Connect with us
Advertisement

Eveniment

Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar. Decizia CCR privind referendumul, amânată până în septembrie

Publicat

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat decizia privind validarea sau invalidarea referendumului, până în 12 septembrie, fiind necesară verificarea tuturor listelor de pe listele electorale permanente. Până atunci, Crin Antonescu rămâne preşedintele interimar al României, iar Traian Băsescu este preşedinte suspendat din funcţie.

UPDATE: În 12 septembrie se va desfăşura prima şedinţă după vacanţa CCR. Până în 31 august, Guvernul trebuie să transmită listele permanente actualizate cu alegători. Au fost respinse contestaţiile formulate de Liga Internaţională a Românilor, PSD şi PNL, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, Gheorghe Hogea şi Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului.

„În ziua de 2 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în exercitarea atribuţiilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi la confirmarea rezultatelor acestuia, următoarele:

I. Verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului.

II. Sesizările cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, cu sediul în Bucureşti.

I. În ceea ce priveşte prima cauză, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012.

Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. (Adresele prin care Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă au transmis datele solicitate de Curtea Constituţională sunt anexate prezentului comunicat de presă)”, se arată în comunicatul CCR.

Cinci judecători au susţinut invalidarea referendumului, în condiţiile în care pentru adoptarea unei decizii erau necesare şase voturi.

Guvernul României a comunicat că se va reuni, vineri, „pentru a lua măsurile executive necesare pentru punerea în aplicare a solicitărilor venite din partea Curţii Constituţionale. Vor avea loc chiar mâine, la ora 12.00, la Guvern, discuţii cu toate instituţiile responsabile în actualizarea listelor electorale, şi va fi realizat acest proces în deplină transparenţă şi legalitate.”

Reamintim că judecătorii CCR s-au reunit, miercuri, de la ora 14.00 şi apoi joi, de la ora 9.00, pentru a analiza rezultatele comunicate de Biroul Electoral Central ale referendumului din 29 iulie, respectiv contestaţiile depuse privind numărul cetăţenilor cu drept de vot la momentul organizării scrutinului.

Raportul CCR va fi prezentat Parlamentului. Decizia intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

CCR a solicitat informaţii de la MAI şi INS, după ce a fost depusă o sesizare semnată de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care arată motive pentru care referendumul din 29 iulie ar trebui validat. Printre acestea, s-a făcut referire la numărul persoanelor cu drept de vot menţionat de INS, respectiv 16.548.225 de cetăţeni şi cel precizat de CNAS, adică 16.715.458 de români. Din calculele semnatarilor, potrivit legislaţiei în vigoare, numărul real de voturi cerut pentru validarea referendumului a fost atins, adică 8.274.112 + 1 vot (ce reiese din datele INS), respectiv 8.357.729 + 1 (date CNAS).

MAI a comunicat joi că a transmis numărul persoanelor aflate pe listele electorale pentru referendum, respectiv 18.292.514 persoane. Însă MAI a precizat că nu-şi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale.

La sediul CCR au fost aduse, miercuri, sub pază, 43 de dosare de la sediul BEC, cu procese verbale de la toate secţiile de votare. După 6 ore de dezbateri de miercuri, judecătorii CCR s-au reunit din nou, joi, pentru alte 7 ore.

Reprezentanţii CCR au subliniat că reprezintă singura instituţie abilitată prin Constituţie să se pronunţe asupra referendumului şi orice hotărâre ulterioare a Parlamentului privind acesta este supus verificării constituţionalităţii.

Vezi aici rezultatele oficiale comunicate de BEC.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. toma

    joi, 02.08.2012 at 16:44

    Salariile si pensiile au scazut ,deja cu 5 % ca urmare a scandalurilor politice continuue. Cine plateste costurile acestei nehotariri paguboase, acum cind peste atitea lipsuri, se suprapune si o recolta proasta datorita secetei, cresteri de preturi anuntate sau neanuntate, iarna care se apropie….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement