Connect with us
Advertisement

Economie

Vrei să-ți iei o locuință prin programul „Prima Casă”? Vezi ce taxe și comisioane suplimentare şi obligatorii trebuie să plătești

Publicat

Criza economică nu a adus doar o scădere a preţurilor pentru locuinţe, ci şi taxe în plus, pe care cumpărătorul trebuie să le suporte din buzunarul propriu. Printre cele mai noi se numără certificatul energetic şi asigurarea obligatorie în caz de calamităţi.

Albaiulienii care doresc să cumpere o locuinţă prin programul „Prima Casă” trebuie să ştie înainte de toate care este suma maximă acordată de bancă potrivit veniturilor salariale. După aflarea sumei, începe vânătoarea de locuinţe la preţuri avantajoase. Apartamentele au cea mai mare căutare, deoarece sunt mai ieftine decât casele şi au toate utilităţile incluse. Totuşi, ştim cu toţii că apartamentele, în cele mai multe cazuri, nu sunt foarte generoase ca spaţiu, chiar dacă au câte două sau trei camere.

Mai este bine de ştiut că un apartament mare (chiar dacă se vinde la un preţ bun) atrage după sine taxe mai mari, iar dacă doriţi să-l cumpăraţi prin programul „Prima Casă” aveţi de plătit nu mai puţin de şapte taxe mari şi late.

Taxele pe care le suportă cumpărătorul imobilului pe lângă valoarea locuinţei

Aşadar, pe lângă împrumutul de la bancă, trebuie să mai aveţi şi ceva economii, cel puţin 2.000 de euro, pe care să vă bazaţi. Prin programul „Prima Casa”, banca nu dă creditorului mai mult decât valoarea locuinţei pe care doreşte să o cumpere, astfel îi impune acestuia un evaluator. Raportul de evaluare diferă de la o bancă la alta şi costă în jur de 350 lei.

O altă taxă pe care cumpărătorul o suportă este pentru Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM), în valoare de 96 lei.

Banca va mai impune să daţi un avans proprietarului locuinţei de minim 5% din suma împrumutată, înainte de acordarea creditului, iar preţul contractului de vânzare-cumpărare care se încheie la notar costă în funcţie de suprafaţa locuinţei, iar suma depăşeşte 2.000 de lei, cu toate taxele incluse.

Dacă luaţi locuinţa prin agenţie imobiliară, în Alba Iulia acestea percep 2% din preţul de vânzare al casei. Unii agenţi negociază acest procent, iar preţul se adaugă la valoarea locuinţei.

Tot cumpărătorul este cel care trebuie să suporte din acest an taxele pentru certificatul energetic şi asigurarea obligatorie pentru calamităţi, ambele având costurile stabilite în funcţie de suprafaţa ori valoarea locuinţei.

După ce aţi plătit toate aceste taxe, trebuie să vă pregătiţi buzunarele pentru alte cheltuieli. Băncile percep achitarea între două şi patru rate în prima luna de returnare a împrumutului.

Atenţie când contractaţi un credit prin programul „Prima Casă”! Agenţii imobiliari din Alba Iulia spun că au întâlnit cazuri în care clienţii au primit mai puţini bani la aprobarea dosarului decât minimul acceptat la calculele simulate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Adrian

    marți, 23.08.2011 at 21:39

    Cu voia dvs. as dori sa fac unele precizari :
    1. La orice credit se face o evaluare a imobilului adus ca garantie pentru ipoteca de catre banca , nu doar la Prima Casa si este un element important si necesar pentru acordarea creditului.
    2. Avansul platit pentru apartament (5 %) nu este o taxa, ci plata pentru apartament. Banca va vira restul de 95 % din valoarea apartamentului Promitent Vanzatorului dupa acordarea creditului. In cazul neacordarii creditului, avansul de 5 % se restituie Promitent Cumparatorului ( acest lucru trebuie specificat in antecontract). Se poate chiar ca Banca sa tina acest avans intr-un cont si sa-l deblocheze dupa acordarea creditului.
    3. Certificatul energetic este atributia Vanzatorului sa-l prezinte, el fiind proprietarul care trebuie sa arate „performanta” a ceea ce vinde pentru a-i justifica pretul, la fel cum prezinta si extrasul CF si releveul apartamentului, iar asigurarea obligatorie este „obligatorie ” pentru orice posesor de locuinta din Romania si se plateste dupa vanzare, nu tine neaparat de „Prima Casa”.
    4. Bancile deschid un cont in care se vireaza 3 rate si in cazul neplatii ratelor, se foloseste acest fond. La finalul creditarii acesti bani sunt folositi pentru ultimele rate, nu sunt niste „taxe” .
    5. Onorariile pentur notari si taxele de intabulare si de constituire de ipoteci se platesc pentru orice vanzare prin credit , iar la „Prima Casa” sunt reduse pentru facilitarea accesului la program, astfel ca in loc de 3000 de lei se platesc doar 2000 de lei. Taxele oricum s-ar fi platit, dar mai mari.

    Toate variantele de Prima Casa au fost accesate cu prioritate fata de alte oferte de credit ale bancilor , ceea ce arata ca au avantaje pe care clientii le-au sesizat. De exemplu, sunt banci care solicita un avans de 25 % pentru acordarea creditului, ceea ce pentru o familie de tineri este practic imposibil.

  2. Certificat Energetic

    miercuri, 24.08.2011 at 08:21

    In mod normal cum a precizat si Adrian, certificatul energetic intra in atributiile vanzatorului, dar fiind o chestie relativ noua cel mai probabil tot cumparatorul va trebui sa suporte costul acestuia.

  3. Certificat Energetic

    duminică, 12.02.2012 at 14:52

    Costurile nu sunt mari, indiferente de cine plateste pretul certificatului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement