Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cuprul din Apuseni ajunge China printr-o firmă cu șase angajați. Din intermediere, a făcut o cifră de afaceri mai mare decât Cupru Min Abrud

Publicat

cupru min abrud uzina Compania minieră Cupru Min Abrud, care are ca obiect de activitate exploatarea zăcământului de cupru de la Roşia Poieni, a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 141 milioane de lei, mai mică cu 7 milioane de lei faţă de 2014. Compania din judeţul Alba continuă să vândă concentratul de cupru prin intermediul unei firme din județul Ilfov, o societate cu doar 6 angajaţi.

Firma Ronefer SRL Voluntari are ca obiect de activitate „intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie”, iar peste 90 la sută din activitate este reprezentată de contractul de intermediere cu Cupru Min SA Abrud. Societatea din judeţul Ilfov şi-a adjudecat licitaţia organizată în 2015 de compania minieră privind intermedierea vânzării unei cantităţi de 12.000 de tone de cupru pe o perioadă de trei ani.

În 2015, Cupru Min a avut un profit net de circa 2,5 milioane de lei, mai mic cu 3 milioane de lei faţă de anul 2014. Traderul de materii prime minerale Ronefer SR este controlat de antreprenoarea Maria Gherghe, fost funcţionar în Ministerul Economiei. Peste 90% din afacerile Ronefer sunt făcute de livrările către piaţa chineză, aici ajungând şi producţia de la Cupru Min SA. Preţul internaţional al cuprului a atins în 2011 maximul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru ca în 2015 să se tranzacţioneze la preţul mediu de 5.400 de dolari pe tonă.

Firma Ronefer are anual o cifră de afaceri aproximativ similară sau chiar mai mare decât Cupru Min SA, profitul fiind, însă, ceva mai mic. De exemplu, în anul 2014 Ronefer a avut afaceri de aproape 168 milioane de lei, mai mari cu 20 de milioane lei decât compania minieră, şi un profit de aproximativ 3 milioane de lei. Toate acestea cu doar 6 angajaţi, în condiţiile în care explotarea minieră din Apuseni are 540 de angajaţi.

Producţia Cupru Min Abrud a crescut anul trecut cu circa 10%, la 7.600 tone de cupru, ca urmare a achiziţiei de utilaje noi pentru carieră şi a reducerii costurilor de producţie. Cuprumin are trei cariere – una de andezit, una de calcar şi cariera de cupru de la Roşia Poieni, unde se află un zăcământ estimat la 900.000 de tone, respectiv circa 60% din toată cantitatea din România. Compania deţine circa 60% din rezervele de cupru ale României, fiind controlată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. În actualele condiţii, exploatarea de la Roşia Poieni mai poate exista cel puţin 20 de ani.

Producătorul de cupru este în prezent subiectul unui scandal de spionaj. Specialişti SRI din Bucureşti au verificat birourile societăţii Cupru Min SA Abrud, acolo unde angajaţii au găsit, în ultima zi a anului trecut, tehnică de înregistrare, ascunsă în pereţi. Conducerea societăţii a solicitat, în 31 decembrie, intervenţia poliţiei din Abrud, fiind luată decizia de sigilare a biroului. În 8 ianuarie, birourile din Abrud şi de la Uzina din Dealul Piciorului au fost verificate de specialişti SRI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement