Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Copiii cu copii ai județului Alba: 337 de minore au devenit mame în ultimii patru ani. Cea mai tânără a născut la 12 ani

Publicat

În lipsa orelelor de educație sexuală în școli, unele instituții ale statului se descurcă cum pot pe partea de prevenție și consiliere în rândul tinerelor din medii defavorizate și nu numai, în ceea ce privește o sarcină la o vârstă fragedă sau ce înseamnă să ajungi să fii un ”copil cu copil”. 

Deși autoritățile ”pun mâna la ochi” când vine vorba de minorele care ajung mame și educația sexuală încă este un subiect privit cu scepticism, cifrele sunt reale: În județul Alba, în ultimii patru ani, aproape 350 de minore au devenit mame.

Cea mai tânără mamă din județ a fost la 12 ani o fetiță, care a conceput copilul la 11 ani. 

Mai grav este faptul că în județul Alba există un sigur cabinet de planning familial, deși până în 2019 au funcționat trei.

Însă, situația a fost una fericită cu trei cabinete într-un județ, când la nivel național, sunt unele județe mari care au unul, sau chiar nici unul.

Am stat de vorbă cu Maria Perți, asistent social DGASPC Alba și reprezentant în cadrul proiectului ”Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta! ˮ, proiect care se desfășoară din mai 2017 în județul Alba.

În cadrul proiectului minorele din județ sunt consiliate despre sarcini nedorite, educație sexuală și riscul de abandonare al unui copil născut.

Mai pe scurt, proiectul încearcă să acopere o mică parte din ce ar trebui să facă Ministerul Educației: să introducă în  programa școlară orele de educație sexuală.

Mamele minore ale județului

În anul 2017, 113 minore au devenit mame. În 2018, 97 de de femei sub 18 ani au născut, în timp ce la nivel național numărul era de 9346.

Anul 2019, a fost unul cu o cifră șocantă pentru România la capitolul mame minore: 18.000 la nivel național și 91 în județul Alba. 

În 2020, 36 de copile din Alba au devenit mame.

Cea mai fragedă vârstă înregistrată în județ este de 12 ani, care a conceput copilul la 11 ani.

Un singur cabinet de planning familial în tot județul

Cabinetul de planning familial este locația în care orice tânăr care și-a început viața sexuală poate merge pentru a discuta și a primi informații despre metode contraceptive, boli cu transmitere sexuală și riscul sexului neprotejat.

Mai mult de atât, medicul specialist din cabinet oferă consiliere gratuită tinerilor pentru alegerea unei metode de contracepție potrivită pentru acesta.

În județul Alba există minore de 14 ani care deja folosesc regulat metode contraceptive.

Până în 2019 au funcționat trei cabinete de acest tip în județ: la Alba Iulia, la Aiud și la Blaj, dar între timp doar unul mai este funcțional, cel din Alba Iulia.

Cabinetul din Aiud s-a închis în mai 2019 – doctorul specialist a ieșit la pensie, iar cel din Blaj în iulie 2018, când medicul a decedat.

Momentan funcționează doar cel din Alba Iulia.

Proiectul ”Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta! ˮ

Început în mai 2017, în cadrul proiectul derulează programe specializate privind: consiliere socială, educație sexuală și contraceptivă (popularizarea metodelor contraceptive în toate comunitățile marginalizate din județ, precum și aspectele legate de anatomia și fiziologia reproducerii), planning familial și suport și orientare ( asigurarea accesului beneficiarelor proiectului la cabinetele de planning familial, unități sanitare, dar și evaluarea nevoilor individuale, familiale și sociale ale fiecărei persoane).

Echipa este formată dintr-un asistent social și un asistent medical, la care se adaugă colaboratori și voluntari.

În perioada mai 2017 – decembrie 2020, au fost consiliate peste 2.780 de persoane din județul Alba provenind din comunități marginalizate, din care 80 de persoane au fost consiliate telefonic pe perioada în care a fost instituită starea de urgență (23.03.-15.05.2020).

Dintre cele 2.787 de persoane consiliate, 402 femei, cu vârsta medie de 23 de ani, au hotărât să aleagă o metodă contraceptivă. Astfel, specialiști echipei mobile au efectuat peste 470 de vizite la medicii specialiști prin acompanierea beneficiarelor proiectului și peste 3.660 de vizite în familiile din comunitățile defavorizate.

La sediul Centrului de zi pentru copii cu dizabilități ˮARNSBERGˮ Alba Iulia, str. Mihai Viteazu nr. 2, femeile pot beneficia gratuit de: sfaturi, consultații medicale de specialitate, material contraceptiv și transport/acompaniere la cabinetul medical specializat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax