Connect with us
Advertisement

Economie

Creșteri ale concentrației poluanților în aer constatată în mai multe zone din Alba. Fenomenul, semnalat și în alte cinci județe

Publicat

Specialiștii au constatat marți seara creșteri ale concentrației poluanților din aer la stațiile de monitorizare din  Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș, Neamț și în București-Ilfov. Potrivit Ministerului Mediului, acestea ar fi cauzate de condițiile meteo nefavorabile dispersiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, în seara zilei de marți, 15 februarie, la nivelul întregii țări, concentrațiile de particule în suspensie au crescut progresiv, emisiile de poluanți acumulându-se la nivelul solului din cauza existenței unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, mișcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiții de calm atmosferic pe spații destul de extinse, iar pe verticală direcția de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate și a formării unui strat de inversiune termică, astfel încât efectul a fost cel al unui „capac” care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții.

„Astfel, conform analizei realizate la nivel național, specialiștii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au constatat că stațiile de monitorizare a calității aerului din întreaga țară au înregistrat creșteri ale concentrațiilor de poluanți atmosferici.

Concentrații mari de poluanți în aer: Fenomen generalizat pe teritoriul României

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat la stațiile din județele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș și Neamț, precum și la cele din aglomerarea București-Ilfov. Nu vorbim, așadar, despre un caz izolat pentru regiunea București, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României”, se arată în comunicat.

Ceilalți indicatori monitorizați (dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, benzen) nu au depășit valorile limită și nu au avut concentrații foarte ridicate, însă și în cazul lor dispersia nu s-a realizat, concentrațiile având o tendință de creștere față de zilele anterioare.

„Analiza datelor istorice ne arată că, în perioada de iarnă și primăvară, se înregistrează mai multe zile cu condiții meteo nefavorabile dispersiei decât vara, astfel încât surse mici sau medii de ardere, dar numeroase (trafic, încălzire rezidențială etc) pot avea, uneori, un impact mult mai puternic asupra calității aerului, la același nivel de emisie, mai ales în condițiile în care autoritățile publice locale nu iau, în aceste perioade, măsuri specifice de îmbunătățire a calității aerului”, mai spun reprezentanții Ministerului Mediului.

Potrivit acestora, echipele GNM s-au aflat în alertă pe întreg parcursul nopții, însă nu au fost înregistrate sesizări cu privire la existența unor focare de arderi care ar fi putut influența calitatea aerului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement