Administrație
Cum se pregătește de sărbătorile de Crăciun, fiecare oraș din Alba: târguri de criză și iluminat festiv cu porția
Sărbătorile de Crăciun se vor derula fără strălucirea de altă dată, în aproape toate orașele din județul Alba. Administrațiile locale încearcă să își reducă consumurile de energie, dar să păstreze în același timp spiritul sărbătorilor.
Cele mai multe primării vor amenaja iluminat ambiental pe zone mai restrânse, iar evenimentele vor avea în centru mai ales artiști locali. Alba24 a discutat cu primarii orașelor din județ, pentru a afla cum se pregătesc de sărbătorile de iarnă.
Alba Iulia: toate evenimentele, mutate pe latura de Vest a Cetății
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, spune că târgul de Crăciun va fi amenajat abia după 1 Decembrie, zi când în oraș vor fi organizate evenimentele dedicate Zilei Naționale.
În aceste condiții, cel mai probabil, va fi inaugurat în 4, cel târziu 6 decembrie, de Moș Nicolae.
Gabriel Pleșa mai spune că evenimentul va avea o nouă formă, la care angajații primăriei încă lucrează.
Târgul va fi organizat pe latura de vest a Cetății, în șanțurile din fața celor două catedrale, iar primarul spune că nu vor lipsi luminițele, bradul de Crăciun, căsuțele noi, patinoarul și alte elemente pentru copii.
Sebeș: fără patinoar, dar cu multe evenimente în interior
Autoritățile din Sebeș au transmis că în acest an, evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă se vor desfășura în zona Centrului Cultural ”Lucian Blaga” și a bibliotecii, pentru putea beneficia de spațiile interioare, încălzite.
În exterior vor fi căsuțe cu produse de vânzare, brad de Crăciun și evenimente conexe, iar în interior, concerte decolinzi și multe alte surprize pregătite de organizatori (care sunt încă în faza de organizare).
Iluminatul public va fi pornit la începutul lunii decembrie, dar orașul nu va mai avea patinoar în acest an, din cauza costurilor, în condițiile în care în anii trecuți, accesul era gratuit.
”Nu mai avem patinoar și căutam soluții pentru împodobirea zonei centrale și pentru dulciuri oferite copiilor.
Evenimentele vor avea în prim-plan copiii și artiștii locali. Revenim cu program și detalii când vom fi pregătiți” au transmis reprezentanții primăriei.
Blaj, cheltuieli cu iluminatul reduse cu 75%; Sărbătorile încep cu Târgul Căciulilor 2022
Primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a declarat că cheltuielile cu iluminatul festiv de sărbători va fi diminuat cu 75% în acest an, din cauza costurilor pe care le presupune, dar și pentru a oferi un exemplu.
Iluminatul va fi pornit în data de 21 ianuarie.
”Nu putem să cerem oamenilor să facă economii și noi să aprindem milioane de beculețe, fie și cu led” a spus primarul.
Cu toate acestea, programul evenimentelor de sărbători va fi unul variat în oraș.
Palatul Culturii va găzdui două concerte de colinde (unul de amatori și unul de artiști profesioniști) și un concert de Crăciun cu muzică clasică (devenit deja tradițional).
De asemenea, în 6 decembrie va fi organizat la Blaj un alt eveniment tradițional: Târgul Căciulilor, desfășurat cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae.
Aiud: sărbători de iarnă cu familia în prim plan
Primarul din Aiud, Oana Badea, spune că în acest an, evenimentul dedicat sărbătorilor de iarnă va avea în prim plan familia și copii, dar conceptul nu este încă finalizat.
Cel mai probabil, va fi inaugurat în data de 6 decembrie, în partea centrală a orașului.
Oana Badea a adugat că bugetul din acest an este mai mic, iar iluminatul de sărbători va fi ceva mai restrâns din cauza costurilor mari la energie.
”Dar nu vom lăsa aiudenii, mai ales copiii, fără frumusețea sărbătorilor de iarnă” a adăugat Oana Badea.
Cugir: străzi în lucru, mai puține luminițe de Crăciun
Primarul din Cugir, Adrian Teban, a declarat că îpentru perioada sărbătorilor de iarnă va fi amenajată zona centrală, în condițiile în care în oraș, mai multe străzi sunt în lucru, iar iluminatul public este și el într-un proiect de reabilitare.
În plus, mai afirmă primarul, este și o problemă de costuri. ”Nu putem să cerem altora să facă economii și noi să nu facem” a spus Adrian Teban.
Iluminatul de sărbători va fi pornit în jurul datei de 1 Decembrie și va funcționa pe tot parcursul lunii, până după Crăciun.
În zona centrală a orașului vor fi amenajate căsuțe cu produse locale și vor fi organizate evenimente cu interpreți locali, grupuri de copii, fanfară, care nu vor genera costuri pentru administrația locală.
Abrud: grupuri de colindători în piața centrală
Primarul din Abrud, Cristian Albu, a declarat că luminițele de sărbători vor fi aprinse în oraș la 1 Decembrie.
În zona centrală, va fi amenajat și un brad de Crăciun, unde sunt așteptate grupurile de colindători. Cristian Albu mai spune că, potrivit tradiției, copiii din oraș vor primi cadouri din sponsorizări.
Câmpeni: elevii își vor vinde produsele realizate de ei, pentru a ajuta alți copii
Tot în Apuseni, la Câmpeni, autoritățile pregătesc un mic târg de Crăciun, care va debuta în data de 6 decembrie, de Moș Nicolae, cu aprinderea luminițelor de sărăbători în Piața Avram Iancu și pe străzile Horea, Meșteșugarilor, Moților și Turzii.
Tot în Piața Avram Iancu va fi un brad de Crăciun și șase căsuțe cu produse tradiționale moțești și produs artizanale. Festivitățile vor debuta cu un mic spectacol de colinde.
În cadrul evenimentelor dedicate sărbătorilor de Crăciun, elevii liceelor din oraș își vor vinde produsele realizate de ei: decorațiuni, dulciuri etc.
Banii obținuți au fost folosiți în anii trecuți pentru a ajuta alți copii, mai săraci.
Teiuș: bradul plantat acum 10 ani, împodobit de Crăciun
Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a declarat că iluminatul festiv va fi pornit în luna decembrie și nu va fi ținut ”mai mult decât este nevoie” din cauza costurilor mari pe care le presupune.
”Suntem o comunitate mică și avem nevoie de bani pentru a finanța proiectele de investiții pe care le-am început, dar sigur că vom avea iluminat în parcuri și în câteva puncte în satele aparținătoare” a spus primarul.
Acesta a adăugat că instalațiile vor fi, ca și anul trecut, închiriate și costurile totale vor ajunge la aproximativ 60.000 de lei.
El spune că este mult mai ieftin pentru primărie să le închirieze decât să investească o sumă mult mai mare pentru a le cumpăra.
În perioada respectivă va fi și o sărbătoare în școli, la care vor participa elevii, o tradiție a anilor trecuți, mai spune primarul.
”În parcul central vom împodobi bradul pe care l-am plantat acum 10 ani, nu tăiem brazi din pădure, nu sunt adeptul unei asemenea practici, nici măcar de Crăciun” a adăugat Mirel Hălălai.
Ocna Mureș, evenimente fără costuri
Primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler, spune că va fi împodobită zona centrală a orașului și centrul satelor aparținătoare și va fi iluminată ambiental cu decorațiuni, înainte de Crăciun.
Instalațiile folosite sunt cele de anul trecut, deținute de primărie, iar administrația locală intenționează să reducă la maxim cheltuielile, în condițiile în care bugetul local este deja presat de mai multe investiții realizate în oraș.
Primarul a adăugat că la Casa de Cultură vor fi organizate diferite evenimente dedicate sărbătorilor, în care va fi implicată comunitatea locală, fără costuri.
Baia de Arieș, un mic foc de artificii
Primarul Traian Pandor a declarat pentru Alba24 că va fi amenajată de sărbători zona centrală a orașului, dar într-un cadru restrâns, pentru a reduce cheltuielile.
Iluminatul va fi pornit în jurul datei de 6 decembrie, de Moș Nicolae.
Copii vor primi cadouri și vor fi organizate concerte de colinde. La evenimente vor fi aduși cu microbuzele școlare și elevii din satele aparținătoare.
Primarul a mai adăugat că va încerca să asigure și un mic foc de artificii care va costa în jur de 2-3000 de lei.
Cheltuieli reduse la minim la Zlatna
Primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, a spus că în acest an, cheltuielile cu perioada sărbătorilor de iarnă vor fi mult diminuate, din cauza prețurilor la energia electrică.
Acesta a spus că pe zona centrală vor fi amplasate decorațiuni, dar fără investiții suplimentare, iar iluminatul va fi pornit înainte de Crăciun.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News