Connect with us
Advertisement

Aiud

Cum s-a ocupat Securitatea de un grup de elevi din Aiud, care ascultau Europa Liberă în anii 80, în dormitorul din cămin. Document

Publicat

Cum s-a ocupat Securitatea de un grup de elevi din Aiud, care ascultau Europa Liberă în anii 80, în dormitorul din cămin. Documentele făcute publice de CNSAS arată câte resurse aloca Securitatea pentru a combate o activitate care astăzi pare inofensivă. 

Mai mulți elevi din Aiud, care ascultau radio Europa Liberă într-un dormitor de cămin, la începutul anilor 80, au ajuns în atenția Securității Alba.

O arată documentele de la CNSAS, făcute publice. Este vorba despre 9 elevi cu vârste între 17 și 19 ani, elevi la școala de șoferi profesioniști de pe lângă Liceul ”Avram Iancu” din Aiud.

După stingere, ei ascultau Radio Europa Liberă, după care comentau subiectele. Crima de a asculta la radio era atât de mare în ochii Securității, încât a fost deschis un dosar de urmărire informativă.

Așa că, ”Organele de securitate” au trecut al ”destrămarea anturajului”.

Posesorul aparatului de radio a fost atenționat în prezența conducerii școlii și a secretarului UTC (Uniunea Tineretului Comunist) iar ceilalți au fost ”puși în discuție” în fața colegilor și a profesorilor.

Aceștia, ”au adoptat o poziție fermă de dezaprobare” față de ascultarea posturilor de radio străine.

Citește și Ce arme aveau cugirenii acasă în anii 80

Unul dintre elevi a fost exmatriculat din școală. Documentul Securității precizează că acesta ”mai avea și alte abateri”, o formulare generală  prin care a putut fi pedepsit exemplar în fața celorlalți.

Documentul este datat 1981 și este semnat de șeful Securității, Florian Brihac.

Problema ”Eterul”

Vânarea celor care ascultau Europa Liberă în județul Alba a continuat și în anii următori, prin operațiunea ”Eterul” care se desfășura la nivel național.

Securitatea cădea, ușor – ușor, în penibil. Un document din februarie 1989 arată exact acest lucru.

Securiștii au descoperit 7 cetățeni din județul Alba care au adresat materiale pentru redacția postului de radio.

Doi dintre aceștia cereau ca postul să difuzeze literatură religioasă, iar 5 cereau muzică ușoară.

Autorii altor patru solicitări de muzică ușoară nu au fost identificați. Documentul este semnat de noul șef al Securității, Gheorghe Lupeș.

Europa Liberă în comunism

În perioada comunistă, în țările aflate sub influența Uniunii Sovietice, precum și în țările din blocul comunist, a asculta Europa Liberă (Radio Free Europe) era considerat periculos și putea avea consecințe serioase pentru cei implicați.

Vezi și DOCUMENTE: Revoluția din Alba, prin ochii Securității. Ce (nu) arată arhiva desecretizată de SRI, despre evenimentele din județ

Europa Liberă a fost o stație de radio finanțată de guvernul american și destinată să transmită știri și informații în țările aflate sub regimuri totalitare.

Europa Liberă oferea acces la informații și știri alternative față de ceea ce era propagat în mass-media controlată de regimurile comuniste.

Ascultătorii aveau astfel ocazia să afle adevărul despre evenimentele din țările lor și din lume.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement