Actualitate
Coronavirus: Măsuri speciale la graniță. Permanență cu medici DSP și chestionare pentru cetățenii care vor să treacă frontiera
Mai multe măsuri preventive au fost luate la frontieră, în județul Arad, în contextul cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus în Italia. Cetățenii care se prezintă la punctele de trecere a frontierei vor trebui să declare pe proprie răspundere de unde vin și unde vor să ajungă și va fi asigurată permanență cu medici DSP.
Tot în Arad, cursurile universității vor fi suspendate pentru două săptămâni și au fost identificate spații pentru amenajarea unor centre de carantină, în caz de nevoie.
Deciziile au fost luate duminică seara, de către Comitetul Județean Arad pentru Situații de Urgență.
Măsurile preventive de la Arad:
– cetățenii care se prezintă în toate punctele de trecere a frontieriei de pe raza Județului Arad din zonele afectate, vor completa un chestionar pus la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, în care declară, pe propria lor răspundere, locația de îmbarcare precum și pe cea de destinație;
– se va asigura permanență în toate punctele de trecere a frontierei cu medici din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad
Citește și UPDATE: Autocar cu elevi din Alba, așteptat la frontieră. Copiii se întorc din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus
– s-au identificat anumite spații pentru amenajarea eventualelor centre de carantină;
– se va restricționa accesul vizitatorilor în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad;
– conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad va solicita aprobarea Ministerului Educației și Cercetării pentru suspendarea cursurilor pe o perioadă de 14 zile, cu recuperarea activităților didactice și modificarea structurii anului universitar. Pentru orice situație de urgență a studenților, universitatea pune la dispoziție un număr de telefon Help Desk UVVG 0748988884.
Raed Arafat: Infecția cu coronavirus nu are tratament. Se tratează simptomele
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, duminică seara, că infecția cu coronavirus nu are tratament și nici nu există un vaccin specific, tratamentul fiind simptomatic.
„Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simpotme să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”, a spus Arafat, la Antena 3, citat de digi24.ro.
Conform sursei citate, coronavirusul nu se manifestă ca o gripă obișnuită.
Citește FOTO-VIDEO ALERTĂ: O tânără și bebelușul ei de 7 luni, SUSPECȚI de coronavirus la Alba Iulia. Mama s-a întors din Italia
„Nu este sigur 100% că dacă v-ați format imunitatea împotriva lui, să nu-l mai luați încă o dată. Fiind un virus nou, sunt multe studii în realizare. Noi știm că se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verficiă dacă nu se transmite prin salivă sau altceva”, a explicat Arafat.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a explicat că tratamentul simptomatic este esențial, odată ce o persoană se infectează cu coronavirus.
Tratamentul simptomatic poate avea importanță foarte mare
„Tratamentul simptomatic poate avea importanță foarte mare. Scăderea ferbrei, combaterea sindreomeleor conexe sunt foarte importante. Este un virus nou. Nu există studii că există imunitate încrucișată cu acest virus. Putem lua măsuri să ne protejăm: să respectăm reguli de igienă persoanlă, să ne spălăm corect pe mâini, să limităm călătoriile, să evităm locurile aglomerate inutil”, a explicat secretarul de stat, la Antena 3.
Numărul de infecții cu coronavirus în Italia a depășit 150, după ce duminică au fost confirmate 44 de cazuri noi, scria CNN.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News