Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum să te duci duminică la vot. Trei posibile scenarii

Publicat

ovidiuPentru cei care nu știați, precizăm că duminică sunt alegeri parlamentare și dacă aveți buletinele în regulă, v-ați informat cu privire candidați și la oferta electorală, puteți vota și voi. Bine, puteți vota și dacă nu v-ați informat, dar sunteți în regulă cu actele…

Există trei scenarii posibile.

Sunteți membru de partid, faceți parte din ”nucleul dur” și votați cu o anumită formațiune/candidat în orice condiții. Aveți obligația morală și sarcina de partid să vă aduceți toți prietenii la vot, să dați telefoane și mesaje, să puneți anunțuri mobilizatoare pe facebook și să scrieți înjurături (cu pseudonim) la articolele publicitare și postările contracandidaților. Trebuie neapărat să vă certați cu părinții/copiii care nu înțeleg că nu votează cum trebuie, drept pentru care vă strică viitorul sau, după caz, trecutul. După ce ați făcut toate astea, puteți merge la vot cu inima împăcată. Pe drum, dacă e cazul, puteți să rupeți afișele celorlalți, pe care n-ați apucat să le rupeți până acum.

După asta, puteți vota liniștit: ați făcut tot ce puteați ca să nu câștige ciuma: roșie, galbenă, albastră… în funcție de culoarea la care aveți alergie.

Nu sunteți membru de partid, nici simpatizant radical; să zicem că sunteți un om informat, care cunoaște exact oferta electorală. În acest caz, probabil că nu doriți să mergeți la vot dar un anumit simț al responsabilității vă cheamă.

Problema rămâne: nu știți cu cine să votați. În acest caz, faceți abstracție intenționat de promisiunile legate de agricultură, industrie, infrastructură, sistem medical și reforma clasei politice. Ce rămâne reprezintă promisiuni rezonabile, cu șanse de realizare. Chiar și așa, faceți un apel scurt la bunul simț și mai eliminați ce nu vă sună bine. Apoi puteți vota cu unul sau chiar cu mai mulți.

Nu știți cine candidează și nici nu vă interesează. În acest caz, mergeți la vot dar faceți un efort și, în drum, dați o tură pe la panourile electorale. Pentru a vă băga singur în ceață definitiv, urmăriți fotografiile și sloganele. Faceți și câteva fotografii cu smartfonul pe care cu siguranță îl dețineți. La secția de votare, intrați în cabină și studiați atent, minute în șir, numele candidaților despre care oricum nu știți nimic. Apoi comparați numele de pe listă cu fotografiile pe care le-ați făcut. Aplicați ștampila ciudată cu TATOV pe care ați primit-o la intrare în chenarul cu numele a cărui poză v-a plăcut cel mai mult. Dacă vi se par prea complicate aceste instrucțiuni, votați toate numele care vă plac, până la epuizarea tușului (veți constata că tușul se află în partea de jos a ștampilei). În cazul în care vă simțiți suficient de încrezător, în drum spre casă puteți pune câțiva lei și la pariuri pe candidatul ales.

După ce ați votat, mergeți unde vreți (obligațiile dumneavoastră civice s-au terminat) dar spre seară deschideți televizoarele și computerele pentru a vedea „live” situația în care ați împins țara. Înjurați liniștit dacă nu vă convin rezultatele, deschideți-vă o bere dacă vă convin și verificați-vă biletul de la pariuri, dacă nu vă pasă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement