Eveniment
Cresc salariile în construcții și sectorul agroalimentar, din noiembrie. Care sunt salariile minime propuse de Ministerul Muncii
Cresc salariile în construcții și sectorul agroalimentar, din noiembrie. Salariile minime pentru angajații din construcții, sectorul agricol și industria alimentară urmează să fie majorate cu circa 14,5%.
Ministerul Muncii a lansat luni, 30 octombrie, în dezbatere publică, Ordonanța de Urgență pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară.
Documentul prevede majorarea salariilor minime pentru domeniile construcțiilor, sector agricol și industria alimentară.
Cresc salariile în construcții și sectorul agroalimentar: salariul minim propus în construcții
Sectorul construcţiilor reprezintă unul din domeniile prioritare ale economiei.
Prin proiect se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniul constucțiilor să fie majorat la 4.582 lei lunar, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului.
Suma reprezintă o creștere de 14,6%, față de nivelul actual de 4.000 lei.
În prezent, tariful orar este de 24,194 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună. Potrivit proiect publicat de Ministerul Muncii, tariful orar va fi majorat la 27,714 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.
„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru domeniul construcțiilor un număr de circa 349.732 de salariați. De majorarea salariului de bază minim pentru domeniul construcțiilor la nivelul de 4.582 lei vor beneficia un număr de aproximativ 423.110 salariați”, se mai precizează în nota de fundamentare.
Cresc salariile în construcții și sectorul agroalimentar: care este salariul în sectorul agroalimentar
De asemenea, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră, ceea ce reprezintă o creștere de 14,53%, față de nivelul actual de 3.000 lei.
În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru sectorul agricol și industrie alimentară un număr de circa 117.000 de salariați.
De majorarea salariului de bază minim pentru sectorul agricol și industrie alimentară la nivelul de 3.436 lei vor beneficia un număr de aproximativ 168.000 salariați.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News