Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTE: Revoluția din Alba, prin ochii Securității. Ce (nu) arată arhiva desecretizată de SRI, despre evenimentele din județ

Publicat

SRI a declasificat câteva mii de pagini de documente din arhiva internă legată de evenimentele din decembrie 1989.

Este ultima parte din fondul de documente, asigură serviciul. Documentele au fost însă periate, iar numele ofițerilor, ascunse. 

Printre acestea sunt și multe documente legate de operațiunile din județul Alba. Reporterii Alba24 au consultat documentele, însă trebuie menționat că multe dintre ele au fost redactate la câteva zile după evenimente.

E greu de spus care dintre documente păstrează perspectiva Securității în legătură cu evenimentele din 1989 și care dintre ele preiau deja viziunea noii puteri.

Dincolo de asta, documentele pe care vi le prezentăm în exclusivitate, rămân interesante și arată într-o anumită măsură cum a fost Revoluția din Alba, prin ochii securității.

Securiștii s-au reorganizat rapid și, potrivit unui document datat în data de 26 decembrie 1989, unul dintre obiective a fost protejarea rețelei operative folosite pe profilul ”contraspionaj”.

Din document reiese destul de clar că organele locale ale Securității s-au pus la dispoziția noii puteri, respectiv a Frontului Patriotic ”Libertatea”. Cel puțin în parte.

”În conformitate cu dispozițiile președintelui Comitetului Frontului Patriotic Libertatea va fi constituită o comisie militară (…) care va acționa pentru recuperarea, departajarea și protejarea documentelor stric secrete ale profilului Contraspionaj.

DOCUMENTAR Alba24: Revoluția din 1989, la Alba. 23 de morți și 111 răniți nu și-au găsit nici astăzi dreptatea

Rețeaua informativă folosită pe profilul de constraspionaj nu va fi desconspirată, ci din contră, va fi protejată și reactivată în timpul cel mai scurt” se arată în document.

Urmează apoi o serie de măsuri luate în acest scop.

Revoluționarii sunt numiți ”forțe progresiste”, iar una dintre măsuri presupune ”ridicarea și depozitarea în stare de siguranță a dosarelor personale ale informatorilor securității, care au furnizat date despre mișcarea progresistă”.

VIDEO -”Stremț `89”- Cum s-a făcut REVOLUȚIA într-o comună din Alba: fără arme, cu sarmale, țuică și două perechi de palme

Evenimentele de acum 33 de ani nu au fost niciodată elucidate complet, la fel cum nu a fost niciodată detaliat rolul Securității comuniste în reprimarea sângeroasă a evenimentelor, inclusiv după 22 decembrie.

Revoluția de la Alba din perspectiva Securității

Un document foarte interesant este legat de evenimentele petrecute în județ, încă de la primele zile ale Revoluției.

Documentul consultat de Alba24 arată acțiunile Securității încă din data de 16 decembrie.

”La data de 16.12.1989, securitatea județeană Alba a primit o notă telefonică de la seful Direcției I din DSS prin cae se ordona trecerea aparatului de securitate la situația operativă nr. 2 (…)

În general, activitatea cadrelor de securitate a fost orientată spre următoarele direcții:

  • stabilirea stărilor de pericol din obiectivele economice de pe raza de competență
  • intensificarea muncii informativ-operative pentru cunoașterea activității persoanelor aflate în baza de lucru, a celor pretabile la acțiuni turbulente, incitatoare, la manifestări protestatare, îndeosebi a elementelor cunoscute cu concepții și manifestări naționalist-iredentist maghiare;
  • cunoașterea stărilor de spirit în rândul populației și a comentariilor referitoare la situația din Timișoara, precum și în legătura cu vizita cu vizita lui Nicolae Ceaușescu în Iran, conform planului de măsuri Orient…”

Alte măsuri luate de securitate vizau cetățenii străini de pe teritoriul județului și identificarea autorilor care difuzau înscrisuri în locurile publice.

Securiștii au primit ordin să se alăture manifestanților

În data de 17 decemebrie, s-a dat alarma. Securiștii au fost înarmați, li s-a distribuit muniție, și s-au format grupele operative (1/3 din efective).

”În același timp, s-a asigurat și trecerea în stare de operativitate a grupei de intervenție a grupei de intervenție USLA (comună cu organele de miliție) în scopul prevenirii unor atacuri la obiectivele social-politice și militare”, mai arată documentul.

”În momentul declanșării acțiunilor revoluționare din 22.12.1989, toate cadrele de securitate se aflau la sediul județean primind ordinul de la fostul șef al securității să se altăture manifestanților.

În aceeași zi, instigați de elemente turbulente, parte din manifestanți au pătruns în sediu, au agresat cadre, luând în stăpânire clădirea, armamentul și munițiile din magaziile instituției, până în jurul orei 18.00, când sediul securității județene a fost preluat de cadrele Brigăzii V Vânători de Munte Alba Iulia, care au asigurat paza și securitatea încăperilor”.

Cu o zi înainte de Crăciun, securiștii au fost reținuți într-un spațiu din Cetatea Alba Carolina.

Raportul face o confuzie ciudată, în această situație.

”Toate cadrele au fost reținute și depuse într-un subsol al Cetății medievale, unde au fost păzite de personalul UM 01653 Alba Iulia”.

Este greu de explicat cum angajații Securității, care lucrau la Alba Iulia și care au redactat raportul, nu știau că cetatea orașului nu este medievală, iar spațiul în care au fost deținuți (fosta cramă, unde în prezent funcționează un pub), nu este la subsol.

Praf în ochi

Trebuie spus că documentele publicate de SRI, ultimele despre evenimentele din 1989, sunt departe de a aduce dezvăluiri reale despre ce s-a întâmplat la revoluție, în județul Alba.

Nu sunt detaliate acțiunile concrete ale Securității.

Nu sunt disponibile nici ordinele  de serviciu și este puțin probabil ca acestea să nu fi fost arhivate.

De asemenea, nu există precizări despre principalele evenimente sângeroase petrecute în Alba Iulia și în județ, cum ar fi spre exemplu atacul atribuit Securității, asupra mașinii în care se aflau mai mulți revoluționari, printre care Oliviu Gașpar, dar și șeful de cabinet al secretarului județului, Sorin Botar, ucis atunci.

Pe scurt, documentele nu arată nimic concret legat de rolul securiștilor în cadrul evenimentelor, lipsesc numele și datele concrete, precum și fotografiile și mențiunile legate de filmarea în paralel a manifstanților.

Concret, ceea ce se știa dinainte, pe baza mărturiilor unora dintre participanți, se știe și acum.

Având în vedere că este vorba despre mii de pagini, Alba24 va continua să studieze documentele pentru a identifica și alte posibile informații legate de ce s-a întâmplat în județ.

Context: Arhiva Revoluției, desecretizată de SRI

Este vorba de 13 volume care conțin mii de copii ale unor pagini de arhivă, corespondență, situații și note întocmite de fosta Securitate.

Într-un comunicat, directorul SRI Eduard Hellvig amintește că, din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă adevărul despre evenimentele petrecute în decembrie 1989, pentru a închide odată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc.

Și președintele Klaus Iohannis preciza în mesajul său, transmis azi, că neînfăptuirea actului de justiție cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluției rămâne un punct nevralgic al societății noastre și nu face decât să întrețină durerea și frustrarea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 23.12.2022 at 16:05

    Ce abureli securistice ! Păi nu ne spuneţi câte dosare au fost arse în spatele securităţii şi ale cui ? Iar de preluarea puterii de către securitate se face referire în mod clar. Şi atunci ce adevăr să mai aflăm ? Înghiţim gulgute la greu şi mimăm aflarea adevărului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax