Connect with us
Advertisement

Actualitate

Crin Antonescu, preşedinte interimar: Şi-a preluat funcţia la Palatul Cotroceni. Referendum doar cu jumătate plus unu dintre cei înscrişi pe liste

Publicat

Crin Antonescu a preluat oficial funcţia de preşedinte interimar, marţi, după ora 11.00, la Palatul Cotroceni. Traian Băsescu a părăsit locaţia în jurul orei 11.30, presa neavând acces la ceremonia de „schimbare a ştafetei”.

Interimatul conducerii României este asigurat oficial de Crin Antonescu după decizia din Parlament de vineri şi confirmarea de către Curtea Constituţională a României privind respectarea procedurii de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.

Antonescu a preluat funcţia de preşedinte interimar, ca al doilea om din stat, din poziţia de şef al Senatului României, post în care l-a delegat marţi dimineaţă pe Petru Filip.

Situaţia de interimat ia sfârşit după desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie, care validează demiterea din funcţie a lui Traian Băsescu sau păstrarea acestuia la conducerea statului român. Între timp, CCR s-a pronunţat privind condiţiile de adoptare a modificărilor la Legea referendumului de către Guvern, în urma cărora suspendarea se votează de jumătate plus unu dintre cei care se prezintă la scrutin. La această lege a fost înaintată o sesizare de către reprezentanţii PDL, care susţin că se creează un precedent prin care preşedintele va putea fi demis din funcţie de orice majoritate.

UPDATE: Potrivit deciziei Curţii Constituţionale a României, modificarea Legiii referendumului este constituţională, însă demiterea din funcţie a preşedintelui este posibilă doar prin prezenţa a jumătate plus unu dintre cei înscrişi pe liste, respectiv al aproximativ 9 milioane de locuitori.

„În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură  participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.(sursa: realitatea.net)

Guvernul României a transmis printr-un comunicat de presă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului: „Guvernul României consideră firească decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului şi se angajează la respectarea acesteia. Guvernul României consideră că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată astăzi de Curtea Constituţională.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement