Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum motivează instanța condamnarea fostului primar de la Arieșeni la închisoare cu executare pentru fraudă cu fonduri UE

Publicat

Tribunalul Alba a motivat hotărârea prin care l-a condamnat pe fostul primar al comunei Arieşeni, Marin Jurj (PSD), la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzația de fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi fals intelectual.

Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel, iar fostul primar beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea sentinţei definitive.

Potrivit rechizitoriului, infracţiunile au avut loc în perioada 2009-2014, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile („Campus învăţământ profesional şi tehnic”, finanțat prin POR).

Primarul în funcţie, Marin Jurj, ar fi folosit în relaţia cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice mai multe documente false, inexacte şi incomplete având ca rezultat avizarea, a cererilor de rambursare, cu consecinţa aprobării la plată a sumelor solicitate, în cuantum total de 383.855 lei.

Un alt inculpat a primit 2 ani cu executare şi 9.000 de lei amendă penală, iar o inculpată a fost achitată. Societatea Alfa Ştef Proiect SRL a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 24.000 lei. Investiţia respectivă a fost finalizată, dar procurorii au constatat că au fost săvârşite ilegalităţi în timpul procesului de execuţie.

Potrivit hotărârii Tribunalului, Marin Jurj ar fi folosit zeci de documente false aflate în conţinutul documentaţiei tehnico-economice depuse la ADR Centru pentru realizarea investiţiei.

”Pentru a se asigura că nu vor exista obstacole în calea acordării preferenţiale a contractelor de achiziţie publică necesare derulării procedurii de aprobare a proiectului către Societatea Alfa Ştef proiect SRL, inculpatul s-a implicat personal în întocmirea documentelor, deşi în calitate de conducător al autorităţii contractante (beneficiarului) atributul său era acela de a aproba respectivele documente, persoana responsabilă de buna desfăşurare a tuturor activităţilor ce trebuiau derulate pentru realizarea proiectului fiind managerul de proiect.

Apărarea inculpatului referitoare la lipsa personalului specializat nu poate fi primită, deoarece, pe de o parte, inculpatul a declarat că el însuşi că nu este de specialitate, iar, pe de altă parte, martorul (…) fusese desemnat ca manager de proiect”, se precizează în hotărâre.

Sursă: Adevarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax