Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum trebuie să îți alegi ochelarii de soare și cât de periculos este să îi cumperi doar pentru aspect. Recomandările medicilor

Publicat

ochelari soare Alegerea ochelarilor de soare nu trebuie să aibă un unic criteriu, respectiv tendinţele din sezonul în curs. În zilele toride radiaţiile ultra-violete, din ce în ce mai puternice, nu ne afectează doar pielea, ci şi ochii. Nu este suficient să purtaţi ochelari de soare la modă, aceştia trebuie să aibă filtre speciale care ne protejează eficient. Aşa că specialiştii ne sfătuiesc să „căscăm” ochii mari când ne alegem o pereche de ochelari.

Esenţiali în protecţia ochilor împotriva razelor solare nocive, ochelarii de soare ne pot scăpa de multe probleme, cum ar fi cataracta sau alte afecţiuni ale ochilor care pot cauza leziuni ale vederii sau chiar orbire.

Medicii oftalmologi ne sfătuiesc să acordăm atenţie marcajelor de pe ramele ochelarilor de soare. Întotdeauna eticheta trebuie să precizeze că lentila respectivă oferă protecţie 100% împotriva razelor ultraviolete sau UV 400, altfel ne putem alege cu afecţiuni oculare deloc de neglijat, precum cataracta, dar şi alte simptome neplăcute cum ar fi oboseala ocular, durerile de cap sau lăcrimarea abundentă.

Nu trebuie trecut cu vederea lipsa însemnului „CE”, care indică faptul că lentilele corespund standardelor europene.

Un alt marcaj este filtrul de protecţie. Acesta este notat cu simbolurile UV sau CAT, prescurtarea de la categorie. Astfel, veţi găsi categoriile 0, 1, 2, 3 sau 4. Cu cât lentila este mai colorată, cu atât oferă o protecţie mai ridicată. Însă, specialiştii nu recomandă să conduceţi cu ochelari care au filtrul 4.

Ochelarii de soare cu lentilă colorată, dar fără filtre speciale de protecţie, ar trebui evitaţi pentru că pot face mai mult rău ochilor decât dacă nu am purta deloc ochelari, avertizează specialiştii.

Deşi efectele negative ale purtării unor ochelari de soare nepotriviţi se văd abia după câţiva ani, există şi câteva consecinţe imediate, cum ar fi apariţia sau creşterea dioptriilor.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi celor care poartă ochelari de soare este să fie foarte atenţi ca imaginea să nu fie deformată de lentile, pentru că acest lucru afectează vederea şi dă dureri de cap. În plus, e bine să fie evitată purtarea îndelungată a ochelarilor de soare cu lentila închisă la culoare, cei negri în mod special, pentru că pot crea dependenţă şi poate apărea chiar o sensibilitate exagerată la lumină”, declară medicul Monica Pop.

Persoanele care poartă ochelari de vedere au la dispoziţie opţiunea confecţionării unor ochelari de soare cu dioptrii pentru orice viciu de refracţie, plus protecţia UV.

Alegeți ochelari care vă protejează 100% de razele UVA şi UVB

Aceştia vin cu o etichetă care indică procentul de protecţie oferit şi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

– Să aibă lentile care blochează 99%-100% radiaţiile UVB şi UVA;

– Să aibă protecţie UV 400 (aceasta blochează razele de până la 400 de nanometrii, ceea ce înseamnă că ochii tăi vor fi protejaţi şi de cele mai mici urme de raze ultraviolete);

– Să reflecte cu 70%-90% lumina vizibilă;

– Să fie potriviţi ca şi culoare şi să nu provoace dificultăţi ale vederii;

– Să aibă lentile care permit recunoaşterea clară a tuturor culorilor.

Tipuri de lentile

– Lentilele fotocromice – Se închid sau se deschid la culoare în funcţie de lumină. Cu toate acestea, au nevoie de puţin timp pentru a se adapta la diferite condiţii de iluminare.

– Lentilele de policarbonat – Oferă protecţie la impact, fiind utile în timpul activităţilor sportive şi potenţial periculoase.

– Lentilele tip oglindă – reduc lumina vizibilă, făcând totul să pară mai întunecat.

– Lentilele degrade – Sunt închise la culoare în partea de sus şi mai deschise în partea de jos, reduc efectul de orbire în cazul reflexiei de lumină, fiind utile la condus.

– Lentilele dublu degrade – Sunt închise la culoare în partea de sus şi jos, dar deschise la culoare în mijloc, fiind utile în practicarea sporturilor de iarnă sau pe apă, dar nu şi la condus.

– Lentile polarizate – Reduc efectul de orbire, prin filtrarea luminii reflectate în suprafeţe cum ar fi apa sau oglinzile. Acest tip de ochelari sunt o opţiune bună pentru surferi sau schiori.

Pentru a testa calitatea optică, învățați să faceți un mic test. Fixaţi vederea pe o margine verticală sau o linie şi mişcaţi capul înainte şi înapoi. Dacă există orice urmă de distorsionare a liniei, înseamnă că lentilele nu sunt sigure din punct de vedere optic şi că ar trebui să alegeți altă pereche.

Bineînțeles, atunci când vă cumpărați ochelarii de soare trebuie să țineți cont și de forma feţei pentru a cumpăra perechea cea mai potrivită.

– Faţa rotundă – Se recomandă să purtați ochelari cu ramă pătrată sau dreptunghiulară, pentru a produce un contrast ce echilibrează forma feţei. Evitați ochelarii cu lentile rotunde, în special modelele de mici dimensiuni, care vor accentua şi mai mult rotunjimea feţei.

– Faţa pătrată – Vi se potrivesc ochelarii cu formă rotundă, care vor „îndulci” trăsăturile mai aspre. Pe lângă ochelarii rotunzi, puteți opta pentru orice stil cu ramă curbată, inclusiv cei cu lentile ovale. Pentru a echilibra cât mai bine forma pătrată a feţei, alegeț ochelari ale căror colţuri depăşesc linia orizontală a feţei, făcând-o astfel să pară mai rotundă. De evitat ochelarii cu rame geometrice (cei dreptunghiulari, pătraţi, etc), care vor exagera unghiurile drepte ale feţei.

– Faţa în formă de inimă – Cel mai bine vi se potrivesc ochelarii de soare stil aviator sau orice alt model cu lentile alungite înspre partea inferioară a feţei. Spre deosebire de feţele rotunde şi pătrate, care au nevoie de un contrast pentru a crea echilibru, feţele în formă de inimă au nevoie de un stil de ochelari care să le urmeze forma naturală. Luați de asemenea în considerare trăsăturile – o faţă cu trăsături dramatice poate încerca rame groase, în timp ce o faţă cu trăsături delicate ar trebui să mizeze pe rame subţiri, fine. Ochelarii împodobiţi cu multe artificii trebuie să îi evitați.

– Faţa alungită – Purtați modele cu lentile supradimensionate şi rame printate, care vor echilibra forma alungită a feţei. Mizați de asemenea pe orice model cu rame groase, dramatice. Ochelarii vintage cu colţuri ascuţite în partea superioară, precum cei stil Cat Eye sau Clubmaster, sunt, de asemenea, recomandaţi. Nu vi se potrivesc, însă, ochelarii de soare cu rame înguste.

– Faţa ovală – Dacă aveți faţa ovală, aveți mare noroc, pentru că puteți să experimentezi aproape orice stil de ochelari de soare. Evitați totuşi modelele supradimensionate, care acoperă o mare parte din faţă.

sursa: realitatea.net, aoa.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax