Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum și cât decontează CNAS serviciile medicale la un spital privat. Care este procedura pentru pacienți

Publicat

O parte din sumele necesare tratării românilor în spitalele private va fi decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Aceștia vor putea cere mai multe oferte înainte să se hotărască la care unitate medical va merge și va primi o estimare a costurilor, valabilă cinci zile.

Citește și Ce servicii medicale nu sunt acoperite de CNAS în 2022. Ce trebuie să facă pacienții când li se spune că ”nu mai sunt fonduri”

Decontarea se va face doar în baza cardului de sănătate pe care îl prezintă pacientul.

Care este procedura

Pacientul hotărăște dacă vrea serviciile unui spital public sau a altuia privat.

În cazul unei unități medicale private, va comunica analizele sau intervenția necesară, iar aceasta transmite un deviz estimativ, astfel încât pacientul să știe la final cât va plăti.

În cel mult cinci zile, pacientul decide ce alege și în acest timp poate consulta oferte de la mai multe spitale.

CNAS plătește o parte din bani din fondul național de sănătate, restul e contribuția personală, care reprezintă diferența până la costul total care trebuie acoperit, potrivit digi24.ro.

Cum se face decontul CNAS

Casă Națională de Asigurări de Sănătate decontează pentru cazurile de spitalizare continuă (acuți) sume cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).

Din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate se rambursează contravaloarea cazurilor de spitalizare acuți în funcție de complexitatea lor, indiferent de formă de proprietate a unităților sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relații contractuale.

Tariful decontat de CNAS se calculează astfel: tarif pe caz ponderat (TCP) înmulțit cu Valoarea relativă a cazului (VR), valoare care exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor și care poate fi subunitar, 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) sau supraunitar, chiar 14,23 (ex.traheostomie).

TCP (tariful pe caz ponderat) este relativ fix – în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor.

Pentru a obține tariful care se decontează de casă de asigurări, TCP de 1.485 se înmulțește cu valoarea relative a cazului, care poate varia între 0,42 și 14,23, în funcție de complexitatea cazului. Astfel, tarifele de decontare variază între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).

Pentru o naștere la privat, casă de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract, pornind de la aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normal fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană cu complicații grave.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement