Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cu ochii pe „businessurile offshore”. Câte firme înregistrate în paradisuri fiscale, ca Panama, Seychelles sau Antilele Olandeze, au activitate în România

Publicat

contabil datorie Peste 1200 de firme cu un capital total de peste 1,1 miliarde euro, incluse în companii înregistrate în paradisuri fiscale – cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude – operează în România, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Paradisurile fiscale fac subiectul unor anchete jurnalistice la nivel mondial, demarate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor şi publicaţia germană Süddeutsche Zeitung (SZ), iar informaţiile descoperite acum poartă numele de Panama Papers.

La business-uri offshore au apelat şi oameni de afaceri români, pentru a plăti mai puţine taxe, dar şi pentru a fi departe de ochii autorităţilor şi presei.

În România, pe primele locuri în clasamentul paradisurilor fiscale sunt Antilele Olandeze, firmele înregistrate aici având un capital de peste 500 milioane euro. La finele lunii februarie erau 15 companii înregistrate în Antilele Olandeze. Acestea sunt urmate de Insulele Virgine Britanice cu peste 290 milioane euro capital social subscris total, conform datelor de la Registrul Comerţului, care arată că aici sunt înregistrate peste 380 de companii cu activitate pe plan local.

Potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, România este este un „jucător“ mic în acest context, iar problema plăţii impozitelor pe profit în ţara de activitate a firmelor a fost ridicată recent de către Comisia Europeană, însă ţările bogate nu sunt de acord.

Panama ocupă locul patru între ţările din care vin investitorii înregistraţi în paradisuri fiscale, conform unei analize a ZF. Printre antreprenorii care au companiile înregistrate în Panama se numără Amir Krenzia, proprietarul firmelor Alka Trading Co şi Alka Co. Şi grupul de firme Romanel International, care apărea ca acţionar şi în firma Metropolitan Leasing, are acţionarul majoritar o companie înregistrată în Panama. Grupul este reprezentat de Raja Ghazi Abou Dargham, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Per total în România, Panama ocupă locul 36 în clasamentul celor mai mari investitori străini, companiile înregistrate acolo având un capital social total de 45 milioane de euro la finele lunii februarie, conform datelor de la Registrul Comerţului. Astfel, Panama reprezintă 0,11% din capitalul social al tuturor firmelor cu capital străin din România.

Pe de altă parte, 236 de companii cu activitate pe plan local sunt înregistrate în Panama, reprezentând 0,12% din totalul firmelor cu acţionariat străin active în România. În total, primii nouă investitori offshore reprezintă 2,5% din totalul capitalului străin din România.

Din lista PanamaPapers fac parte şi oameni de afaceri români precum Corneliu Iacobov, fost acţionar al RAFO şi ulterior condamnat la închisoare, şi Vasile Frank Timiş, românul cu cetăţenie australiană care a iniţiat afacerea Roşia Montana, conform RISE Project, partenerul pentru România al proiectului de investigaţie global PanamaPapers.

Pe listă apar şi nume mari precum preşedintele rus Vladimir Putin sau prim ministrul Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson. Oficialii de la Kremlin au infirmat implicarea preşedintelui rus în acest caz.

sursa: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement