Actualitate
Creşteri de salarii, „plătite” cu disponibilizări în sistemul bugetar: Mii de angajați la stat dați afară în 2013 și mai mulți bani din ianuarie
Guvernul se pregăteşte să crească cu 3% salariile minime din sistemul bugetar, însă tot mai mulţi bugetari rămân pe drumuri. Doar în acest an, peste 6.700 de bugetari şi-au pierdut locul de muncă, iar numărul angajaţilor de la stat a scăzut cu 215.000 de la începutul crizei.
Salariul minim al bugetarilor va creşte încă de la 1 ianuarie 2014, la 1.000 lei brut, când va fi aplicată o majorare de 3% la fondul de salarii, potrivit schemei bugetului de stat pentru anul viitor.
Cu toate acestea, statul continuă să dea afară din ce în ce mai mulţi bugetari. Doar în primele 9 luni ale acestui an, peste 6.700 de bugetari au rămas fără serviciu, dintre care 5.000 au fost daţi afară din administraţia centrală.
Numai în luna septembrie a acestui an, 2.400 de bugetari şi-au pierdut locul de muncă, dintre care peste 1.300 făceau parte din administraţia centrală.
Numărul angajaţilor din sistemul bugetar a scăzut cu peste 215.000 persoane, de la finalul anului 2008 până în prezent, potrivit unei centralizări realizate pe site-ul Ministerului de Finanţe.
La finalul lunii septembrie 2013, în sistemul bugetar au rămas 1.183.608 de români, faţă de 1.398.222 de bugetari, câţi erau în sistem în decembrie 2008, iar angajaţii care iau salariul minim pe economie se vor putea bucura de o majorare de 3%. Cu toate acestea, nici cu această mărire, salariul nu va ajunge la cât au cerut sindicaliştii, adică la 1.200 de lei. Totodată, sindicaliştii au cerut Guvernului să măreasca salariile din sistemul bugetar, eşalonat până în 2016.
Anul acesta, odată cu aplicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2013, numărul total al posturilor ocupate, se reduce cu 4% în structurile: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (inclusiv instituţiile subordonate), Ministerul Afacerilor Interne (la nivel teritorial, instituţiile prefectului), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei Naţionale (inclusiv inspectoratele şcolare), Ministerul Finanţelor Publice (cu instituţiile subordonate, cu excepţia celor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală), Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Sănătăţii (şi direcţiile de sănătate publică), Ministerul Transporturilor, Secretariatul General al Guvernului, toate cu instituţii subordonate.â
În judeţul Alba, au fost propuse reduceri ale numărului de bugetari, în mai multe sectoare. Este şi cazul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba, unde, cu cîterva luni în urmă, se estima că, din 233 de angajaţi pe care îi are instituţia, aproximativ 100 vor fi daţi afară. În acelaşi timp, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, declara că: „Eu am vorbit atât la Ministerul de Finanțe cât și la ANAF. Deocamdată sunt la faza de reorganizare, se discută despre modul în care se va face reorganizarea. Oricum, angajații ale căror posturi vor dispărea, vor putea opta pentru alte zone ale administrației, nu rămâne nimeni fără loc de muncă”. Pe lângă DGFP Alba, reduceri de personal, cu 4, 5 şi 10% au fost propuse şi la DSP Alba, unde angajaţii DSP specializaţi pe programe de sănătate urmau să fie preluaţi de Agenţia Naţională de Programe, dar şi la Administraţia Centrală şi Locală. Nici Arhivele Naţionale nu au fost uitate, în Alba, 2 din cei 15 angajaţi fiind disponibilizaţi.
De asemenea, pe lângă anunţarea măririi salariilor cu 3%, din 2014 se anunţă şi mărirea pensiilor, cu aproximativ 3.7% , potrivit ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu.
În acest timp, bugetarii din Educaţie ies în stradă pentru a-şi cere drepturile. Aceştia cer 6% din PIB pentru Educaţie, în caz contrar, ameninţând cu blocarea anului şcolar.
În paralel, angajaţii din sistemul public de Sănătate, solicită salarii mai mari şi ameninţă cu greva.
Sursa: Realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News