Actualitate
Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat procesul în care Klaus Iohannis contestă raportul ANI. Primarul Sibiului nu este urmărit penal
Procesul în care primarul Sibiului, Klaus Iohannis, contestă un raport al ANI privind un conflict de interese a fost suspendat de Curtea de Apel Alba Iulia. Parchetul ÎCCJ desfăşoară o urmărire penală pentru aceleaşi fapte. Surse judiciare au declarat miercuri seară că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu este urmărit penal în dosarul privind conflictul de interese aflat la Parchetul general.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu este urmărit penal, în prezent, în dosarul privind conflictul de interese aflat la Parchetul general, au declarat miercuri seară, surse judiciare, pentru Mediafax.
„Este începută urmărirea penală faţă de faptă, nu faţă de persoană. În urma probatoriului, se va decide dacă urmărirea penală va fi extinsă şi faţă de persoană”, au mai spus sursele citate.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, miercuri, că magistraţii Curţii au decis să suspende procesul în care primarul Sibiului, Klaus Iohannis, contestă un raport al ANI privind un conflict de interese în care s-ar fi aflat întrucât semnase, ca edil, un contract cu tipografia deţinută de FDGR, al cărui preşedinte era la acea dată.
Muntean a explicat că Agenţia Naţională de Integritate a cerut suspendarea judecării dosarului, pentru că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală pentru aceleaşi fapte care fac obiectul acestui dosar.
Potrivit sursei citate, instanţa nu a definit prin hotărârea de miercuri un termen pentru suspendarea judecării cauzei, urmând să facă, după o anumită perioadă, o verificare privind acest dosar.
În august 2013, ANI a cerut Parchetului să îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era.
„Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public»”, preciza ANI.
Inspectorii de integritate mai susţineau că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.
Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”.
Primarul municipiului Sibiu a încălcat, conform ANI, şi dispoziţiile art. 2.531 din Codul Penal, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
Astfel, ANI a sesizat Parchetul cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese.
În replică, Klaus Iohannis declara că „nu e niciun conflict de interese după legea din această republică”, dar că nu este surprins de anunţul făcut de ANI.
El mai spunea că se află în „perfectă legalitate” şi a contestat ulterior raportul ANI, dosarul judecându-se la Curtea de Apel Alba Iulia.
În luna februarie, când a fost propus pentru postul de vicepremier, Iohannis spunea dosarul privind conflictul de interese în cazul tipografiei aflate în proprietatea FDGR a fost trimis Parchetului instanţei supreme.
„În cealaltă speţă, unde sunt acuzat de conflict de interese, fiindcă Primăria a comandat o broşură la o tipografie care este în proprietatea FDGR – un contract mare, în valoare de 3.200 de lei – a fost trimisă la Parchetul General sesizarea de la ANI. Am fost invitat şi am dat o declaraţie la Parchet, la procurorul de caz. Bănuiesc că tot acolo s-au solicitat alte înscrisuri şi aştept o rezoluţie de la Parchetul General în acest sens. Sunt destul de optimist”, afirma Iohannis.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News