Actualitate
Cum te poți „repara” după mesele îmbelșugate de Crăciun și consumul excesiv de alcool
Cu ocazia acestor sărbători, fiecare dintre noi care a petrecut cu mare fast în ultimele trei zile se poate confrunta cu probleme digestive sau cu mahmureală. Câteva soluții ca să scapi în timp util de aceste senzații și să fii pregătit să petreci în continuare ar fi consumul de apă şi alte lichide pe stomacul gol, o cafea amară pentru alungarea senzaţiei de greaţă, multe fructe şi legume bogate în vitamina C. Cam acestea sunt principalele reguli ale detoxifierii, dar totuși nu ar strica și o pauză de alcool şi grăsimi și să le înlocuiți cu plimbări.
Dacă știați că ciorba de potroace, zeama de varză sau murăturile ar putea avea efect asupra mahmurelii, unii consideră că acestea nu mai au efectul scontat. Nutriţioniştii recomandă să începeţi cura de detoxifiere încă din seara de Crăciun.
Mahmureala nu se tratează cu leacuri băbeşti, spun medicii, ci prin consum de lichide. Combinaţiile de alcool trebuie evitate cu orice preț, iar între două pahare de alcool trebuie să beți neapărat unul de apă. Astfel se menţine tensiunea arterială la un nivel normal şi organismul hidratat. Consumaţi, în schimb, fructe şi legume, care reduc din intensitatea mahmurelii. Nu aşteptaţi să apară durerea de cap şi luaţi analgezice în avans.
Marele aliat al organismului în lupta cu toxinele este vitamina C. Iar, ca să vă recuperați după masa tradiţională, legumele cu frunze verzi, broccoli, citricele, usturoiul sunt alimentele potrivite pentru consum.
A doua zi după festin, beți un pahar de apă la temperatura camerei, pe stomacul gol, urmat de o cafea amară (atenție, în cazul cardiacilor). Norma de cel puţin doi litri pe zi de apă plată sau minerală se completează cu compoturi slab îndulcite, sucuri naturale de casă, dar şi ceaiuri.
Ceaiul verde, un diuretic şi laxativ excelent, poate înlocui cu succes cafeaua. Se recomandă două-trei căni pe zi până la Anul Nou. Ceaiul de muşeţel (efect laxativ), ceaiul de soc şi ceaiul de urzică sunt alte sortimente cu proprietăţi curative.
Iar pentru o cură de detoxifiere, un meniu tipic cuprinde cereale integrale cu iaurt la micul-dejun, friptură slabă la grătar plus o salată, urmată de o felie de cozonac sau o prăjitură şi un fruct la prânz, un suc de portocale sau de grepfruit după-amiaza şi o salată de ton sau o salată bulgărească la cină.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News