opțiunea pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, de către persoanele fizice asigurate, contribuția datorată este cea aferentă perioadei de până la luna în care survine decesul.
În anul 2024, numărul de persoane coasigurate a fost de 650.431. În condițiile în care aceste persoane plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate în procent de 10% raportat la salariul minim brut pe economie de 4.050 lei pentru o perioadă de 6 luni, ar rezulta venituri suplimentare la FNUASS de 1.580.548 mii lei.
Preoții și personalul monahal vor plăti contribuția la sănătate
Măsurile vizează excluderea personalului monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidenţa Secretariatului de Stat pentru Culte, de la exceptarea platei contribuției de asigurări de sănătate.
Bolnavii din programele naționale de sănătate vor plăti CASS. Excepție, bolnavii cu afecțiuni oncologice
Potrivit proiectului, dintre bolnavii cu afecţiuni incluse în programe naţionale de sănătate (PNS), doar bolnavii cu afecţiuni oncologice vor fi asiguraţi la sănătate fără plata CASS, până la vindecarea bolii.
Astfel, urmează să fie exceptați de la plata contribuției de asigurări de sănătate bolnavii incluși în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, care beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora, până la vindecarea respectivei afecţiuni.
Excepție: bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari de programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare
Alte categorii de persoane care nu vor mai fi scutite de la plata CASS
Măsurile vizează abrogarea dispozițiilor Codului fiscal referitoare la exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a următoarelor persoane:
- persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945 – 1989, cu modificările ulterioare, prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele prevăzute în Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, pentru drepturile băneşti acordate de aceste legi
- persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecţie socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii, pentru aceste drepturile băneşti
- persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în concediu pentru creşterea copilului potrivit prevederilor art. 2 şi art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru drepturile băneşti acordate de aceste legi
- persoanele fizice care beneficiază de venitul minim de incluziune potrivit Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, pentru aceste drepturi băneşti
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News